Image default
Ευρώπη

Αύξηση της τρομοκρατικής απειλής στην Ολλανδία

Η πιθανότητα πραγματοποίησης τρομοκρατικής επίθεσης σε ολλανδικό έδαφος έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο, ανέφερε ο Εθνικός Συντονιστής για την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατία στην αξιολόγηση των απειλών του την Τρίτη, υπογραμμίζοντας τις απειλές από ακροδεξιές και ισλαμιστικές ομάδες.

Ο Εθνικός Συντονιστής για την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατία (NCTV) είναι η κύρια αντιτρομοκρατική μονάδα της χώρας και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD/Renew).

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τζιχαντιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ομάδες αυτές αναφέρουν ρητά την Ολλανδία ως στόχο. Μια τρομοκρατική επίθεση από ακροδεξιούς εξτρεμιστικούς κύκλους παραμένει εξίσου πιθανή», αναφέρεται στην εκτίμηση απειλής.

«Τέλος, άνθρωποι κατά μόνας ή μικρές ομάδες, οι οποίοι έχουν στραφεί κατά της κυβέρνησης με βάση μια συνωμοσιολογική νοοτροπία, θα μπορούσαν να προχωρήσουν [στην πραγματοποίηση] μιας πράξης βίας», προστίθεται.

Η αξιολόγηση επισημαίνει ρητά τον αυξημένο κίνδυνο μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο έχει μέλη και υποστηρικτές στην Ολλανδία και την Ευρώπη. Οι πρόσφατες αντιμουσουλμανικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη, οι οποίες περιλάμβαναν το κάψιμο του Κορανίου, μπορεί να έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά.

Στην αξιολόγηση αναφέρεται επίσης το ενδεχόμενο απειλής που προέρχεται από τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

«Εκμεταλλευόμενοι τις λαϊκές ανησυχίες για την απώλεια των παραδόσεων, του πολιτισμού και της ταυτότητας, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν μεγαλύτερες ομάδες στη θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης», αναφέρει η αξιολόγηση, αναφερόμενη στην ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι μη λευκοί άνθρωποι, κυρίως από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, αντικαθιστούν τον εθνοτικά λευκό πληθυσμό στην Ευρώπη.

Η αξιολόγηση θίγει επίσης το θέμα του «αντιθεσμικού εξτρεμισμού», αναφέροντας ότι οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας εμποδίζουν τους πολιτικούς να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

«Όταν τα άτομα αμφισβητούν ευρέως τη νομιμότητα της κυβέρνησης και των δημοκρατικών θεσμών, αυτό μπορεί τελικά να υπονομεύσει το δημοκρατικό κράτος δικαίου», αναφέρεται επίσης στην αξιολόγηση.

Παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει υψηλότερη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης σε ολλανδικό έδαφος, δεν αύξησε το λεγόμενο «επίπεδο απειλής», το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο 3 σε κλίμακα 1-5.

«Το επίπεδο απειλής 4 σημαίνει ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης είναι πραγματική. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει αύξηση της απειλής», δήλωσε στο NOS ο Pieter-Jaap Aalbersberg, επικεφαλής του NCTV.

Σχετικα αρθρα

Σιγκαπούρη: Το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας αυτοκινήτου κοστίζει τώρα 100.000 ευρώ

admin

ΕΕ: Πάνω από 250 δισ. το κόστος της διεύρυνσης

admin

Άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Ουκρανία – Μολδαβία επιθυμεί ο Μισέλ

admin

Σχέδιο για τον κτηνοτροφικό τομέα και την επισιτιστική αυτάρκεια στη Γαλλία

admin

Πετρέλαιο: «Οργανωμένο χάος» αν οι τιμές εκτιναχθούν στα 100 δολάρια

admin

Nessie: Ο μυστικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούσε η Amazon για να αυξάνει τις τιμές

admin

ΕΕ: Ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του «οικονομικού εξαναγκασμού»

admin

«Ταξίδια εκδίκησης»: Το πάρτι τελειώνει

admin

Ο Καλατράβα και ο μακρύς κατάλογος των τεχνικών αστοχιών: Οι μηνύσεις και τα πρόστιμα

admin

Φλωρεντία: Κηρύσσει τον πόλεμο στην Airbnb- Απαγορεύει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

admin

Σιτηρά: Συμφωνία Βαρσοβίας και Κιέβου για τη διαμετακόμιση

admin

«Όλα εξαρτώνται από τη Σαουδική Αραβία»: Τι θα μπορούσε να σβήσει τη φωτιά στις τιμές του πετρελαίου

admin