Image default
Αγορές

Η καλύτερη συνεδρίαση σε «βάθος» διμήνου για τις ευρωαγορές

Η καλύτερη συνεδρίαση σε «βάθος» διμήνου για τις ευρωαγορές

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή (2/6) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να τοποθετούνται σε μετοχές με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά τη «χαλάρωση» του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το αμερικανικό χρέος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,51% στις 462,14 μονάδες, με τους κλάδους των εξορύξεων και του real estate να ηγούνται της σημερινής ανόδου. Για τον Stoxx η σημερινή επίδοση είναι η καλύτερων των τελευταίων δύο μηνών.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,25% στις 16.051,23 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,56% στις 7.607,28 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,87% στις 7.270,69 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,63% στις 9.317,30 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε «άλμα» 1,85% στις 27.068,33 μονάδες.

Η μετοχή της SBB «εκτοξεύτηκε» κατά 53,3% καθώς ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας ακινήτων, Ilija Batljan, παραιτήθηκε και θα αντικατασταθεί από τον Leiv Synnes. Το διοικητικό συμβούλιο της SBB έχει ως στόχο να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία ή να βρει αγοραστή.

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Μάιο, αλλά η άνοδος του ποσοστού ανεργίας υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι χειρότερες από πριν. Η εξέλιξη αυτή δίνει πλέον περισσότερες πιθανότητες στο να σταματήσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων από τον τρέχοντα μήνα. Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει το διήμερο 13-14 Ιουνίου.

Επιπλέον, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε το νομοσχέδιο το οποίο αίρει το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως την 1η Ιανουαρίου του 2025, αποτρέποντας την χρεοκοπία του αμερικανικού κράτους.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, μετά τα τελευταία στοιχεία της Πέμπτης, ενισχύει περαιτέρω τις ελπίδες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta αναμένει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αν και, σημείωσε ότι το τέλος του κύκλου των αυξήσεων είναι ορατό, ενώ από την πλευρά του ο Gabriel Makhlouf, έτερο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τόνισε ότι η πτώση του πληθωρισμού είναι «πολύ ευπρόσδεκτη» αλλά όχι οριστική, με τις υποκείμενες πιέσεις να παραμένουν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι «σχετικά οριακές» και ότι «το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής (σ.σ. των αυξήσεων) έχει ολοκληρωθεί».

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • SBB
  • αμερικανική αγορά εργασίας
  • πληθωρισμός
  • επιτόκια

    Σχετικα αρθρα

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin