Image default
Ευρώπη

Δανία: Κρατικό το 20% των σχεδιαζόμενων υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Το δανικό κράτος θα αποκτήσει μερίδιο 20% στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα που θα τροφοδοτήσουν συνολικά 14 εκατομμύρια νοικοκυριά, σύμφωνα με έναν νέο διαγωνισμό που εγείρει αντιδράσεις.

Το πλαίσιο του διαγωνισμού, το οποίο συμφωνήθηκε από τη δανική κυβέρνηση και τη μεγάλη πλειοψηφία των άλλων μερών την Τετάρτη, αφορά τη μεγάλης κλίμακας επέκταση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών στα δανικά ύδατα και, όπως υποδηλώνει η συμφωνία, αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι το κράτος θα έχει κάποια επιρροή όταν κατασκευάζονται έργα μεγάλης κλίμακας στη θάλασσα.

«Εάν αποδειχθεί ότι αυτά τα πάρκα αξίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζετε όταν αποφασιστούν οι προσφορές, το δανικό κράτος θα πάρει το κέρδος», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας της Δανίας Lars Aagaard.

Ωστόσο, η ιδέα της κρατικής συνιδιοκτησίας δεν άρεσε στο Συντηρητικό Κόμμα, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση.

«Δεν βλέπουμε το νόημα της κρατικής συνιδιοκτησίας, διότι θα μπορούσε να σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι θα καθυστερήσουμε. Και στη συνέχεια, στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι οι εταιρείες είναι αυτές που θα πρέπει να προωθήσουν την πράσινη μετάβαση και όχι το κράτος και τα φορολογικά χρήματα των πολιτών, κάτι που ενέχει έναν ορισμένο κίνδυνο», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος για το κλίμα Mona Juul.

Τις ανησυχίες των Συντηρητικών συμμερίζεται και η βιομηχανία.

«Από την πλευρά της Green Power Denmark, θα προτιμούσαμε να μην υπήρχε η απαίτηση για κρατική συνιδιοκτησία. Κάνει τους κανόνες πιο περίπλοκους και τη διαδικασία υποβολής προσφορών πιο μακρά από ό,τι χρειάζεται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Green Power Denmark και διευθύνων σύμβουλος Kristian Jensen εκ μέρους του δανικού ενεργειακού τομέα.

«Και πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα τώρα, διότι βιαζόμαστε να θέσουμε σε λειτουργία τα υπεράκτια αιολικά πάρκα πριν από το 2030», πρόσθεσε.

Ο επιχειρηματικός οργανισμός έχει εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία του ότι η κρατική παρέμβαση τρομάζει τους επενδυτές.

Ωστόσο, ενώ ο Jensen επεσήμανε τους πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους το κράτος θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει μερίδιο από τα κέρδη, τόνισε ότι η ύπαρξη μιας συμφωνίας για το θέμα ήταν ευνοϊκή, καθώς ο διαγωνισμός είναι θετικός, αφού δίνει στη βιομηχανία «κάτι συγκεκριμένο».

Σχετικα αρθρα

Σιγκαπούρη: Το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας αυτοκινήτου κοστίζει τώρα 100.000 ευρώ

admin

ΕΕ: Πάνω από 250 δισ. το κόστος της διεύρυνσης

admin

Άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Ουκρανία – Μολδαβία επιθυμεί ο Μισέλ

admin

Σχέδιο για τον κτηνοτροφικό τομέα και την επισιτιστική αυτάρκεια στη Γαλλία

admin

Πετρέλαιο: «Οργανωμένο χάος» αν οι τιμές εκτιναχθούν στα 100 δολάρια

admin

Nessie: Ο μυστικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούσε η Amazon για να αυξάνει τις τιμές

admin

ΕΕ: Ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του «οικονομικού εξαναγκασμού»

admin

«Ταξίδια εκδίκησης»: Το πάρτι τελειώνει

admin

Ο Καλατράβα και ο μακρύς κατάλογος των τεχνικών αστοχιών: Οι μηνύσεις και τα πρόστιμα

admin

Φλωρεντία: Κηρύσσει τον πόλεμο στην Airbnb- Απαγορεύει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

admin

Σιτηρά: Συμφωνία Βαρσοβίας και Κιέβου για τη διαμετακόμιση

admin

«Όλα εξαρτώνται από τη Σαουδική Αραβία»: Τι θα μπορούσε να σβήσει τη φωτιά στις τιμές του πετρελαίου

admin