Image default
Αγορές

Wall Street: Κράτησαν «μικρό καλάθι» οι επενδυτές μετά τη συμφωνία

Wall Street: Κράτησαν «μικρό καλάθι» οι επενδυτές μετά τη συμφωνία

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall Street (κλειστή τη Δευτέρα λόγω Memorial Day), η οποία ήταν επίσης η πρώτη μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

Όπως φάνηκε από τη σημερινή πορεία της αγοράς, παρέμειναν οι πιέσεις για το «κλείδωμα» της συμφωνίας, καθώς υπάρχουν ακόμη δεύτερες σκέψεις για την αύξηση του «ταβανιού» των 31,4 τρισ. δολαρίων. Σημειώνεται πως το deal πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο. Συγκεκριμένα, η συμφωνία πρέπει τώρα να περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο, σε ένα απαραίτητο πρώτο βήμα πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η συμφωνία έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη λεγόμενη «ημερομηνία Χ» στις 5 Ιουνίου, η οποία είναι η νωρίτερη ημερομηνία που το υπουργείο Οικονομικών έχει σηματοδοτήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κηρύξουν στάση πληρωμών για τις υποχρεώσεις χρέους.

Οι ανησυχίες των επενδυτών αντισταθμίστηκαν εν μέρει από το «άλμα» της μετοχής της Nvidia, καθώς η αξία της εταιρείας κατασκευής chip «αγγίζει» πλέον το 1 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία από τον συγκεκριμένο κλάδο που ξεπερνά αυτό το ορόσημο.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 50,56 μονάδες ή 0,15% και έκλεισε στις 33.042,78 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο 0,002% στις 4.205,52 μονάδες και ο Nasdaq Composite κέρδισε 0,32% στις 13.017,43 μονάδες. Σημειώνεται ότι με αυτή του την επίδοση ο S&P 500 έμεινε κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2022.

Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησε τον Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχασε 1,4 μονάδες και υποχώρησε στις 102,3 μονάδες τον Μάιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 103,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών πάντως τοποθετούσαν χαμηλότερα τον δείκτη στις 99 μονάδες.

«Βουτιά» για το πετρέλαιο, κέρδη για τον χρυσό

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες «έπεσαν» κάτω από τα 70 δολάρια για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου. Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στη συνεδρίαση του OPEC+ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με την απόφαση για νέες περικοπές να «μαζεύει» αρκετές πιθανότητες.

Στις σημερινές συναλλαγές, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 3,21 δολάρια ή 4,4% και έκλεισε στα 69,46 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent Ιουλίου έχασε 3,53 δολάρια ή 4,6% στα 73,54 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

Από την άλλη πλευρά, με άνοδο έκλεισαν σήμερα οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού. Ευεργετικά για το πολύτιμο μέταλλο λειτούργησε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα στον απόηχο της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 14 δολάρια ή 0,7% και έκλεισε στα 1.977,10 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.  Αντίθετα, το ασήμι Ιουλίου έχασε 12 cents ή 0,5% στα 23,24 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Ιουλίου υποχώρησε κατά 2 cents ή 0,5% στα 3,66 δολάρια η λίβρα.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • Nvidia
 • καταναλωτική εμπιστοσύνη
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • Ανώτατο όριο χρέους
 • Κογκρέσο

  Σχετικα αρθρα

  «Βυθίστηκε» η Wall Street τον Σεπτέμβριο-Ο χειρότερος μήνας του 2023

  admin

  Το χειρότερο τρίμηνο σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

  admin

  Τα πληθωριστικά στοιχεία δίνουν ώθηση στη Wall Street

  admin

  Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

  admin

  Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Η Ιαπωνία στο επίκεντρο

  admin

  Wall Street: Πρόσω ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα του 2023

  admin

  Οι ευρωαγορές «έσπασαν» το 5νθήμερο πτωτικό σερί τους

  admin

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και… σημαδιών η Wall Street

  admin

  Ήπια ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές- Στο επίκεντρο τα στοιχεία πληθωρισμού

  admin

  Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Αναστολή διαπραγμάτευσης της Evergrande

  admin

  Δεν έβγαλε αντίδραση η Wall Street- «Βαρίδι» τα ομόλογα

  admin

  Σε χαμηλό 6 μηνών έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin