Image default
Αγορές

Έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq- Ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους

Έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq- Ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους

Θεαματική άνοδο κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αμερικανική αγορά να λαμβάνει στηρίγματα από την έγκριση του νομοσχεδίου για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και από τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (2/6) ο βιομηχανικός Dow Jones «εκτινάχθηκε» κατά 701,19 μονάδες ή 2,12% στις 33.762,76 μονάδες, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από το Νοέμβριο του 2022, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,45% στις 4.282,37 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,07% στις 13.240,77 μονάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με τα κέρδη της Παρασκευής, ο S&P 500 και ο Nasdaq ολοκλήρωσαν την «εκρηκτική» εβδομάδα ανόδου περίπου 1,8% και 2% υψηλότερα, αντίστοιχα. Η σημερινή άνοδος του Dow Jones τον ώθησε σε θετικό έδαφος, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με κέρδη περίπου 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nasdaq σημείωσε άνοδο για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, σε ένα σερί που έχει να παρατηρηθεί για τον δείκτη από τον Ιανουάριο του 2020.

Η απασχόληση στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Μάιο, αλλά η άνοδος του ποσοστού ανεργίας «έπιασε» το υψηλό επτά μηνών και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η άνοδος του ποσοστού ανεργίας από το χαμηλό 53 ετών του 3,4% τον Απρίλιο σημαίνει μείωση της απασχόλησης των νοικοκυριών και αύξηση του συνολικού εργατικού δυναμικού. Μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» εργατικού δυναμικού μειώνει την πίεση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς και συμβάλλει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία έφεραν ανακούφιση στην επενδυτική κοινότητα, που αναμένει κυρίως από τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων με αφετηρία τη διήμερη συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, τότε θα μιλάμε για την πρώτη διακοπή στις αυξήσεις από τότε που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε την επιθετική αντιπληθωριστική πολιτική της πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές στάθηκαν στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, που γι’ αυτούς αποτελεί ένδειξη ότι η Fed δεν έχει τιθασεύσει ακόμη τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με το FedWatch Tool του ομίλου CME, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed έδειξαν σήμερα πιθανότητα 66,6% η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά σε δύο εβδομάδες, από 79,6% την Πέμπτη. Οι αγορές περιμένουν πλέον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μία μέρα πριν από την απόφαση της Fed για τα επιτόκια.

Κέρδη σημείωσαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο δεν αποφεύχθηκε η πτώση σε εβδομαδιαία βάση. Το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 2,3% ή 1,64 δολάρια στα 71,74 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ για την εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 1,3%. Παράλληλα, το συμβόλαιο Brent παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε σήμερα 1,85 δολάρια ή 2,5% στα 76,13 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο, ενώ κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 1,1%.

Από την άλλη πλευρά, πτωτικά κινήθηκε σήμερα ο χρυσός, αν και διατηρήθηκε σε τροχιά κερδών στην εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έχασε σήμερα 1,36% ή 25,90 δολάρια στα 1.969,60 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 1,3%, στην πρώτη εβδομαδιαία του άνοδο μετά από περίπου ένα μήνα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • επιτόκια
  • αγορά εργασίας
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • Ανεργία
  • Απασχόληση

    Σχετικα αρθρα

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

    admin