Image default
Διεθνή

Γουατεμάλα: Ποινή 40 χρόνων κάθειρξης σε δημοσιογράφο που επικρίνει την κυβέρνηση, ζήτησε εισαγγελέας

Ποινή κάθειρξης σαράντα ετών ζητήθηκε χθες Τρίτη να επιβληθεί σε εκδότη και δημοσιογράφο που επικρίνει την κυβέρνηση της Γουατεμάλας, ο οποίος απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του για ξέπλυμα χρήματος και εκβιάσεις, καταγγέλλει πως η δίκη του είναι «πολιτική».

Δημοσιογραφικές ενώσεις και διεθνείς ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καλέσει επανειλημμένα, μάταια, να μπει στο αρχείο η ποινική δίωξη του Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, δημοσιογράφου-εκδότη, ιδρυτή της εφημερίδας El Periódico. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε λόγο για προσπάθεια «ποινικοποίησης» της δουλειάς των δημοσιογράφων στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Η εισαγγελέας Σίνθια Μοντερόσο ζήτησε την επιβολή της εξαιρετικά βαριά ποινής στο κλείσιμο της δίκης 28 ημερών σε βάρος του κ. Σαμόρα, που είναι προφυλακισμένος από τον Ιούλιο του 2022.

Η εφημερίδα του, που ιδρύθηκε το 1996 και από τον Δεκέμβριο δημοσίευε μόνο στην ψηφιακή της έκδοση, ανέστειλε κάθε δραστηριότητα την 15η Μαΐου, επικαλούμενη τον «ποινικό διωγμό και την οικονομική πίεση» που αντιμετώπιζε.

Η κυρία Μοντερόσο ζήτησε να επιβληθούν στον κατηγορούμενο ποινή 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα· 8 ετών για εκβιάσεις· και 12 ετών για άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Και στις τρεις περιπτώσεις, πρόκειται για τις βαρύτερες ποινές που προβλέπει ο ποινικός κώδικας της Γουατεμάλας για τα ποινικά αδικήματα αυτά.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο κ. Σαμόρα, 66 ετών, φέρεται να αποπειράθηκε να ξεπλύνει κάπου 37.500 δολάρια «παράνομης προέλευσης», προερχόμενα από «εκβιάσεις» επιχειρηματιών, με αντάλλαγμα να μη δημοσιευθούν πληροφορίες που τους εξέθεταν.

«Οι κατηγορίες είναι όλες ανυπόστατες», τόνισε ο κ. Σαμόρα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διακοπής της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο εκδότης της Περιόδικο πρόσθεσε πως το ποσό που κατηγορείται πως απέσπασε εκβιάζοντας επιχειρηματίες στην πραγματικότητα προερχόταν από την πώληση έργου τέχνης, στην οποία προχώρησε για να βοηθήσει την εφημερίδα, η οποία είχε οικονομική δυσχέρεια.

Ο κ. Σαμόρα κατηγορεί τον πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι και τη γενική εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας –το όνομα αυτής της τελευταίας απαντάται στον κατάλογο των «διεφθαρμένων» προσώπων που καταρτίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ– πως βρίσκονται πίσω από την «εντελώς κατασκευασμένη» ποινική δίωξή του. Σκοπός τους, καταγγέλλει, ήταν εξαρχής να φιμώσουν την εφημερίδα του, που είχε δημοσιεύσει έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Όλι Γκονσάλες αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία απαγγελίας της ποινής.

Οκτώ δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι της Περιόδικο είναι επίσης αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του κ. Σαμόρα: κατηγορείται για απόπειρα παρακώλυσης έρευνας που διενεργείτο για ξέπλυμα χρήματος.

Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, ανάμεσά τους η διευθύντρια της εφημερίδας Χούλια Κοράδο, αποφάσισαν να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Σχετικα αρθρα

Ιρλανδία: Δικαστήριο δικαίωσε τους συγγενείς των νέων που σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε κλαμπ, 43 χρόνια μετά

admin

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

admin

Ψευδοκράτος: Παράδειγμα και για εμάς η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

O Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και ζητεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση

admin

Καναδάς: Έξι συλλήψεις για τη μεγάλη κλοπή του χρυσού από το αεροδρόμιο του Τορόντο

admin

Μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ: Οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή μπορεί να ανέλθουν στα $38 τρισ. ετησίως μέχρι το 2050

admin

Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της – Αντιδράσεις από την Κίνα

admin

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η Τουρκία κι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ τα κορυφαία θέματα της Συνόδου Κορυφής

admin

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν – Καταδίκη της επίθεσης στο Ισραήλ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ αυτοκτόνησαν 50 επιζώντες

admin

Στα χωρικά ύδατα του Ιράν βρίσκεται το πλοίο ισραηλινής εταιρείας που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης

admin