Image default
Ευρώπη

Πιέσεις Αυστρίας, Γαλλίας, Ολλανδίας για τον έλεγχο των ιδιωτικών τζετ

Η Αυστρία, η Γαλλία και η Ολλανδία ζητούν αυστηρότερη ρύθμιση των πτήσεων ιδιωτικών τζετ που καταναλώνουν πολλά καύσιμα, ανέφεραν οι τρεις χώρες σε επιστολή που απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιστολή εστάλη με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βιέννης.

«Οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ αποτελούν χόμπι των πλουσίων. Αλλά δεν γίνεται όλοι μας να πληρώνουμε γι’ αυτές. Διότι κάθε πτήση με ιδιωτικό τζετ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το κλίμα μας», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Leonore Gewessler (Πράσινοι), όπως μεταδίδει το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε από κοινού ότι οι αεροπορικές μεταφορές στην ΕΕ θα πρέπει επίσης να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2050.

Επιπλέον, η Αυστρία έθεσε το θέμα της ισότητας των πτήσεων με ιδιωτικά τζετ στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνόδου των υπουργών Μεταφορών την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το ερευνητικό ινστιτούτο CE Delft στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των ιδιωτικών πτήσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 64% σε 572.806 πέρυσι, όπως ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην Αυστρία είναι σήμερα εγγεγραμμένα 227 ενεργά ιδιωτικά αεροσκάφη, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace που διερεύνησε την αυστριακή βιομηχανία ιδιωτικών τζετ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αυτά προκάλεσαν συνολικά τουλάχιστον 407.000 τόνους εκπομπών CO2, διένυσαν περίπου 96 εκατομμύρια χιλιόμετρα και περιστράφηκαν έτσι γύρω από τη γη 2.399 φορές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Πρόσφατα, η Greenpeace Αυστρίας έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την τελευταία έκθεση απογραφής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, η οποία περιγράφει σενάρια με βάση την εξέλιξη των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Η αυστριακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να επιτύχει ουδετερότητα ως το 2040, αλλά σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορέσει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο κατά 30% ως το 2050 σε σχέση με το 1990 και έτσι αναμένεται να χάσει ακόμη και τους λιγότερο φιλόδοξους στόχους της ΕΕ που αποσκοπούν στην ουδετερότητα ως το 2050.

Σχετικα αρθρα

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ Credit Suisse – UBS για παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία

admin

Amazon: Μαζική αγωγή από 17 πολιτείες των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού για μονοπωλιακές πρατικές

admin

Ξεκινάνε συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γερμανίας – Πολωνίας, Τσεχίας, παρά τις αντιδράσεις

admin

Καναδικό φιάσκο: Η Πολωνία εξετάζει αίτημα έκδοσης του Ουκρανού ναζί

admin

Νέοι Πορτογάλοι φέρνουν την κλιματική κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

admin

Σκανδαλώδης εμπλοκή Muscat στη συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν

admin

Κατεβάζει τα όπλα η Βουλγαρία για τον αποκλεισμό από την Σένγκεν

admin

Οργή στην Ολλανδία για τη λευκή περιβαλλοντική επιταγή στο αεροδρόμιο Schiphol

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αυξήσει τη δανειοδοτική της ικανότητα έως 125 δισ. δολάρια

admin

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες οικονομίες θα επωφεληθούν από την επέλασή της

admin

Κίνα: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της Evergrande

admin

Ιταλία: «Οι τράπεζες κέρδισαν την Μελόνι»

admin