Image default
Αγορές

Κέρδη με… αμερικανικό αέρα στο άνοιγμα των ευρωαγορών

Κέρδη με… αμερικανικό αέρα στο άνοιγμα των ευρωαγορών

Στα «πράσινα» διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (2/6), μετά την ψήφιση από τη Γερουσία του νομοσχεδίου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ και του ανώτατου ορίου των κρατικών δαπανών για δύο χρόνια, ημέρες πριν από την προθεσμία αθέτησης υποχρεώσεων.

Ο Stoxx 600 ανεβαίνει περαιτέρω μετά το χαμηλό δύο μηνών που σημείωσε την Τετάρτη. Οι μετοχές των ορυχείων ηγούνται των κερδών, ανεβάινοντας κατά 1,7%, ενώ αυτές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανεβαίνουν κατά 1% ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου.

Ο νόμος περί δημοσιονομικής ευθύνης πέρασε από τη Γερουσία αργά την Πέμπτη, αφού πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.

Το συνεχιζόμενο δράμα έχει μόνο ελαφρώς κλονίσει τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες και η εστίαση τώρα επιστρέφει στις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, στον κίνδυνο ύφεσης και στο αν η Federal Reserve θα αυξήσει, θα διατηρήσει ή ακόμη και θα εξετάσει την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων.

Πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιλέξει να παραλείψει άλλη μια αύξηση στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο. Ωστόσο, η εικόνα περιπλέκεται από τη συνεχιζόμενη ισχύ των δεδομένων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών και των παραγγελιών παραγωγής. Την Παρασκευή θα δημοσιευτεί και μια έκθεση για την αγορά εργασίας που παρακολουθείται προσεκτικά.

Στην Ευρώπη, η σημαντική πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2022 την Πέμπτη δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε ότι το ποσοστό του 6,1% ήταν ακόμα «πολύ υψηλό» και ότι ο κύκλος πεζοπορίας χρειάζεται να συνεχίσει μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός θα κατέβει στον στόχο του 2% «έγκαιρα».

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έστειλαν σαφές μήνυμα ότι θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι οι προοπτικές για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι πιο αβέβαιες.

Στα μάκρο, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,7% τον Απρίλιο, μετά από πτώση 1,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η συνολική βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,8%.

Η παραγωγή κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου ήταν επίσης 1,6% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Ωστόσο, η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee ανέφερε ότι οι βιομηχανίες που χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν εξακολουθούν να εκτίθενται σε υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης τον αντίκτυπο των απεργιών στα γαλλικά διυλιστήρια, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Μάρτιο. Η παραγωγή οπτάνθρακα και διυλισμένου πετρελαίου τον Απρίλιο ανέβηκε 23,6% έπειτα από πτώση 45,2%.

Οι επενδυτές περιμένουν ακόμα μια ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας την Παρασκευή, η οποία θα μπορούσε να την υποβαθμίσει από την αξιολόγηση «AA».

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,76% στις 458,72 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,87% στις 15.990,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,03% στις 7.211,33 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,66% στις 7.540,96 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,72% στις 26.764 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,80% στις 9.239,42 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να ενισχύεται 0,70% στις 5.842,77 μονάδες.

  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Σχετικα αρθρα

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin