
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες σπεύδουν να περιορίσουν τη σπειροειδή βία στην καρδιά της Ευρώπης και να αποτρέψουν μια νέα σύγκρουση σε μια ήπειρο που συγκλονίζεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο, ένα από τα μικρά βαλκανικά έθνη που δημιουργήθηκαν μετά τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990. Η έκρηξη βίας άφησε δεκάδες τραυματίες αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων Ιταλών και Ούγγρων στρατιωτικών.
Αφού σιγοβράζει για μήνες, η αντιπαράθεση εξερράγη όταν το Κοσσυφοπέδιο πίεσε να εγκαταστήσει αναγκαστικά Αλβανόφωνους δημάρχους σε περιοχές που κατοικούνται από Σέρβους μετά από τοπικές εκλογές που μποϊκοτάρονται σε μεγάλο βαθμό από τους Σέρβους και απορρίφθηκαν από διεθνείς παρατηρητές ως μη αντιπροσωπευτικες.
Η ένταση έχει φουντώσει στην περιοχή από τότε που το Κοσσυφοπέδιο αποσχίστηκε από τη Σερβία, ένα άλλο πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η Δύση υποστήριξε στρατιωτικά το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια του πολέμου της απόσχισης και η Ρωσία στήριξε τη Σερβία. Σήμερα, οι Αλβανοί αποτελούν πάνω από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Σέρβοι είναι η πλειοψηφία σε μια μικρή περιοχή στο βορρά.
Η τελευταία έξαρση έχει εγείρει φόβους στις δυτικές πρωτεύουσες ότι η πιθανότητα σύγκρουσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άνοιγμα για τη Ρωσία να αναζωπυρώσει ένα από τα ανεπίλυτα σημεία ανάφλεξης της Ευρώπης.
Η Ρωσία, η οποία έχει εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορείται εδώ και καιρό ότι προκαλεί διχόνοια στην περιοχή. Αφίσες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κοσμούν δρόμους σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο και ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει τους Σέρβους «αναμφίβολα».
«Ενώ η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια κρίση στην ήπειρο, αυτή η κρίση είναι μια τέλεια ευκαιρία για τη Ρωσία να μετατοπίσει το επίκεντρο από την Ουκρανία στα Βαλκάνια—όπως φαίνεται προφανώς από [τη] ρητή δήλωση Ρώσων αξιωματούχων που ενθαρρύνουν τη Σερβία να στείλει τον στρατό της στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Ιλίρ Ντέντα, πρώην ανεξάρτητος βουλευτής από το Κοσσυφοπέδιο.
Η Δύση θα πρέπει να θεσπίσει έναν αυστηρό οδικό χάρτη για την εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών και να διασφαλίσει ότι οι νέες εκλογές θα παράγουν νόμιμους δημάρχους, είπε.
Δυτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι , ότι πυροδότησε την έξαρση στο βόρειο τμήμα της χώρας τη Δευτέρα μεταξύ της τοπικής αστυνομίας και των Σέρβων. Ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου υπέστησαν τραύματα καθώς κινούνταν για να αποκαταστήσουν την ηρεμία. Το ΝΑΤΟ, το οποίο παρέχει στρατεύματα για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο, έστειλε επιπλέον 700 στρατιώτες μετά τις ταραχές.
Περισσότεροι από 50 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν και πέντε συνελήφθησαν στην αντιπαράθεση όταν ο Κούρτι ανέπτυξε τεθωρακισμένα οχήματα για να εγκαταστήσει Αλβανόφωνους δημάρχους στη σερβική περιοχή μετά τις εκλογές που μποϊκοτάρονται από τους Σέρβους.
Από την επίσημη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 μετά από έναν σύντομο πόλεμο κατά τον οποίο το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία, το κράτος έχει εξασφαλιστεί από μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Η Σερβία, η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένα μέλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ επέκριναν, όπως είπαν, τη βίαιη επέμβαση του Κούρτι σε περιοχές με Σερβική πλειοψηφία και για τη μη εφαρμογή συμφωνιών που στοχεύουν στην κατευνασμό των κοινοτικών εντάσεων. Ως αποτέλεσμα, το Κοσσυφοπέδιο αποσύρθηκε από μια επερχόμενη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ.

«Είναι πολύ σαφές ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου φέρουν ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση και υπάρχει μη συμμόρφωση με μια συμφωνία που ήταν ωστόσο σημαντική και η οποία εξασφαλίστηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε διεθνή διάσκεψη στη Σλοβακία την Τετάρτη.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε επίσης τον Κούρτι να αλλάξει πορεία.
«Αυτές οι ενέργειες έχουν κλιμακώσει απότομα και άσκοπα τις εντάσεις, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς μας σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε δήλωση.
Αμερικανοί διπλωμάτες είπαν ότι είχαν προειδοποιήσει τον Κούρτι να μην εγκαταστήσει βίαια Αλβανούς δημάρχους που εκλέχτηκαν μόνο σε περιοχές με Σερβική πλειοψηφία, αφού ο τοπικός πληθυσμός μποϊκοτάρει μια πρόσφατη τοπική ψηφοφορία. Είπαν ότι τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αυτή η κριτική από τις ΗΠΑ ήταν άνευ προηγουμένου και σηματοδότησε κατάρρευση της διπλωματικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δήλωσε ο Ιβάν Βεϊβόντα, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Βιέννη.
«Η πίεση λειτούργησε και φαίνεται ότι οι εντάσεις ξεφουσκώνουν, αλλά η διπλωματική διαδικασία πρέπει επειγόντως να επανέλθει σε τροχιά για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση», είπε.
Ο Κούρτι απώθησε τους δυτικούς προστάτες του την Τετάρτη. Είπε στους δημοσιογράφους ότι η πίεση των ΗΠΑ ήταν «ατυχής και άδικη» και απέρριψε τους Σέρβους διαδηλωτές ως «φασιστικό όχλο» κατά τη διάρκεια μιας επί σκηνής συνέντευξης στη διάσκεψη Globesec στη Μπρατισλάβα.
Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, ωστόσο, φάνηκε επίσης να υπαναχωρεί, δηλώνοντας ότι θα επέτρεπε νέες εκλογές και ήταν πρόθυμος να συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς , ο οποίος τον κατηγόρησε ότι φέρει την «αποκλειστική ευθύνη» για τις συγκρούσεις.
Για τους Σέρβους να επιτεθούν στο ΝΑΤΟ ήταν μια μεγάλη κλιμάκωση που δεν είχε δει εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε ο Ιγκόρ Μπάντοβιτς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ασφαλείας του Βελιγραδίου, μιας δεξαμενής σκέψης.
«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει τώρα να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση», είπε.