Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: «Πέρασε» από την Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για το όριο του χρέους

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη συμφωνία που αναστέλλει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους ως το 2025, στην οποία είχαν καταλήξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος του σώματος Κέβιν Μακάρθι.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτρέπει τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών από την 5η Ιουνίου, εγκρίθηκε με 314 ψήφους έναντι 117. Από τις 314 ψήφους υπέρ, οι 165 είναι Δημοκρατικών και οι 149 Ρεπουμπλικάνων. Από τα 117 μέλη του σώματος που το καταψήφισαν, 71 είναι Ρεπουμπλικάνοι και 46 Δημοκρατικοί. Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το σώμα με ισχνή πλειοψηφία (222-213).

Η συμφωνία κέρδισε την υποστήριξη των δύο τρίτων των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, μια σημαντική ένδειξη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Μακάρθι, του οποίου η οριακή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών τον καθιστά ευάλωτο στις διαθέσεις των δυσαρεστημένων μελών.

Πλέον θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών διαβεβαίωσε χθες πως θα το καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση «το συντομότερο δυνατόν» για να «αποφύγουμε τη στάση πληρωμών».

Καρπός μαραθώνιων και σκληρών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν το τριήμερο της Memorial Day, το νομοσχέδιο επιτρέπει την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, που ήταν η αθέτηση πληρωμών από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος την ερχόμενη Δευτέρα. Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, δυνητικά καταστροφικό για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμφωνία που, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, δεν ικανοποίησε κανέναν.

Η έγκριση της συμφωνίας επιβεβαιώνει τη φήμη του Μπάιντεν για πραγματισμό και συνεργασία πέρα ​​από τις κομματικές γραμμές, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία. Παράλλαλα, επιτρέπει στον ΜακΚάρθι να διεκδικήσει την επιτυχία στην πρώτη του μεγάλη δοκιμασία ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχολιάζει το πρακτορείο -, κάνοντας λόγο για μια σπάνια στιγμή δικομματικής συμφωνίας σε μια πικρά διχασμένη Ουάσιγκτον.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος παρακολούθησε την ψηφοφορία στην τηλεόραση, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Βουλής «καλά νέα για τον αμερικανικό λαό και την αμερικανική οικονομία». Ανέφερε επίσης ότι έγινε ένα «κρίσιμο βήμα μπροστά» που εξασφαλίστηκε χάρη «στον συμβιβασμό των δύο κομμάτων» του αμερικανικού κοινοβουλίου.

«Απόψε η Βουλή (των Αντιπροσώπων) έκανε ένα κρίσιμο βήμα μπροστά για να αποτραπεί η πρώτη κήρυξη στάσης πληρωμών» στην ιστορία των ΗΠΑ, τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Σχετικα αρθρα

Σιγκαπούρη: Το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας αυτοκινήτου κοστίζει τώρα 100.000 ευρώ

admin

ΕΕ: Πάνω από 250 δισ. το κόστος της διεύρυνσης

admin

Άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Ουκρανία – Μολδαβία επιθυμεί ο Μισέλ

admin

Σχέδιο για τον κτηνοτροφικό τομέα και την επισιτιστική αυτάρκεια στη Γαλλία

admin

Πετρέλαιο: «Οργανωμένο χάος» αν οι τιμές εκτιναχθούν στα 100 δολάρια

admin

Nessie: Ο μυστικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούσε η Amazon για να αυξάνει τις τιμές

admin

ΕΕ: Ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του «οικονομικού εξαναγκασμού»

admin

«Ταξίδια εκδίκησης»: Το πάρτι τελειώνει

admin

Ο Καλατράβα και ο μακρύς κατάλογος των τεχνικών αστοχιών: Οι μηνύσεις και τα πρόστιμα

admin

Φλωρεντία: Κηρύσσει τον πόλεμο στην Airbnb- Απαγορεύει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

admin

Σιτηρά: Συμφωνία Βαρσοβίας και Κιέβου για τη διαμετακόμιση

admin

«Όλα εξαρτώνται από τη Σαουδική Αραβία»: Τι θα μπορούσε να σβήσει τη φωτιά στις τιμές του πετρελαίου

admin