Image default
Ευρώπη

Συναγερμός από ντε Γκίντος για μεγάλο sell off στις αγορές

Ηχηρό καμπανάκι από τον Λούις ντε Γκίντος προς υπευθύνους πολιτικής και επενδυτές. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, που παρουσίασε σήμερα την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας, μιλώντας στο CNBC προειδοποίησε για τον κίνδυνο να βιώσει περαιτέρω σοκ η παγκόσμια οικονομία. Όπως είπε οι προοπτικές παραμένουν εύθραυστες, στον απόηχο της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα με την κατάρρευση των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, ενώ επιμένουν και οι γεωπολιτικές προκλήσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές, προειδοποίησε, «θα μπορούσαμε να έχουμε ένα απότομο sell off στις αγορές». Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών άρχισαν δυναμικά το 2023, χάρη στην πτώση των τιμών ενέργειας, το άνοιγμα της Κίνας που εγκατέλειψε την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid -19, αλλά και χάρη στην απροσδόκητη ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ωστόσο το κλίμα ευφορίας στις αγορές έχιε οδηγήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα από τον διαχρονικό μέσο όρο. Και όταν οι μετοχές είναι ακριβές σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, η διόρθωση θα μπορούσε να αποδειχθεί επώδυνη.

«Οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλές. Επομένως εάν έχουμε δυσάρεστες ειδήσεις για τις μακροοικονομικές προοπτικές, θα έρθει η διόρθωση» σημείωσε ο ντε Γκίντος.

Συνεχίζεται η διόρθωση στην αγορά ακινήτων

Στην αγορά κατοικιών οι αυξήσεις των τιμών έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας έτσι τις υπεραξίες στον κλάδο. Ενώ οι προσαρμογές των τιμών ήταν σταδιακές μέχρι στιγμής, θα μπορούσαν να γίνουν απότομες εάν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήτα οποία αυξάνονται διαρκώς οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης . Οι αγορές εμπορικών ακινήτων παραμένουν σε ύφεση, αντιμέτωπες με πιο σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, καθώς και ασθενέστερη ζήτηση μετά την πανδημία. Η συνεχιζόμενη διόρθωση θα μπορούσε να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων με συμφέροντα στο τομέα των εμπορικών ακινήτων.

Σχετικα αρθρα

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ Credit Suisse – UBS για παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία

admin

Amazon: Μαζική αγωγή από 17 πολιτείες των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού για μονοπωλιακές πρατικές

admin

Ξεκινάνε συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γερμανίας – Πολωνίας, Τσεχίας, παρά τις αντιδράσεις

admin

Καναδικό φιάσκο: Η Πολωνία εξετάζει αίτημα έκδοσης του Ουκρανού ναζί

admin

Νέοι Πορτογάλοι φέρνουν την κλιματική κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

admin

Σκανδαλώδης εμπλοκή Muscat στη συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν

admin

Κατεβάζει τα όπλα η Βουλγαρία για τον αποκλεισμό από την Σένγκεν

admin

Οργή στην Ολλανδία για τη λευκή περιβαλλοντική επιταγή στο αεροδρόμιο Schiphol

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αυξήσει τη δανειοδοτική της ικανότητα έως 125 δισ. δολάρια

admin

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες οικονομίες θα επωφεληθούν από την επέλασή της

admin

Κίνα: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της Evergrande

admin

Ιταλία: «Οι τράπεζες κέρδισαν την Μελόνι»

admin