Image default
Ευρώπη

Η αυστριακή ακροδεξιά στηρίζει Ουγγαρία απέναντι στην ΕΕ

Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) κάλεσε την κυβέρνησή του να υπερασπιστεί την Ουγγαρία, αφού οι Ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν την ικανότητα της να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί  ότι οι νομοθέτες από όλα τα άλλα αυστριακά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, στήριξαν το συγκεκριμένο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, στη γειτονική Γερμανία, οι Πράσινοι πιέζουν την κυβέρνηση να επιμείνει, ακόμη και να αναβάλει την προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ, τονίζοντας την αδυναμία της Βουδαπέστης να ανταποκριθεί λόγω της κακής κατάστασης του κράτους δικαίου.

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβήτησε το κατά πόσον η Ουγγαρία είναι σε θέση να αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, επικαλούμενο ανησυχίες για το κράτος δικαίου και την επιδείνωση της κατάστασης της δημοκρατίας.

Για το FPÖ, ωστόσο, η Ουγγαρία έπεσε θύμα του «κατεστημένου της ΕΕ».

«Πρόκειται για μια δειλή και άδικη επίθεση του κατεστημένου της ΕΕ εναντίον ενός ανεπιθύμητου κράτους μέλους που δεν λέει «ναι και αμήν» σε ό,τι έρχεται από τις Βρυξέλλες και του οποίου ο πρωθυπουργός φροντίζει πρώτα και κύρια για την ευημερία του λαού του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χέρμπερτ Κικλ, επικεφαλής του FPÖ.

«Περιμένω από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε όλα τα δυνατά επίπεδα για την προστασία της γειτονικής μας χώρας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όλα τα άλλα αυστριακά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού ÖVP και των Πρασίνων στην κυβέρνηση, ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

Το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση το 2019 εξαιτίας ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ιστορία της Αυστρίας, γνωστού ως υπόθεση Ίμπιζα, είναι σήμερα το ισχυρότερο κόμμα στην Αυστρία και συγκεντρώνει δημοσκοπικά κατά μέσο όρο 27%, από 16% στις προηγούμενες εκλογές του 2019.

Ο Κικλ αυτοανακηρύχθηκε έκτοτε «καγκελάριος του λαού» και ανακοίνωσε δημοσίως τα σχέδιά του για την καγκελαρία μετά τις προσεχείς αυστριακές βουλευτικές εκλογές του 2024.

Το κόμμα του έχει σφυρηλατήσει μια ισχυρή σχέση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Τον Μάιο, ο Κικλ κάλεσε την Αυστρία να «ακολουθήσει το παράδειγμα του Όρμπαν». «Ας οικοδομήσουμε το αυστριακό φρούριο», είχε πει τότε.

Όταν ο Κικλ επισκέφθηκε τον Όρμπαν στη Βουδαπέστη μια εβδομάδα αργότερα, αποκάλεσε την Ουγγαρία «καταφύγιο εθνικής αυτοδιάθεσης και αντίστασης κατά της παγκοσμιοποιητικής λαβής από τις Βρυξέλλες».

Η «ευθύνη» της γερμανικής κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνώντες Πράσινοι της Γερμανίας ζήτησαν να αναβληθεί η θητεία της Ουγγαρίας στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Ένα κράτος μέλος όπως η Ουγγαρία, το οποίο υπονομεύει σκόπιμα τις αξίες και τους θεσμούς της ΕΕ, δεν μπορεί να προεδρεύει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για έξι μήνες», δήλωσε στη EURACTIV η Σαντάλ Κοπφ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για ευρωπαϊκά θέματα, αντανακλώντας την υποστήριξη των Πρασίνων στο ψήφισμα.

«Είναι ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης να ελέγξει σε ποιο βαθμό η Ουγγαρία μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεδρίας του Συμβουλίου. Εάν [δεν είναι ικανή να το πράξει], πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αναβολής της προεδρίας της Ουγγαρίας», πρόσθεσε.

Η Γερμανία είχε ήδη αμφισβητήσει την ικανότητα της Ουγγαρίας να προεδρεύσει του Συμβουλίου πριν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την υπουργό Ευρώπης των Πρασίνων,Άννα Λούρμαν, να εκφράζει ήδη ανησυχίες πριν από την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, στις αρχές της εβδομάδας.

«Έχω αμφιβολίες σε ποιο βαθμό η Ουγγαρία θα καταφέρει να φέρεις εις πέρας μια επιτυχημένη προεδρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ως ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την Ουγγαρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε πολλούς επαίνους από τη γερμανική κυβέρνηση όταν πάγωσε τα σχεδόν 22 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την Ουγγαρία τον Δεκέμβριο, με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «πολύ καλή».

«Πρόκειται για τις αξίες μας, για το κράτος δικαίου ως Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», δήλωσε τότε η πράσινη υπουργός.

Η γερμανική πάταξη των παραβιάσεων του κράτους δικαίου εντός της Ένωσης κατοχυρώθηκε επίσης στη συμφωνία συνασπισμού, όπου η τριμερής κυβέρνηση συνασπισμού ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει αυστηρότερη στάση έναντι των χωρών που υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

 

 

Σχετικα αρθρα

Σιγκαπούρη: Το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας αυτοκινήτου κοστίζει τώρα 100.000 ευρώ

admin

ΕΕ: Πάνω από 250 δισ. το κόστος της διεύρυνσης

admin

Άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Ουκρανία – Μολδαβία επιθυμεί ο Μισέλ

admin

Σχέδιο για τον κτηνοτροφικό τομέα και την επισιτιστική αυτάρκεια στη Γαλλία

admin

Πετρέλαιο: «Οργανωμένο χάος» αν οι τιμές εκτιναχθούν στα 100 δολάρια

admin

Nessie: Ο μυστικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούσε η Amazon για να αυξάνει τις τιμές

admin

ΕΕ: Ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του «οικονομικού εξαναγκασμού»

admin

«Ταξίδια εκδίκησης»: Το πάρτι τελειώνει

admin

Ο Καλατράβα και ο μακρύς κατάλογος των τεχνικών αστοχιών: Οι μηνύσεις και τα πρόστιμα

admin

Φλωρεντία: Κηρύσσει τον πόλεμο στην Airbnb- Απαγορεύει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

admin

Σιτηρά: Συμφωνία Βαρσοβίας και Κιέβου για τη διαμετακόμιση

admin

«Όλα εξαρτώνται από τη Σαουδική Αραβία»: Τι θα μπορούσε να σβήσει τη φωτιά στις τιμές του πετρελαίου

admin