Image default
Οικονομία

«Φρέναρε» η δυναμική της ελληνικής μεταποίησης: Αύξηση της παραγωγής – Επιβράδυνση στις νέες παραγγελίες

Έχασε τη δυναμική της η βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Μάιο, έπειτα από την πρόσφατη υψηλή τιμή του Μαρτίου, δέχθηκε ωστόσο στήριξη από μία ακόμη μηνιαία αύξηση της παραγωγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) κατέγραψε 51.5 μονάδες τον Μάιο, τιμή χαμηλότερη από τις 52.4 μονάδες του Απριλίου.

S&P Global PMI

Η πιο πρόσφατη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η τέταρτη σε ισάριθμους μήνες, μολονότι την περίοδο αυτήν καταγράφηκε με τον βραδύτερο ρυθμό. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν μέτριος στο πλαίσιο της ιστορίας διεξαγωγής της έρευνας.

Βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών

Η ηπιότερη αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Μάιο επηρέασε αρνητικά την πιο πρόσφατη συνολική ανοδική πορεία. Ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί κατά την τρέχουσα περίοδο τεσσάρων μηνών συνεχούς αύξησης και, σε γενικές γραμμές, ήταν μόλις οριακός. Στις περιπτώσεις που βελτιώθηκαν οι συνθήκες ζήτησης, αυτό οφειλόταν, σύμφωνα με αναφορές, στη στήριξη που προσέφερε η απόκτηση νέων πελατών. Η αύξηση στο σύνολο των νέων πωλήσεων ενισχύθηκε επίσης από την ισχυρότερη άνοδο των νέων παραγγελιών εξαγωγών που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Σταθερή αύξηση της παραγωγής

Η παραγωγή συνέχισε, ωστόσο, να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μειώσουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων παραγγελιών. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σε γενικές γραμμές αντίστοιχος με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο και ισχυρότερος από τον μέσο όρο της έρευνας. Τον Μάιο, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών παρατήρησαν βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών για δεύτερο συνεχή μήνα. Οι εταιρείες επισήμαναν τη μεγαλύτερη, αν και μόνο οριακά, διαθεσιμότητα εισροών η οποία ήταν εμφανής στην εκ νέου μείωση του κόστους επιβάρυνσης. Η πτώση των τιμών εισροών ήταν σε γενικές γραμμές έντονη και η δριμύτερη σε διάστημα τριών ετών. Παράλληλα με τις χαμηλότερες τιμές των προμηθευτών, οι εταιρείες τόνισαν επίσης τη μείωση του κόστους ενέργειας. Σε μια προσπάθεια ώθησης των πωλήσεων και μετακύλισης των χαμηλότερων τιμών εισροών στους πελάτες, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν μείωση στις χρεώσεις εκροών. Η μείωση αυτή έθεσε τέλος σε μια περίοδο 28 μηνών συνεχούς αύξησης, καθώς οι τιμές πώλησης υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2020.

Η ασθενέστερη άνοδος των επιπέδων απασχόλησης σε διάστημα τριών μηνών

Η περαιτέρω αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής πυροδότησε άλλον έναν γύρο προσλήψεων από την πλευρά των Ελλήνων παραγωγών αγαθών τον Μάιο. Η απασχόληση αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες επισήμαναν ότι η σταθερή αύξηση των νέων παραγγελιών υποστήριξε την ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, καθώς ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι διέθεταν επαρκές εργατικό δυναμικό για τη διεκπεραίωση των εισερχόμενων νέων εργασιών. Στην πραγματικότητα, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα με σταθερό ρυθμό τον Μάιο. Οι αγορές εισροών συνδέθηκαν με περαιτέρω αναμενόμενες αυξήσεις στις νέες παραγγελίες, παρόλο που οι πιο έγκαιρες παραδόσεις εισροών και η βελτίωση των χρόνων παράδοσης οδήγησαν τις εταιρείες στη μείωση των επιπέδων αποθεμάτων προμηθειών και ετοίμων προϊόντων, εφόσον ήταν δυνατόν.

Αισιοδοξία για τις προοπτικές στην παραγωγή

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων της έρευνας, οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν ιδιαίτερα αισιόδοξοι ως προς τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή τους επόμενους 12 μήνες. Οι εταιρείες προβλέπουν αύξηση της παραγωγής, αισιοδοξία η οποία πηγάζει από τις ελπίδες για μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και τις προγραμματισμένες επενδύσεις σε νέα προϊόντα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence παρατήρησε πως «σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρωζώνη, ο ελληνικός τομέας μεταποίησης παρέμεινε σε ανοδική πορεία τον Μάιο». «Η παραγωγή αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό, η συνολική, ωστόσο, αύξηση υποχώρησε λόγω του βραδύτερου ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης. Η μεγαλύτερη σταθερότητα στη διαθεσιμότητα των εισροών και η περαιτέρω μείωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών είχαν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να συνεχίσουν να μειώνουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους» υπογράμμισε. Παράλληλα, όπως σημείωσε η ίδια «οι εταιρείες ήταν επίσης λιγότερο επιφυλακτικές στο να διατηρήσουν τα τρέχοντα αποθέματα εισροών, λόγω της επιβάρυνσης κόστους που μειώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα περίπου τριών ετών. Η χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση για εισροές περιόρισε την τιμολογιακή ισχύ των προμηθευτών, γεγονός στο οποίο οι ελληνικές εταιρείες απάντησαν καταβάλλοντας προσπάθειες για περαιτέρω ώθηση των πωλήσεων, καθώς οι τιμές πώλησης μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020».

Σύμφωνα με την κ. Jones, «τον τελευταίο καιρό, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά κατά κύριο λόγο τη ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενώ κάποια περίοδος ανάπαυλας από την κατάσταση αυτή μπορεί να επιβεβαιώσει τις ελπίδες που εκφράζουν οι εταιρείες ότι η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες».

Σχετικα αρθρα

Bank of America: Ο γύρος του κόσμου σε 5 ερωτήσεις…

admin

Απελευθερώνεται η αγορά δανείων

admin

Καύσιμα: Ελπίδες για Χριστούγεννα με μειωμένη τιμή βενζίνης

admin

Ασφαλιστικό: Οι νέες αυξήσεις και άλλα 10… περιφερειακά μέτρα – Απουσιάζουν τα δύσκολα

admin

ΑΑΔΕ: Διεύρυνση του οπλοστασίου για αδήλωτα εισοδήματα και τζίρο

admin

ΗΠΑ: Πάνω από όλους και στο πετρέλαιο

admin

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Το ράλι ακρίβειας θα συνεχιστεί και το 2024

admin

Ποια είναι η αλήθεια για το «οικονομικό θαύμα» του Μπάιντεν

admin

ΙΝΚΑ: Ακριβότερο κατά 20% το τραπέζι των Χριστουγέννων, σε σχέση με πέρυσι

admin

Κ. Μητσοτάκης: Ψήφισε στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

admin

Στουρνάρας: Όλοι έχουμε ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

admin

Η Αυστραλία θα τριπλασιάσει τα τέλη στους ξένους αγοραστές κατοικιών

fastpath