Image default
Αγορές

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο οι S&P 500 και Nasdaq

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο οι S&P 500 και Nasdaq

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στη Wall Street, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Ρεπουμπλικανο-κρατούμενη Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για το διετές «πάγωμα» του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, σε ένα κρίσιμο «βήμα» για την αποφυγή της χρεοκοπίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Δημοκρατικών. Πλέον το λόγο έχει το Κογκρέσο, το οποίο πρέπει κι αυτό από την πλευρά του να εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει ως τελική ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, χωρίς αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, τις 5 Ιουνίου. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 314 ψήφους υπέρ έναντι 117 κατά (υπέρ 165 Δημοκρατικοί και 149 Ρεπουμπλικάνοι, κατά 71 Ρεπουμπλικάνοι και 46 Δημοκρατικοί). Σε επόμενη φάση, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, τόνισε ότι το σώμα θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση μέχρι το νομοσχέδιο να σταλεί προς υπογραφή και κύρωση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (1/6) στη Wall Street, ο Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε κατά 153,3 μονάδες ή 0,47% στις 33.061,57 μονάδες, παρά την πτώση 4,7% της μετοχής της Salesforce η οποία οφείλεται στα απογοητευτικά αποτελέσματά της. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,99% στις 4.221,02 μονάδες και ο Nasdaq Composite κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,28% στις 13.100,98 μονάδες. Αμφότεροι οι δείκτες έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Αύγουστο του 2022.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street έλαβαν ώθηση και από τη μείωση των πιέσεων, που ασκούσαν μέχρι πρότινος ο πληθωρισμός και οι μισθοί στις ΗΠΑ, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στη Fed ώστε να προχωρήσει στην πολυπόθητη παύση των αυξήσεων στα επιτόκια. Οι σχετικές ανακοινώσεις από την κεντρική τράπεζα αναμένονται στα μέσα Ιουνίου (διήμερο 13-14 Ιουνίου), με την απόφαση των αξιωματούχων να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν έως τότε.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι ιδιωτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο. Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην έκθεση ανεργίας για τον Μάιο, που παρακολουθεί στενά το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Παρασκευή.

Στα μάκρο της ημέρας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου υποβλήθηκαν 232.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός ελαφρώς υψηλότερος από τα 230.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, αλλά χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 235.000.

Έβδομο συναπτό μήνα συρρίκνωσης της μεταποίησης στις ΗΠΑ κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης για τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες, από 47,1 μονάδες τον Απρίλιο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 47. Οι 50 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης.

«Φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί έβαλαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μπαίνοντας με το δεξί στον Ιούνιο. Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου πρόσθεσε 1,68 δολάρια ή 2,3% στα 74,28 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 2,01 δολάρια ή 3% κλείνοντας στα 70,10 δολάρια το βαρέλι.

Κοντά στο ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων έφτασε στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο χρυσός. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 13,40 δολάρια ή 0,7% στα 1.995,50 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 40 σεντς ή 1,7% στα 23,99 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Ιουλίου κέρδισε 7 σεντς ή 2% στα 3,71 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Βουλή των Αντιπροσώπων
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • πληθωρισμός
  • αγορά εργασίας
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

    admin

    Με το δεξί στην νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Ρεκόρ ο FTSE 100

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

    admin

    Ράλι ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    admin

    Ασιατικές αγορές: Rebound, με την ελπίδα αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

    admin

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin