Image default
Οικονομία

Moody’s: Τρεις οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία – Που προβλέπει ύφεση

Σε νεότερη έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προβλέπει «ήπια ύφεση» στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, προειδοποιεί ότι οι περιορισμένες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο μισό του έτους και σε ανάκαμψη το 2024.

Υπάρχουν τρεις πρωταρχικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία μακροπρόθεσμα, προειδοποιεί η Moody’s. Πρώτος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής στις αναπτυγμένες οικονομίες να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Δεύτερος κίνδυνος είναι οι χρηματοπιστωτικές αστάθειες να επανέλθουν και να διαχυθούν στην οικονομία και τρίτος μια πιθανή χρεοκοπία της αμερικανικής κυβέρνησης εάν δεν αρθεί εγκαίρως το όριο χρέους. Ειδικά για τις ΗΠΑ, η Μoody’s προβλέπει μια μικρή ύφεση, παρά την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος.

Η ετήσια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να τραβήξει φρένο στο 1% το 2023 και το 2024, μόλις το ήμισυ του 2,1% που καταγράφηκε το 2022. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνει και την εκτίμηση για συρρίκνωση επί δύο περίπου τρίμηνα, κάτι που ισοδυναμεί με τεχνική ύφεση, η οποία θα αυξήσει την ανεργία.
Κατά τα άλλα, ο Moody’s αναφέρει ότι η σταθερή πτώση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει δώσει μια ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οδηγώντας σε μέτρια αύξηση του ΑΕΠ στην Ιταλία και τη Γαλλία φέτος.

Ωστόσο, η εκτίμηση για την οικονομία της Γερμανία είναι ότι δεν θα επεκταθεί το 2023, ενώ έχει ήδη περάσει το κατώφλι της τεχνικής ύφσης μετά το α’ τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, για τη Γερμανία, η Moody’s εκτιμά ότι η αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα υψηλά επιτόκια και ο επίμονος πληθωρισμός θολώνουν τις οικονομικές προοπτικές.

Τέλος, η Moody’s προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος, καθώς η οικονομία πλήττεται από πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια δανεισμού. Εξάλλου, η Moody’s προβλέπει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια επιπλέον 25 μονάδες βάση, στο 4,75%, ενώ θα διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια, πλήττοντας την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Σχετικα αρθρα

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από το αμερικανικό «ιππικό»

fastpath

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Όλα τα σενάρια, που εξετάζονται

admin

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές του Αυγούστου – Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 ως 50.000 ευρώ

admin

Όμιλος Sassoon: Ανακοίνωσε δύο επενδύσεις, συνολικά 20 εκατ. δολαρίων, στην Ελλάδα

admin

Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – Σανίδα σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις

admin

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Καταβολή Επιδομάτων 181 εκατ. ευρώ

admin

Τα πολλά «πρόσωπα» του καταναλωτή στη μάχη κατά των ανατιμήσεων

admin

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά -Τι μέτρα προβλέπει

fastpath

Allianz: Αυξήθηκε ο πλούτος των νοικοκυριών το 2022 – Η Ελλάδα ανέβηκε στην 29η θέση παγκοσμίως

admin

Λ. Αυγενάκης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο

admin

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά

admin

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,90% η απόδοση των εντόκων εξάμηνων γραμματίων

admin