Image default
Αγορές

Κέρδη με… αμερικανικό αέρα στις ασιατικές αγορές-«Εκτοξεύτηκε» ο Hang Seng

Κέρδη με… αμερικανικό αέρα στις ασιατικές αγορές-«Εκτοξεύτηκε» ο Hang Seng

Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής (2/6) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να «παγώσει» τα επιτόκια και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία των ΗΠΑ που άρει το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης, αποφεύγοντας μια καταστροφική χρεοκοπία.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 2% και βρισκόταν σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η Γερουσία ψήφισε με 63-36 για να εγκρίνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οι νομοθέτες έδωσαν μάχη με τον χρόνο για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του στις 5 Ιουνίου εάν το Κογκρέσο δεν ενεργούσε.

«Νομίζω ότι έφερε λίγη ανακούφιση, αλλά μέχρι εκεί», δήλωσε ο Σέιν Όλιβερr, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην AMP στο Σίδνεϊ. «Νομίζω ότι είναι πλέον καιρός οι αγορές να προχωρήσουν σε άλλα πράγματα», συμπλήρωσε.

Επίσης, η άρση του κλίματος κινδύνου άλλαξε τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική της Fed, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στα στοιχήματά τους για την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα και πάλι αυτόν τον μήνα.

Οι αγορές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 20% να τα αυξήσει η κεντρική τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης σε σύγκριση με πιθανότητα 50% μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Τα στοιχεία κατά τη διάρκεια της νύχτας έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε μέτρια την περασμένη εβδομάδα και οι ιδιώτες εργοδότες προσέλαβαν περισσότερους εργαζομένους από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, υποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη στενότητα της αγοράς εργασίας.

«Η εστίαση της αγοράς μετατοπίζεται στο οικονομικό μέτωπο και στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια τώρα», δήλωσε η Τίνα Τενγκ, αναλυτής αγορών της CMC Markets.

Τα φώτα θα είναι στραμμένα στην έκθεση του Υπουργείου Εργασίας που παρακολουθεί στενά την ανεργία για τον Μάιο, η οποία αναμένεται αργότερα την Παρασκευή. Τα δεδομένα θα βοηθήσουν να καθοριστεί εάν η Fed θα τηρήσει τις επιθετικές της αυξήσεις επιτοκίων.

Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν ενθαρρυντικά, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, να λέει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ δεν πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια στην επόμενη συνάντησή τους.

«Ήρθε η ώρα να πατήσετε τουλάχιστον το κουμπί διακοπής για μία συνάντηση και να δούμε πώς θα πάει», είπε ο Χάρκερ.

Ο Όλιβερ της AMP είπε ότι το συναίσθημα που επικρατεί τώρα είναι ότι θα υπάρξει μια παύση τον Ιούνιο και αυτό βοήθησε τις αγορές.

Οι μετοχές της Κίνας, οι οποίες έχουν κινηθεί χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, επίσης ανέβηκαν. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε πάνω από 45 υψηλότερα, σ την καλύτερη ημέρα εδώ και τρεις μήνες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το νόμισμα των ΗΠΑ έναντι έξι μεγάλων ομολόγων του, παρέμεινε σταθερός έπειτα από πτώση 0,6% κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 0,11% στα 138,93 ανά δολάριο, ενώ η στερλίνα διαπραγματεύτηκε τελευταία στα 1,2527 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,02% σε ημερήσια βάση.

Το αυστραλιανό δολάριο ανέβηκε έως και 0,61% στα 0,6613 δολάρια, το ισχυρότερο από τις 24 Μαΐου. Τη βασική ώθηση έδωσε μια ανακοίνωση του ανεξάρτητου οργάνου καθορισμού των μισθών της Αυστραλίας ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 5,75% από την 1η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,21%, κλείνοντας στις 31.524,22 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκανε «άλμα» 4,24% στις 18.988 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 3.230,07 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,48% στις 10.996,31 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 1,18% και έκλεισε στις 16.706,91 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 1,25% στις 2.601,36 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.145,10 μονάδες, κερδίζοντας 0,48%.

  • hang seng
  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Ωκεανία
  • Αυστραλία

    Σχετικα αρθρα

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    admin

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

    admin