Image default
Αγορές

Με το «δεξί» εισήλθαν στον Ιούνιο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με το «δεξί» εισήλθαν στον Ιούνιο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασαν την Πέμπτη (1/6) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τη μείωση του πληθωρισμού και την αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την χρεοκοπία να ενισχύουν το κλίμα στις αγορές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,77% και έκλεισε στις 455,26 μονάδες και απομακρύνθηκε από τα χαμηλά δύο μηνών, που είχε καταγράψει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Στους μεγάλους κερδισμένους της ημέρας ήταν οι κλάδοι των βασικών πόρων, των media και της ενέργειας.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 15.853,66 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κέρδισε 0,59% στις 7.490,27 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,55% στις 7.137,43 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,30% στις 9.167,50 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε «άλμα» 2,01% στις 26.575,69 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τόσο ο βασικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησαν τον Μάιο, αλλά ήταν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών. Πάντως, τα νέα στοιχεία τροφοδότησαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν έως τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι τον Δεκέμβριο, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σημείωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων άρχισαν να έχουν αντίκτυπο στον υψηλό πληθωρισμό και ότι οι επερχόμενες αυξήσεις θα είναι οριακές, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνέχισε να τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων και την αποφυγή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας, με την υποστήριξη της πλειοψηφίας τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία ότι το ν/σ μπορεί να «περάσει» από τη Γερουσία πριν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 6,5% από 6,6% τον Μάρτιο του 2023 και από 6,7% τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,0% τον Απρίλιο, σταθερό σε σύγκριση με τον Μάρτιο και κάτω από το 6,1% τον Απρίλιο του 2022.

Ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών τον Μάιο. Ειδικότερα, ο PMI στη Μεταποίηση υποχώρησε στο 43,2, από το 44,5 του Απριλίου, καταγράφοντας τον τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώσης και τη χαμηλότερη μέτρησή του από το 2020.

Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία υποχώρησε κατά 4,3% τον Απρίλιο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Τέλος, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν κατά 0,1% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών Nationwide, ενώ σε ετήσια βάση οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,4%.

 • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
 • πληθωρισμός
 • Ανεργία

  Σχετικα αρθρα

  «Βυθίστηκε» η Wall Street τον Σεπτέμβριο-Ο χειρότερος μήνας του 2023

  admin

  Το χειρότερο τρίμηνο σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

  admin

  Τα πληθωριστικά στοιχεία δίνουν ώθηση στη Wall Street

  admin

  Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

  admin

  Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Η Ιαπωνία στο επίκεντρο

  admin

  Wall Street: Πρόσω ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα του 2023

  admin

  Οι ευρωαγορές «έσπασαν» το 5νθήμερο πτωτικό σερί τους

  admin

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και… σημαδιών η Wall Street

  admin

  Ήπια ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές- Στο επίκεντρο τα στοιχεία πληθωρισμού

  admin

  Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Αναστολή διαπραγμάτευσης της Evergrande

  admin

  Δεν έβγαλε αντίδραση η Wall Street- «Βαρίδι» τα ομόλογα

  admin

  Σε χαμηλό 6 μηνών έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin