Image default
Ευρώπη

Νέες εκλογές στο βόρειο Κόσοβο μετά από τηλεφώνημα των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι θα προκηρύξει νέες εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φάινερ, και ύστερα από αυξημένες πιέσεις των κρατών μελών της ΕΕ.

Το τηλεφώνημα έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά του Κοσόβου, το οποίο κατηγορούν για την αύξηση των εντάσεων και των συγκρούσεων στους δήμους με σερβική πλειοψηφία. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ακύρωση της συμμετοχής του Κοσόβου στη στρατιωτική άσκηση Defender 2023 του ΝΑΤΟ, η ακύρωση της παροχής βοήθειας για την άσκηση πίεσης προς όσους δεν το αναγνωρίζουν και ακύρωση της απόκτησης ιδιότητας μέλους σε διεθνείς οργανισμούς.

Ωστόσο, ο Κούρτι δήλωσε ότι η βία που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι πρέπει να τερματιστεί πριν από την προκήρυξη εκλογών.

«Χάρηκα που μίλησα με τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Φάινερ. Τον ευχαρίστησα για το τηλεφώνημά του & δεσμεύτηκα να συνεργαστώ με τις ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Αυτό απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της βίας από τον υποστηριζόμενο από το Βελιγράδι όχλο κατά των αξιωματικών ασφαλείας μέχρι να γίνουν νέες εκλογές σε αυτούς τους δήμους», έγραψε στο Twitter.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, επιβεβαίωσε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να διοργανώσει νέες εκλογές στο βορρά. Η Οσμάνι δήλωσε ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

«Του είπα ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο»”, δήλωσε η Οσμάνι.

Σχολιάζοντας την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο Κούρτι είπε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Χοβενιέ.

«Πρέπει να είμαι Θεός απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί αυτοί με έφεραν στην καρέκλα. Έχω ιδιαίτερο σεβασμό για τον Χοβενιέ, ακόμη και πολύ ιδιαίτερο, αλλά ο λαός με ψήφισε, όχι ο πρέσβης. Δεν πρόκειται για διορισμό πρωθυπουργού», δήλωσε ο Κούρτι στο KTV.

Ο Κούρτι πρόσθεσε ότι είναι φυσιολογικό να μην συμφωνεί κανείς με όλα όσα λένε οι ξένοι πρεσβευτές.

«Συνεργάζομαι με τους πρέσβεις της QUINT, της ΕΕ και της Αμερικής, εδώ και δύο χρόνια. Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα. Δεν είναι φυσιολογικό να συμφωνούμε σε όλα», τόνισε ο Κούρτι.

Πρόσθεσε ότι ενώ η αντίδραση των ΗΠΑ στην κατάσταση είναι «ανησυχητική», περισσότερο ανησυχητική είναι η «φασιστική πολιτοφυλακή» στο βορρά.

Ο Κούρτι επανέλαβε επίσης τον αριθμό των παραχωρήσεων που έχει κάνει το Κόσοβο στους ξένους διπλωμάτες τους τελευταίους μήνες.

«Τον Δεκέμβριο είπαν να αναβάλουμε τις εκλογές και εμείς τις αναβάλαμε. Στη συνέχεια είπαν να μην ορκιστούμε, αλλά δεν γίνεται άλλο αυτό. Έχω καθημερινή επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη, σχεδόν εβδομαδιαίες συναντήσεις. Μην περιμένετε να συμφωνώ με τον πρέσβη σε όλα», δήλωσε ο Κούρτι.

Εκτός από τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά του Κοσσυφοπεδίου, ο Χοβενιέ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορεί να αρνηθούν να συναντηθούν με τους φορείς της Πρίστινα.

«Θα μας εξέπληττε αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπήρχε ετοιμότητα για συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Κοσσυφοπέδιο, και το αντίστροφο».

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, δύο Αλβανοί αναφέρθηκαν ως τραυματίες στη Μιτρόβιτσα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζεμάιλ Ρέτζα. Είπε ότι επενέβησαν δύο αστυνομικοί και οι τραυματίες στάλθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Οι Αλβανοί διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Νότια Μιτρόβιτσα και προσπάθησαν να διασχίσουν τη γέφυρα Ibri, η οποία χωρίζει την κυρίως αλβανική περιοχή από την κυρίως σερβική περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέτσλα δήλωσε ότι τέτοιες διαμαρτυρίες «δεν βοηθούν» το Κοσσυφοπέδιο.

Σχετικα αρθρα

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin

Στις κάλπες η Βόρεια Μακεδονία εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών με την ΕΕ

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin