Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Να ρίξουν τον Μακάρθι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θέλουν σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί

Το νομοσχέδιο για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, μπορεί αν πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ρεπουμπλικανοί είδαν με καλό μάτι τον συμβιβασμό του προέδρου του Σώματος, Κέβιν Μακάρθι με τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα σε ορισμένους, πιο σκληροπυρηνικούς, είναι τέτοια η δυσαρέσκεια που απειλούν να τον καθαιρέσουν.

Ο βουλευτής Κεν Μπακ από το Κολοράντο ο οποίος πρότεινε να επιβάλει την ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Μακάρθι από την προεδρία λόγω της συμφωνίας για το χρέος αυτή την εβδομάδα, δήλωσε απόψε ότι η συζήτηση θα γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

pic.twitter.com/6YpAObr4B2

— Rep. Ken Buck (@RepKenBuck) May 28, 2023

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι οι συντηρητικοί ενώθηκαν με τον Μακάρθι για να εκλεγεί ο Μακάρθι. Τώρα οι Δημοκρατικοί ενώθηκαν με τον Μακάρθι για να περάσουν νομοσχέδια», δήλωσε ο Μπακ στο CBS. «Έτσι υπήρξε μια μεγάλη επαναξιολόγηση του συνασπισμού για την εξουσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων…. Θα υπάρξει συζήτηση, πρόταση για καθαίρεση. Ναι. Μείνετε συντονισμένοι».

«Οι ψηφοφόροι μου είναι έξαλλοι», συνέχισε ο Μπακ. «Και ξέρετε τι είναι τόσο ενδιαφέρον σχετικά με τα τηλεφωνήματα στην περιφέρεια; Δεν είναι μόνο ‘Καταψηφίστε αυτό το νομοσχέδιο’, αλλά είναι ‘πετάξτε τον Μακάρθι έξω’».

«Δεν έχει μεγάλη δύναμη όταν βασίζεται στους Δημοκρατικούς για να τον κρατήσουν στην προεδρία».

Να θυμίσουμε μόνο ότι χρειάστηκαν 15 ψηφοφορίες τον Ιανουάριο, μέχρι να εκλεγεί ο Μακάρθι πρόεδρος του Σώματος. Ουσιαστικά αυτοί που δεν τον ήθελαν ήταν «τραμπιστές» βουλευτές, βάζοντάς εμπόδια στην ψηφοφορία, σε μια διαδικασία που δεν είχε προηγούμενο.

Τώρα και μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, φαίνεται ο Μακάρθι να βρήκε τη «χρυσή τομή» στο θέμα αύξησης του ορίου του χρέους, προκειμένου να αποφευχθεί μια αδιανόητη στάση πληρωμών. Ήταν μια συμφωνία όμως που δεν άφησε ουσιαστικά κανέναν ιδιαιτέρως ευχαριστημένο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί πίεζαν για μειώσεις στις δαπάνες προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την αύξηση του ορίου.

Η συμφωνία

Η εν λόγω συμφωνία αυξάνει το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι  και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι μη αμυντικές δαπάνες θα παραμείνουν ίδιες το επόμενο έτος και θα αυξηθούν μόνο ονομαστικά το 2025.

Σε αντάλλαγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι πέτυχαν μείωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες που διατίθενται στις φορολογικές υπηρεσίες για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των ελέγχων και την ανάκτηση των κεφαλαίων που διατέθηκαν για την καταπολέμηση του Covid-19. Θα επιβληθούν επίσης νέοι όροι για τις κοινωνικές ενισχύσεις των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Το Σάββατο θα γίνει η τελική ψηφοφορία στη Γερουσία -που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς- και κατόπιν θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: «Πέρασε» από την Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για το όριο του χρέους

Σχετικα αρθρα

Σιγκαπούρη: Το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας αυτοκινήτου κοστίζει τώρα 100.000 ευρώ

admin

ΕΕ: Πάνω από 250 δισ. το κόστος της διεύρυνσης

admin

Άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Ουκρανία – Μολδαβία επιθυμεί ο Μισέλ

admin

Σχέδιο για τον κτηνοτροφικό τομέα και την επισιτιστική αυτάρκεια στη Γαλλία

admin

Πετρέλαιο: «Οργανωμένο χάος» αν οι τιμές εκτιναχθούν στα 100 δολάρια

admin

Nessie: Ο μυστικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούσε η Amazon για να αυξάνει τις τιμές

admin

ΕΕ: Ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του «οικονομικού εξαναγκασμού»

admin

«Ταξίδια εκδίκησης»: Το πάρτι τελειώνει

admin

Ο Καλατράβα και ο μακρύς κατάλογος των τεχνικών αστοχιών: Οι μηνύσεις και τα πρόστιμα

admin

Φλωρεντία: Κηρύσσει τον πόλεμο στην Airbnb- Απαγορεύει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

admin

Σιτηρά: Συμφωνία Βαρσοβίας και Κιέβου για τη διαμετακόμιση

admin

«Όλα εξαρτώνται από τη Σαουδική Αραβία»: Τι θα μπορούσε να σβήσει τη φωτιά στις τιμές του πετρελαίου

admin