Image default
Ευρώπη

Σαουδική Αραβία: Συνομιλίες για ένταξη στην τράπεζα των BRICS

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), η οποία ιδρύθηκε από την ομάδα των κρατών BRICS, ετοιμάζεται να διευρύνει τα μέλη της, απέναντι στη Δύση, με την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τράπεζα-που ιδρύθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (εξ ου και BRICS)- θα εξετάσει την αύξηση των μελών της γεωγραφικά, αλλά και βάσει του μεγέθους της εκάστοτε χώρας, δήλωσε η Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρος της τράπεζας (και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας), κατά την ετήσια συνάντησή της στη Σαγκάη την Τρίτη.

Η Σαουδική Αραβία είναι η τελευταία που συζητά την ένταξή της στην τράπεζα, ανέφεραν οι Financial Times, μια κίνηση που θα έδινε στην τράπεζα μεγαλύτερη οικονομική ισχύ. Η τράπεζα είχε ιδρυθεί το 2014 ως αντίβαρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ιδιότητα του μέλους της τράπεζας είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε χώρα εντός των Ηνωμένων Εθνών. Το Μπαγκλαντές και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν μέλη το 2021, ενώ η Αίγυπτος εντάχθηκε τον Φεβρουάριο. Η Ουρουγουάη είναι υποψήφιο μέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NDB.

Η Ρούσεφ δήλωσε ότι τα νέα μέλη θα συνεισφέρουν πόρους στην τράπεζα για να στηρίξουν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της και να αυξήσουν την ικανότητά της να κινητοποιεί κεφάλαια.

«Ως πρώην πρόεδρος μιας αναπτυσσόμενης χώρας, γνωρίζω πόσο σημαντικές είναι οι πολυμερείς τράπεζες και πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης ή η άντληση κεφαλαίων στην κλίμακα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων στις χώρες μας», δήλωσε η ίδια.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει περισσότερα έργα σε τοπικά νομίσματα, προκειμένου να ενισχύσει τις εγχώριες αγορές και να προστατεύσει τους δανειολήπτες της από τον κίνδυνο των συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Τα μέλη έχουν νομίσματα που δεν είναι πλήρως μετατρέψιμα, είπε, και οι οικονομίες του παγκόσμιου Νότου υποφέρουν από τις επιπτώσεις των ξαφνικών διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες.

- -

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin

Renault: Πουλά στη Nissan μερίδιο 2,5%

admin

Γιατί οι ΗΠΑ απειλούνται με «πτώση» από το βουνό του χρέους

admin

Κομισιόν: Οδηγίες ασφαλείας ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Συγκρατημένα αισιόδοξη η ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές

admin