Image default
Αγορές

Η καλύτερη συνεδρίαση σε «βάθος» διμήνου για τις ευρωαγορές

Η καλύτερη συνεδρίαση σε «βάθος» διμήνου για τις ευρωαγορές

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή (2/6) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να τοποθετούνται σε μετοχές με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά τη «χαλάρωση» του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το αμερικανικό χρέος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,51% στις 462,14 μονάδες, με τους κλάδους των εξορύξεων και του real estate να ηγούνται της σημερινής ανόδου. Για τον Stoxx η σημερινή επίδοση είναι η καλύτερων των τελευταίων δύο μηνών.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,25% στις 16.051,23 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,56% στις 7.607,28 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,87% στις 7.270,69 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,63% στις 9.317,30 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε «άλμα» 1,85% στις 27.068,33 μονάδες.

Η μετοχή της SBB «εκτοξεύτηκε» κατά 53,3% καθώς ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας ακινήτων, Ilija Batljan, παραιτήθηκε και θα αντικατασταθεί από τον Leiv Synnes. Το διοικητικό συμβούλιο της SBB έχει ως στόχο να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία ή να βρει αγοραστή.

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Μάιο, αλλά η άνοδος του ποσοστού ανεργίας υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι χειρότερες από πριν. Η εξέλιξη αυτή δίνει πλέον περισσότερες πιθανότητες στο να σταματήσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων από τον τρέχοντα μήνα. Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει το διήμερο 13-14 Ιουνίου.

Επιπλέον, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε το νομοσχέδιο το οποίο αίρει το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως την 1η Ιανουαρίου του 2025, αποτρέποντας την χρεοκοπία του αμερικανικού κράτους.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, μετά τα τελευταία στοιχεία της Πέμπτης, ενισχύει περαιτέρω τις ελπίδες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta αναμένει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αν και, σημείωσε ότι το τέλος του κύκλου των αυξήσεων είναι ορατό, ενώ από την πλευρά του ο Gabriel Makhlouf, έτερο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τόνισε ότι η πτώση του πληθωρισμού είναι «πολύ ευπρόσδεκτη» αλλά όχι οριστική, με τις υποκείμενες πιέσεις να παραμένουν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι «σχετικά οριακές» και ότι «το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής (σ.σ. των αυξήσεων) έχει ολοκληρωθεί».

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • SBB
  • αμερικανική αγορά εργασίας
  • πληθωρισμός
  • επιτόκια

    Σχετικα αρθρα

    «Βυθίστηκε» η Wall Street τον Σεπτέμβριο-Ο χειρότερος μήνας του 2023

    admin

    Το χειρότερο τρίμηνο σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

    admin

    Τα πληθωριστικά στοιχεία δίνουν ώθηση στη Wall Street

    admin

    Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

    admin

    Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Η Ιαπωνία στο επίκεντρο

    admin

    Wall Street: Πρόσω ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα του 2023

    admin

    Οι ευρωαγορές «έσπασαν» το 5νθήμερο πτωτικό σερί τους

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και… σημαδιών η Wall Street

    admin

    Ήπια ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές- Στο επίκεντρο τα στοιχεία πληθωρισμού

    admin

    Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Αναστολή διαπραγμάτευσης της Evergrande

    admin

    Δεν έβγαλε αντίδραση η Wall Street- «Βαρίδι» τα ομόλογα

    admin

    Σε χαμηλό 6 μηνών έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    admin