Image default
Οικονομία

«Καμπανάκι» Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες οι αγορές σε ένα απότομο sell-off

Οι πιο «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της αγοράς ακινήτων.

Οι αγορές θα έρθουν αντιμέτωπες με μια αναπάντεχη πτώση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές και αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τα ασφάλιστρα κινδύνου, θα δείτε πως τελούν υπό ισχυρές πιέσεις, οπότε σε περίπτωση που έχουμε άσχημα νέα με βάση τις μακροοικονομικές προοπτικές, υπάρχει πιθανότητα να οδηγούμε στην κατάσταση που περιέγραψα», δήλωσε μιλώντας στο CNBC.

Ειδικά η πίεση στα ασφάλιστρα κινδύνου στις ΗΠΑ τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, εγείρει ανησυχίες και ως εκ τούτου, οι μετοχές ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτες σε μια «άναρχη» διόρθωση σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων, όπως πρόσθεσε.

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα από τυχόν αστάθεια σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόνισε ο κ. Ντε Γκίντος, προσθέτοντας πως παρόμοιες απειλητικές καταστάσεις εγείρονται και για τα εμπορικά ακίνητα.

ΕΚΤ: «Εύθραυστες» οι προοπτικές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μαΐου 2023 που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να εμφανίζουν ευάλωτα σημεία, στο πλαίσιο της πρόσφατης τραπεζικής πίεσης εκτός της νομισματικής ένωσης.

Οι πιο «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της αγοράς ακινήτων. Ως «αγκάθια» αναδεικνύονται για τις χρηματαγορές η ευπάθεια των επενδυτικών funds, οι εκτεταμένες αποτιμήσεις, η υψηλή αστάθεια και χαμηλή ρευστότητα, ενώ οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν να αντιμετωπίσουν το ανεβασμένο κόστος χρηματοδότησης και την χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την κερδοφορία.

Οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό και τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κυβερνήσεων. Επιπλέον, μια απροσδόκητη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ή μια οικονομική σύσφιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτες προσαρμογές τιμών στις χρηματαγορές ή και στις αγορές ακινήτων.

Ταυτόχρονα, διόρθωση υφίστανται οι αγορές ακινήτων της Ευρωζώνης. Στις κατοικίες, οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας την υπερτίμηση στον κλάδο. Αν και οι προσαρμογές των τιμών ήταν εντός ρυθμού μέχρι στιγμής, θα μπορούσαν να γίνουν άτακτες εάν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώνουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Σχετικα αρθρα

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Market Pass 2: Η ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

admin

Allianz: Αυξήθηκαν τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κατά +1,9% το 2022

fastpath

Υπ. Μεταφορών για Μετρό Θεσσαλονίκης: Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης εντός του 2024 θα τηρηθεί απαρέγκλιτα

fastpath

Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

admin

Ξεκάθαρη τοποθέτηση Κάζιμιρ: Η ΕΚΤ να αυξήσει άλλη μια φορά τα επιτόκια

fastpath

Σκρέκας: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών -Τα τρία μέτρα της Κυβέρνησης

fastpath

«Γκάζι» στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμότητες με επικουρικές και εφάπαξ

fastpath

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Όλα τα σενάρια, που εξετάζονται

admin

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές του Αυγούστου – Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 ως 50.000 ευρώ

admin

Όμιλος Sassoon: Ανακοίνωσε δύο επενδύσεις, συνολικά 20 εκατ. δολαρίων, στην Ελλάδα

admin

Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – Σανίδα σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις

admin