Image default
Οικονομία

Νέο ΣΔΙΤ άρδευσης αξίας 100 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα

Νέος διαγωνισμός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για έργο κατασκευής αρδευτικού συστήματος στην Πέλλα. Η διάρκεια της σύμβασης και το αντικείμενο.

Τις προκηρύξεις μεγάλων σε ύψος διαγωνισμών για την κατασκευή αρδευτικών έργων, μέσω ΣΔΙΤ, προωθεί… ακάθεκτο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Προ ημερών μόλις προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ». Η εκτιμώμενη αξία σύμβασης υπολογίζεται σε 98.500.000 ευρώ, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (24%), ενώ η διάρκειά της θα είναι 25ετής (τα 2 έτη η κατασκευή). Οι προσφορές υποβάλλονται από τους υποψήφιους μέχρι τις 30/06/2023, ενώ η αποσφράγιση θα γίνει στις 7 Ιουλίου, εφόσον δεν υπάρξουν παρατάσεις. Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000 περίπου στρεμμάτων, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500 στρέμματα. Η προς αξιοποίηση έκταση υπάγεται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Π. Ε. Πέλλας.

Ποιο είναι το έργο

Το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Επιγραμματικά το έργο περιλαμβάνει:

  • Την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής – κατασκευαστικών μελετών του έργου.
  • Την κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, ΗΛΜ συστήματα αυτοματισμών, τηλε-ελέγχων και τηλε-χειρισμών).
  • Τη συντήρηση και τη λειτουργία του Αρδευτικού Δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίησης, προβλέπεται η άρδευση με σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης του βορειοδυτικού τμήματος της Πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης.

Τα προτεινόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανατολικό όριο της περιμέτρου της προς άρδευση έκτασης βρίσκεται σε απόσταση 7,5 χλμ. δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών, το δυτικό όριο 10,4 χλμ. ανατολικά της πόλης της Έδεσσας και 1,2 χλμ. ανατολικά της πόλης της Σκύδρας.

Σχετικα αρθρα

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Το ράλι ακρίβειας θα συνεχιστεί και το 2024

admin

Ποια είναι η αλήθεια για το «οικονομικό θαύμα» του Μπάιντεν

admin

ΙΝΚΑ: Ακριβότερο κατά 20% το τραπέζι των Χριστουγέννων, σε σχέση με πέρυσι

admin

Κ. Μητσοτάκης: Ψήφισε στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

admin

Στουρνάρας: Όλοι έχουμε ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

admin

Η Αυστραλία θα τριπλασιάσει τα τέλη στους ξένους αγοραστές κατοικιών

fastpath

Διακοπές Χριστουγέννων: Πληρότητες άνω του 90% στους χειμερινούς προορισμούς -Ποιες περιοχές επιλέγει το κοινό

admin

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων η αγορά – Έρχονται καλάθια και εορταστικό ωράριο

admin

Ρίχνει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η επενδυτική βαθμίδα – Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών

admin

Τα 3 σενάρια για τα επιτόκια

admin

«Ρίχνει» τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η επενδυτική βαθμίδα

admin

Στα φετινά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος και στις αρχές του 2024

admin