Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Πρώτο τεστ θετικό για όριο χρέους, απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων και την επίτευξη νέων περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες πέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο αργά την Τρίτη, και προχωρά σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση και την αναμενόμενη ψηφοφορία.

Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε με ψήφους 7-6 για την έγκριση των κανόνων που επιτρέπουν τη συζήτηση από την ολομέλεια. Δύο Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής, οι αντιπρόσωποι Chip Roy και Ralph Norman, αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο.

Η ψήφιση από τη Βουλή θα στείλει το νομοσχέδιο στη Γερουσία. Θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο πριν από τις 5 Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τα χρέη του για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να καλύψει όλες τις πληρωμές του ή αν αναγκαστεί να δώσει προτεραιότητα σε κάποιες αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό χάος στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι έχουν προβλέψει ότι θα συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να περάσουν το νομοσχέδιο των 99 σελίδων σε νόμο πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Γραεφίο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δήλωσε την Τρίτη ότι η νομοθεσία θα μειώσει τις δαπάνες σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις κατά 1,5 τρισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών, αρχής γενομένης από το 2024. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ανέφερε επίσης ότι το μέτρο, εάν τεθεί σε ισχύ, θα μειώσει τους τόκους του δημόσιου χρέους κατά 188 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μακάρθι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως την «πιο συντηρητική συμφωνία που είχαμε ποτέ».

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι από τους πιο συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιδίωκαν πολύ βαθύτερες μειώσεις δαπανών δεν πείστηκαν και δεν ήταν σαφές πόσους Δημοκρατικούς θα χρειαστεί ο Μακάρθι για να κερδίσει την αναμενόμενη ψηφοφορία της Τετάρτης για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Και οι τέσσερις Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Κανονισμού καταψήφισαν το νομοσχέδιο, όπως κάνουν συνήθως σε νομοσχέδια που υποστηρίζονται από τους Ρεπουμπλικάνους. Δεν ήταν σαφές αν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει άλλους Δημοκρατικούς να κάνουν το ίδιο την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο αρχίζει απόψε η μάχη για τη συμφωνία για το χρέος

Σχετικα αρθρα

Τραμπ: Δεν εξασφάλισε εγγύηση ύψους 454 εκατ. δολαρίων για έφεση στην υπόθεση απάτης

admin

Κίνα: Πώς το Tinder μετατρέπεται σε εργαλείο αναζήτησης εργασίας

admin

Η κεντρική τράπεζα των… κεντρικών τραπεζών «βλέπει» μεγάλες μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Υποχωρούν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, αλλά αυξάνεται ο «πληθωρισμός της απληστίας»

admin

Ποια Nvidia; Η εταιρεία τεχνολογίας που 12πλασίασε την αξία της σε 12 μήνες

admin

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις εταιρειών στη Γερμανία

admin

Στο 2,25% τα επιτόκια της ΕΚΤ στο τέλος του 2025

admin

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο η Meta για τον ρόλο της στην παράνομη πώληση φαρμάκων

admin

Ε.Ε: Απαλλάσσονται οι μικροί αγρότες από τις κυρώσεις και τους ελέγχους της ΚΑΠ

admin

Η Αυστριακή κληρονόμος που αφήνει 50 αγνώστους να αποφασίσουν την τύχη της περιουσίας της

admin

Ζωή πάνω στο «τρίγωνο του λιθίου» αξίας τρισεκατομμυρίων – Σύντομα… εφιάλτης

admin

Περιστατικό κυβερνοεπίθεσης στο ΔΝΤ- Παραβιάστηκαν 11 λογαριασμοί email

admin