Image default
Οικονομία

Moody’s: Τρεις οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία – Που προβλέπει ύφεση

Σε νεότερη έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προβλέπει «ήπια ύφεση» στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, προειδοποιεί ότι οι περιορισμένες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο μισό του έτους και σε ανάκαμψη το 2024.

Υπάρχουν τρεις πρωταρχικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία μακροπρόθεσμα, προειδοποιεί η Moody’s. Πρώτος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής στις αναπτυγμένες οικονομίες να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Δεύτερος κίνδυνος είναι οι χρηματοπιστωτικές αστάθειες να επανέλθουν και να διαχυθούν στην οικονομία και τρίτος μια πιθανή χρεοκοπία της αμερικανικής κυβέρνησης εάν δεν αρθεί εγκαίρως το όριο χρέους. Ειδικά για τις ΗΠΑ, η Μoody’s προβλέπει μια μικρή ύφεση, παρά την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος.

Η ετήσια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να τραβήξει φρένο στο 1% το 2023 και το 2024, μόλις το ήμισυ του 2,1% που καταγράφηκε το 2022. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνει και την εκτίμηση για συρρίκνωση επί δύο περίπου τρίμηνα, κάτι που ισοδυναμεί με τεχνική ύφεση, η οποία θα αυξήσει την ανεργία.
Κατά τα άλλα, ο Moody’s αναφέρει ότι η σταθερή πτώση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει δώσει μια ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οδηγώντας σε μέτρια αύξηση του ΑΕΠ στην Ιταλία και τη Γαλλία φέτος.

Ωστόσο, η εκτίμηση για την οικονομία της Γερμανία είναι ότι δεν θα επεκταθεί το 2023, ενώ έχει ήδη περάσει το κατώφλι της τεχνικής ύφσης μετά το α’ τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, για τη Γερμανία, η Moody’s εκτιμά ότι η αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα υψηλά επιτόκια και ο επίμονος πληθωρισμός θολώνουν τις οικονομικές προοπτικές.

Τέλος, η Moody’s προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος, καθώς η οικονομία πλήττεται από πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια δανεισμού. Εξάλλου, η Moody’s προβλέπει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια επιπλέον 25 μονάδες βάση, στο 4,75%, ενώ θα διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια, πλήττοντας την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin