Image default
Ευρώπη

Το Sumar κατεβάζει ψηφοδέλτια στις πρόωρες ισπανικές εκλογές

Η αριστερή εκλογική πλατφόρμα Sumar εγγράφηκε επίσημα ως κόμμα με στόχο να κερδίσει την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις, ελπίζοντας να αντισταθμίσει την άνοδο της δεξιάς στις πρόωρες εκλογές της Ισπανίας που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου.

Στις 2 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Γιολάντα Ντίας (Podemos/EU Left) ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ισπανική προεδρία με το κόμμα Sumar, η οποία επιδιώκει να συγκεντρώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα αριστερά του PSOE (S&D).

Με τον Σάντσεθ να ανακοινώνει πρόωρες εκλογές μετά τη μεγάλη ήττα του αριστερού στρατοπέδου στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής, η Ντίας επισημοποίησε γρήγορα την Τρίτη το Sumar με τη μορφή ενός «εργαλειακού» κόμματος, ελπίζοντας «να κερδίσει τις εκλογές που θα καθορίσουν τη χώρα μας για μια γενιά».

Το νέο κόμμα με την ονομασία Κίνημα Sumar επιδιώκει να αποτελέσει μια πολιτική δομή για να συμπεριλάβει την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα στις εκλογικές λίστες και να σχηματίσει συνασπισμό με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, αναφέρει η EL PAIS.

«Το Sumar είναι το μόνο εργαλείο που είναι ικανό να υπερασπιστεί όσα έχει επιτύχει η προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού τα τελευταία χρόνια και να τα πάει πολύ παραπέρα», έγραψε η Ντίας σε δήλωσή του.

Το νέο κόμμα στοχεύει να ενώσει και να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους ώστε να δώσει στον σημερινό αριστερό συνασπισμό, που σχηματίζεται από το PSOE και το Podemos, μια δεύτερη ευκαιρία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και να εμποδίσει το ακροδεξιό κόμμα VOX (ECR) και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (EPP) να φτάσουν στην κυβέρνηση.

Καθώς απομένουν μόνο δέκα ημέρες για την επίσημη εγγραφή ενός συνασπισμού, σχεδόν όλες οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις ευθυγραμμίζονται με το Sumar, ενώ ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος του Podemos, ο οποίος μέχρι στιγμής αντιστέκεται σε μια συμφωνία, βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με το νεοσύστατο κόμμα.

Με τις σημαντικές απώλειες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών, ωστόσο, το Podemos επιτάχυνε την ευθυγράμμισή του με το Sumar.

«Θέλω να σας πω ότι εργαζόμαστε ήδη για να δώσουμε στους προοδευτικούς πολίτες την είδηση που περιμένουν τόσο καιρό: ότι αυτός ο πολιτικός χώρος θα σταθεί ενωμένος στις εκλογές και θα βγούμε και θα κερδίσουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και γενική γραμματέας του Podemos Ιόνε Μπελάρα.

Σχετικα αρθρα

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ Credit Suisse – UBS για παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία

admin

Amazon: Μαζική αγωγή από 17 πολιτείες των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού για μονοπωλιακές πρατικές

admin

Ξεκινάνε συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γερμανίας – Πολωνίας, Τσεχίας, παρά τις αντιδράσεις

admin

Καναδικό φιάσκο: Η Πολωνία εξετάζει αίτημα έκδοσης του Ουκρανού ναζί

admin

Νέοι Πορτογάλοι φέρνουν την κλιματική κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

admin

Σκανδαλώδης εμπλοκή Muscat στη συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν

admin

Κατεβάζει τα όπλα η Βουλγαρία για τον αποκλεισμό από την Σένγκεν

admin

Οργή στην Ολλανδία για τη λευκή περιβαλλοντική επιταγή στο αεροδρόμιο Schiphol

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αυξήσει τη δανειοδοτική της ικανότητα έως 125 δισ. δολάρια

admin

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες οικονομίες θα επωφεληθούν από την επέλασή της

admin

Κίνα: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της Evergrande

admin

Ιταλία: «Οι τράπεζες κέρδισαν την Μελόνι»

admin