Image default
Ευρώπη

ΕΚΤ: Εύθραυστη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη

Εύθραυστες παραμένουν οι προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Μαΐου, που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ.

Ενώ οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, επισημαίνεται ότι οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με την διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, αλλά και τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, νοικοκυριών και Δημόσιων Οικονομικών. Επιπλέον, μια απροσδόκητη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ή της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη μείωση των τιμών των ακινήτων, μετοχών και ομολόγων.

«Η σταθερότητα των τιμών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαρκή χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. «Αλλά καθώς αυστηροποιούμε τη νομισματική πολιτική για να μειώσουμε τον υψηλό πληθωρισμό, αυτό μπορεί να αποκαλύψει ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Συνεχίζεται η διόρθωση στην αγορά ακινήτων

Στην αγορά κατοικιών οι αυξήσεις των τιμών έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας έτσι τις υπεραξίες στον κλάδο. Ενώ οι προσαρμογές των τιμών ήταν σταδιακές μέχρι στιγμής, θα μπορούσαν να γίνουν απότομες εάν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήτα οποία αυξάνονται διαρκώς οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης . Οι αγορές εμπορικών ακινήτων παραμένουν σε ύφεση, αντιμέτωπες με πιο σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, καθώς και ασθενέστερη ζήτηση μετά την πανδημία. Η συνεχιζόμενη διόρθωση θα μπορούσε να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων με συμφέροντα στο τομέα των εμπορικών ακινήτων.

The financial stability outlook remains fragile, with tighter financing conditions testing the resilience of people, firms, property markets and governments.

Read more about how the financial system is faring in our Financial Stability Review https://t.co/cesUgJN8Mc

1/5 pic.twitter.com/mYJoObTZO4

— European Central Bank (@ecb) May 31, 2023

Όσον αφορά στις τράπεζες, υπογραμμίζεται ότι έχουν δείξει ανθεκτικότητα στις πιέσεις που προκάλεσαν οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ και την Ελβετίας λόγω χάρη στην περιορισμένη έκθεση τους στις αγορές αυτές . Αυτή η ανθεκτικότητα υποστηρίχθηκε από την ισχυρή κεφαλαιακή βάση καθώς και την επαρκή ρευστότητα

Θα είναι απαραίτητο σύμφωνα με την ΕΚΤ να διατηρηθεί αυτή η ανθεκτικότητα εν μέσω ορισμένων ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα των τραπεζών να αντλήσουν από την αγορά νέα κεφάλαια. Και τούτο διότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε μείωση του όγκου δανεισμού και στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, γεγονός που μπορεί να μειώσει την κερδοφορία τους. Επί πλέον, υπάρχουν ήδη ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού σε χαρτοφυλάκια δανείων που εκτίθενται σε εμπορικά ακίνητα ακίνητα, μικρότερες επιχειρήσεις και καταναλωτικά δάνεια. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια για κάλυψη ζημίες και διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων τους.

--

Σχετικα αρθρα

Ιαπωνία: Αύξηση επιτοκίων μετά από 17 χρόνια από την Bank of Japan

admin

Επίθεση γοητείας από το ΝΑΤΟ ενόψει αμερικανικών εκλογών

admin

Τραμπ: Δεν εξασφάλισε εγγύηση ύψους 454 εκατ. δολαρίων για έφεση στην υπόθεση απάτης

admin

Κίνα: Πώς το Tinder μετατρέπεται σε εργαλείο αναζήτησης εργασίας

admin

Η κεντρική τράπεζα των… κεντρικών τραπεζών «βλέπει» μεγάλες μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Υποχωρούν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, αλλά αυξάνεται ο «πληθωρισμός της απληστίας»

admin

Ποια Nvidia; Η εταιρεία τεχνολογίας που 12πλασίασε την αξία της σε 12 μήνες

admin

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις εταιρειών στη Γερμανία

admin

Στο 2,25% τα επιτόκια της ΕΚΤ στο τέλος του 2025

admin

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο η Meta για τον ρόλο της στην παράνομη πώληση φαρμάκων

admin

Ε.Ε: Απαλλάσσονται οι μικροί αγρότες από τις κυρώσεις και τους ελέγχους της ΚΑΠ

admin

Η Αυστριακή κληρονόμος που αφήνει 50 αγνώστους να αποφασίσουν την τύχη της περιουσίας της

admin