Image default
Αγορές

Έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq- Ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους

Έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq- Ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους

Θεαματική άνοδο κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αμερικανική αγορά να λαμβάνει στηρίγματα από την έγκριση του νομοσχεδίου για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και από τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (2/6) ο βιομηχανικός Dow Jones «εκτινάχθηκε» κατά 701,19 μονάδες ή 2,12% στις 33.762,76 μονάδες, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από το Νοέμβριο του 2022, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,45% στις 4.282,37 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,07% στις 13.240,77 μονάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με τα κέρδη της Παρασκευής, ο S&P 500 και ο Nasdaq ολοκλήρωσαν την «εκρηκτική» εβδομάδα ανόδου περίπου 1,8% και 2% υψηλότερα, αντίστοιχα. Η σημερινή άνοδος του Dow Jones τον ώθησε σε θετικό έδαφος, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με κέρδη περίπου 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nasdaq σημείωσε άνοδο για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, σε ένα σερί που έχει να παρατηρηθεί για τον δείκτη από τον Ιανουάριο του 2020.

Η απασχόληση στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Μάιο, αλλά η άνοδος του ποσοστού ανεργίας «έπιασε» το υψηλό επτά μηνών και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η άνοδος του ποσοστού ανεργίας από το χαμηλό 53 ετών του 3,4% τον Απρίλιο σημαίνει μείωση της απασχόλησης των νοικοκυριών και αύξηση του συνολικού εργατικού δυναμικού. Μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» εργατικού δυναμικού μειώνει την πίεση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς και συμβάλλει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία έφεραν ανακούφιση στην επενδυτική κοινότητα, που αναμένει κυρίως από τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων με αφετηρία τη διήμερη συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, τότε θα μιλάμε για την πρώτη διακοπή στις αυξήσεις από τότε που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε την επιθετική αντιπληθωριστική πολιτική της πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές στάθηκαν στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, που γι’ αυτούς αποτελεί ένδειξη ότι η Fed δεν έχει τιθασεύσει ακόμη τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με το FedWatch Tool του ομίλου CME, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed έδειξαν σήμερα πιθανότητα 66,6% η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά σε δύο εβδομάδες, από 79,6% την Πέμπτη. Οι αγορές περιμένουν πλέον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μία μέρα πριν από την απόφαση της Fed για τα επιτόκια.

Κέρδη σημείωσαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο δεν αποφεύχθηκε η πτώση σε εβδομαδιαία βάση. Το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 2,3% ή 1,64 δολάρια στα 71,74 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ για την εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 1,3%. Παράλληλα, το συμβόλαιο Brent παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε σήμερα 1,85 δολάρια ή 2,5% στα 76,13 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο, ενώ κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 1,1%.

Από την άλλη πλευρά, πτωτικά κινήθηκε σήμερα ο χρυσός, αν και διατηρήθηκε σε τροχιά κερδών στην εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έχασε σήμερα 1,36% ή 25,90 δολάρια στα 1.969,60 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 1,3%, στην πρώτη εβδομαδιαία του άνοδο μετά από περίπου ένα μήνα.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • επιτόκια
 • αγορά εργασίας
 • Ανώτατο όριο χρέους
 • Ανεργία
 • Απασχόληση

  Σχετικα αρθρα

  «Βυθίστηκε» η Wall Street τον Σεπτέμβριο-Ο χειρότερος μήνας του 2023

  admin

  Το χειρότερο τρίμηνο σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

  admin

  Τα πληθωριστικά στοιχεία δίνουν ώθηση στη Wall Street

  admin

  Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

  admin

  Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Η Ιαπωνία στο επίκεντρο

  admin

  Wall Street: Πρόσω ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα του 2023

  admin

  Οι ευρωαγορές «έσπασαν» το 5νθήμερο πτωτικό σερί τους

  admin

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και… σημαδιών η Wall Street

  admin

  Ήπια ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές- Στο επίκεντρο τα στοιχεία πληθωρισμού

  admin

  Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Αναστολή διαπραγμάτευσης της Evergrande

  admin

  Δεν έβγαλε αντίδραση η Wall Street- «Βαρίδι» τα ομόλογα

  admin

  Σε χαμηλό 6 μηνών έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin