Image default
Οικονομία

Γιατί το κόστος του χρήματος συνεχίζει να «ανεβαίνει», ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει»

Οι σκιές των «αντοχών» του Ευρώ, διακρίνονται, πίσω από την επιμονή της ΕΚΤ για «ακριβότερο και λιγότερο» χρήμα, παρά την πτώση του πληθωρισμού.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό υποχρέωσαν την κα Λαγκάρντ να… ανέβει στο αεροπλάνο, προκειμένου να εξηγήσει την στάση της ΕΚΤ όσον αφορά στα επιτόκια.

Θέλοντας να γίνει μάλιστα περισσότερο… παραστατική, είπε «Σκεφτείτε ένα αεροπλάνο που προσεγγίζει το ύψος πτήσης του ταξιδιού του. Στην αρχή το αεροπλάνο πρέπει να ανέβει ταχύτατα και για αυτό επιταχύνει γρήγορα. Μα καθώς πλησιάζει στο ύψος που έχει προγραμματιστεί η πτήση του μειώνει την επιτάχυνσή του και διατηρεί σταθερή την ταχύτητά του… Τώρα πλησιάζουμε – δεν έχουμε ακόμα φτάσει – το ύψος σταθερής πτήσης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να «ανεβαίνουμε» σταδιακά εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα που έχουμε ήδη αποκτήσει...».

  • Διαβάστε ακόμα: Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες γίνεται πιο δύσκολη απ’ όσο… φαίνεται, με υπογραφή ΕΚΤ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε με άλλα λόγια, ότι το κόστος του χρήματος, παρά την πτώση του πληθωρισμού, ακόμα και πέραν των προβλέψεων στο 6,1% ο ονομαστικός και 5,3% ο δομικός, όχι μόνο θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά και θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό…

Που σημαίνει ότι η επιστροφή σε «θετικά» πραγματικά επιτόκια, δηλαδή σε θετικές πραγματικές αποδόσεις των κεφαλαίων τόσο στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου όσο και στις επενδύσεις στην παραγωγική οικονομική δραστηριότητα είναι «μονόδρομος» για την Ευρωζώνη.

Η επιλογή της κας Λαγκάρντ να χρησιμοποιήσει… παραβολές για να εξηγήσει την στάση της ΕΚΤ, πέρα από το ότι αρχίζει να γίνεται «βιβλική», εξυπηρετεί την ανάγκη της ΕΚΤ να πει με διακριτικό αλλά και σαφή τρόπο, ότι οι ευρω-οικονομίες μπαίνουν σε μία σχετικά «μακρά» περίοδο, όπου τα διαθέσιμα κεφάλαια θα είναι και λιγότερα αλλά και πιο ακριβά όταν βρίσκονται.

Σε βοήθεια της κας Λαγκάρντ προσέτρεξε ο πρόεδρος της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Knott, συμβούλεψε την ίδια ημέρα τους «παίχτες» των χρηματαγορών να μη στοιχηματίσουν σε μειώσεις επιτοκίων το 2024…

Πληθωρισμός και Ευρώ

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ επιμένει στην γραμμή αυτή, παρά την εμφανώς προβληματική κατάσταση που αρχίζει να διαφαίνεται τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στον χώρο των επιχειρήσεων, με αυτούς τους όρους χρηματοδότησης, δεν έχει να κάνει απλά με τον πληθωρισμό και ειδικά με τον δομικό πληθωρισμό, που παραμένει στο 5,3% παρά την δραστική μείωση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας. Έχει να κάνει με το Ευρώ και την «θέση» του, δηλαδή την «αξία» του στο διεθνές νομισματικό σύστημα, τόσο όσο και με την θέση του στα πορτοφόλια των ευρωπαίων πολιτών.

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα - Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021

Το ευρωνόμισμα, 25 χρόνια μετά την ίδρυση της ΕΚΤ και 23 χρόνια μετά την κυκλοφορία του στα ATMs, έχει απωλέσει σχεδόν ισόποσο ποσοστό της αξίας του. Έχει υποτιμηθεί σε πραγματικούς όρους και αυτό «καταγράφεται» εμφανώς στην σχέση του με τον χρυσό.

Η νομισματική χαλάρωση που έχει προηγηθεί έχει πλημμυρίσει τις χρηματαγορές με ευρώ πολύ περισσότερο από όσο η ευρω-οικονομία θα μπορούσε να το εγγυάται.

Το πληθωριστικό τσουνάμι υποχρέωσε την ΕΚΤ – όπως και τις άλλες κεντρικές τράπεζες – να μπουν σε μία επιχείριση «αποκατάστασης» της αξίας του στα χέρια των πολιτών και των χρηματαγορών.

Η πίεση αυτής της αμφισβήτησης είναι λόγος ύπαρξης για την ΕΚΤ και το Ευρώ.

Ο πληθωρισμός δεν είναι παρά το «μέτρο» αυτής της πίεσης που πρέπει να αντιμετωπίσει για να αρχίσει το ευρωπαϊκό νόμισμα να αποδίδει σ’ αυτόν που το κατέχει πραγματικής αξίας «τόκο» όταν το δανείζει…

Σ’ αυτό τον αγώνα δρόμου το «αεροπλάνο» της κας Λαγκάρντ είναι υποχρεωμένο να ανέβει ακόμα πιο ψηλά και να μείνει εκεί αρκετά μέχρι να πείσει ότι η δομή του είναι επαρκώς ανθεκτική και ασφαλής για τους «επιβάτες» του…

Σχετικα αρθρα

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Κ. Σκρέκας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

admin

Σε ισχύ από 22/4 το «Καλάθι των Νονών», από τις 24/4 το «Καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

admin