Image default
Αγορές

Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος… ηρεμεί τις ευρωαγορές

Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος… ηρεμεί τις ευρωαγορές

Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (1/6), εν μέσω ελπίδων ότι το… δράμα για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ εισέρχεται στα τελευταία του στάδια.

Η ανοδική τάση έρχεται μετά το κλείσιμο της Τετάρτης στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο μήνες. Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται στα «πράσινα», με τις μετοχές των ΜΜΕ να αυξάνονται κατά 1,5% και τις μετοχές εξόρυξης κατά 1%, αφού η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες επωφελήθηκαν από την πρόσφατη αβεβαιότητα, υποχωρούν 0,24%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι επενδυτές περιμένουν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 6,3% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αυτή την εβδομάδα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία έδειξαν όλες επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη από τους αναλυτές. Ο πληθωρισμός στην Ιταλία ήταν υψηλότερος από ό,τι προβλεπόταν, αλλά εξακολουθεί να υποχωρεί.

Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και του ανώτατου ορίου των κρατικών δαπανών πέρασε με 314-117 ψήφους υπέρ στη Βουλή των Αντιπροσώπων αργά την Τετάρτη. Οι νομοθέτες ελπίζουν ότι θα γίνει το ίδιο και στη Γερουσία εντός 48 ωρών, πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για την αποφυγή πιθανής χρεοκοπίας.

Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από εβδομάδες πολιτικής διαμάχης που επιβάρυνε τις αγορές αλλά δεν πυροδότησε ευρύ πανικό, καθώς εξαρχής η συμφωνία θεωρούταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Μάιος ήταν επίσης αξιοσημείωτος για το ράλι των τεχνολογικών μετοχών. Καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής chip Nvidia «εκτόξευσαν» για λίγο την εταιρεία σε αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και οδήγησαν τον δείκτη Nasdaq σε μηνιαίο κέρδος 5,8%.

Σε άλλα μάκρο, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν 0,1% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικιών, καθώς η ετήσια αύξηση των τιμών μειώθηκε στο -3,4% από -2,7%. Η αλλαγή ήταν ελάχιστη όσον αφορά τις εποχιακές επιπτώσεις, είπε η Nationwide.

«Τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν κάποια σημάδια ανάκαμψης στη δραστηριότητα της στεγαστικής αγοράς, αν και ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που εγκρίθηκαν για αγορά κατοικίας τον Μάρτιο εξακολουθούσε να είναι περίπου 20% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκάρντνερr, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,83% στις 455,52 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 1,02% στις 15.824,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,81% στις 7.156,52 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,63% στις 7.492,66 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,69% στις 26.496 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,27% στις 9.165,88 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να ενισχύεται 1% στις 5.786,60 μονάδες.

 • DAX 30
 • Stoxx Europe 600
 • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

  Σχετικα αρθρα

  «Βυθίστηκε» η Wall Street τον Σεπτέμβριο-Ο χειρότερος μήνας του 2023

  admin

  Το χειρότερο τρίμηνο σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

  admin

  Τα πληθωριστικά στοιχεία δίνουν ώθηση στη Wall Street

  admin

  Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

  admin

  Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Η Ιαπωνία στο επίκεντρο

  admin

  Wall Street: Πρόσω ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα του 2023

  admin

  Οι ευρωαγορές «έσπασαν» το 5νθήμερο πτωτικό σερί τους

  admin

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και… σημαδιών η Wall Street

  admin

  Ήπια ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές- Στο επίκεντρο τα στοιχεία πληθωρισμού

  admin

  Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Αναστολή διαπραγμάτευσης της Evergrande

  admin

  Δεν έβγαλε αντίδραση η Wall Street- «Βαρίδι» τα ομόλογα

  admin

  Σε χαμηλό 6 μηνών έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin