Image default
Αγορές

Με το «δεξί» εισήλθαν στον Ιούνιο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με το «δεξί» εισήλθαν στον Ιούνιο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασαν την Πέμπτη (1/6) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τη μείωση του πληθωρισμού και την αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την χρεοκοπία να ενισχύουν το κλίμα στις αγορές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,77% και έκλεισε στις 455,26 μονάδες και απομακρύνθηκε από τα χαμηλά δύο μηνών, που είχε καταγράψει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Στους μεγάλους κερδισμένους της ημέρας ήταν οι κλάδοι των βασικών πόρων, των media και της ενέργειας.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 15.853,66 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κέρδισε 0,59% στις 7.490,27 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,55% στις 7.137,43 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,30% στις 9.167,50 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε «άλμα» 2,01% στις 26.575,69 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τόσο ο βασικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησαν τον Μάιο, αλλά ήταν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών. Πάντως, τα νέα στοιχεία τροφοδότησαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν έως τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι τον Δεκέμβριο, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σημείωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων άρχισαν να έχουν αντίκτυπο στον υψηλό πληθωρισμό και ότι οι επερχόμενες αυξήσεις θα είναι οριακές, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνέχισε να τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων και την αποφυγή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας, με την υποστήριξη της πλειοψηφίας τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία ότι το ν/σ μπορεί να «περάσει» από τη Γερουσία πριν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 6,5% από 6,6% τον Μάρτιο του 2023 και από 6,7% τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,0% τον Απρίλιο, σταθερό σε σύγκριση με τον Μάρτιο και κάτω από το 6,1% τον Απρίλιο του 2022.

Ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών τον Μάιο. Ειδικότερα, ο PMI στη Μεταποίηση υποχώρησε στο 43,2, από το 44,5 του Απριλίου, καταγράφοντας τον τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώσης και τη χαμηλότερη μέτρησή του από το 2020.

Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία υποχώρησε κατά 4,3% τον Απρίλιο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Τέλος, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν κατά 0,1% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών Nationwide, ενώ σε ετήσια βάση οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,4%.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • πληθωρισμός
  • Ανεργία

    Σχετικα αρθρα

    Ασιατικές αγορές: Ανοδικές τάσεις μετά τα ρεκόρ στη Wall Street

    admin

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin