Image default
Ευρώπη

Πιθανός ο σχηματισμός φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στην Βουλγαρία

Η Βουλγαρία πρόκειται να βγει από την πολιτική κρίση που διαρκεί δυόμισι χρόνια, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του GERB και του συνασπισμού «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB) πιθανότατα θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Οι συνομιλίες μεταξύ του GERB και του PP-DB συνεχίστηκαν και ολόκληρη την Πέμπτη. Αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη κυβέρνηση με εκ περιτροπής αλλαγή πρωθυπουργών στην ιστορία της βουλγαρικής πολιτικής σκηνής.

Ο προβλεπόμενος πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης είναι 18 μήνες. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών, πρωθυπουργός θα είναι ο εκπρόσωπος του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» καθηγητής Νικολάι Ντένκοφ, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε τέσσερις κυβερνήσεις ως υπουργός Παιδείας. Η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Μαρίγια Γκάμπριελ, εκπρόσωπος του GERB θα διαδεχθεί τον Ντένκοφ στην πρωθυπουργία στη συνέχεια.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων σύντομα. Έχουμε σημειώσει πρόοδο σήμερα. Κάντε λίγη υπομονή ακόμα, κάνουμε πρόοδο», δήλωσε ο Ντένκοφ μετά τη συνάντηση με το GERB την Πέμπτη.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η Γκάμπριελ θα είναι πρώτα αναπληρωτής πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρωθυπουργός, ενώ θα κατέχει και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Το υψηλότερο κομματικό στέλεχος στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» Άσεν Βασίλεφ, ο οποίος θα είναι υπουργός Οικονομικών. Υπουργός Άμυνας αναμένεται να είναι ο Τοντόρ Ταγκάρεφ, ο οποίος έχει ένα πολύ σαφές φιλοδυτικό προφίλ και είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Στην κυβέρνηση εισέρχεται επίσης ο Τζούλιαν Ποπόφ ως υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος έχει εμπειρία ως υπηρεσιακός υπουργός στην ίδια θέση.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin