Image default
Ευρώπη

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

Οι πετρελαιοπαραγωγοί του ΟΠΕΚ+ συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη για να αποφασίσουν εάν θα τηρήσουν στάση αναμονής, δίνοντας περισσότερο χρόνο στις περικοπές παραγωγής, που έχουν ήδη αποφασίσει, να λειτουργήσουν, ή θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για να στηρίξουν τις τιμές του αργού.

Τον Μάιο με πτώση 11% η τιμή του αμερικανικού προσγειώθηκε στα 68 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ στα 73 δολάρια- κόντρα στα προ μηνός σενάρια για νέα εκτίναξη κοντά στα 100 δολάρια. Παρά την ανάκαμψη τις δύο πρώτες ημέρες του Ιουνίου (στα 71 και 76 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα), οι τιμές παραμένουν 13% χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου.

Υπό τις συνθήκες αυτές τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συζητήσουν το ενδεχόμενο μίας νέας περικοπής στην παραγωγή. Το να καταλήξουν όμως σε οριστική απόφαση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Και τούτο γιατί σε μία περίοδο αβεβαιότητας το να σπρώξουν ανοδικά τις τιμές, θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά το σενάριο της ύφεσης, πλήττοντας εκ νέου τη ζήτηση.

«Ο κύριος στόχος του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του είναι να διατηρήσουν τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου και να αποφύγουν οποιαδήποτε αστάθεια», δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Βιέννη ο Χαγιάν Αμπντούλ Γκάνι, υπουργός Πετρελαίου και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ για θέματα ενέργειας. «Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση που θα φέρει περισσότερη ισορροπία και σταθερότητα» συμπλήρωσε.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του βρίσκονται μόλις ένα μήνα στις αιφνιδιαστικές περικοπές παραγωγής που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο. Αυτοί οι νέοι περιορισμοί της προσφοράς περίπου 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα — που ήρθαν να προστεθούν στη μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα που είχε ήδη ανακοινώσει η Ρωσία — θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η JPMorgan Chase θεωρεί ότι θα μπορούσαν να αποδεχθούν επαρκείς για να σταθεροποιήσουν τις τιμές. Είναι πολύ μικρό το διάστημα, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ώστε να πούμε ότι απέτυχαν.

Οι περικοπές «έγιναν ορατές στα δεδομένα εξαγωγών μόνο τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου», σύμφωνα με την τράπεζα. «Πιθανώς θα χρειαστούν αρκετές ακόμη εβδομάδες για να εξακριβωθεί η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητά τους» ανέφερε σε σημείωμά της προς τους επενδυτές.

Οι traders πετρελαίου ωστόσο δεν πείστηκαν. Συγκέντρωσαν θέσεις short σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού, μειώνοντας τις τιμές κατά 11%. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την πτωτική τάση την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, προειδοποίησε τους short sellers να «προσέχουν».

Παρά την προειδοποίηση αυτή, πολλοί παρατηρητές περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αποφύγει νέες στη συνεδρίαση αυτού του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ είπε στην Izvestia ότι η ομάδα είναι απίθανο να κάνει «κάποια νέα βήματα». Αργότερα ανασκεύασε λέγοντας ότι η συμμαχία «θα μπορούσε να αποφασίσει να λάβει οποιαδήποτε ενέργεια είναι απαραίτητη».

Η προετοιμασία της συνάντησης επισκιάστηκε από αυτή τη διαφορά απόψεων των δύο μεγαλύτερων μελών του ΟΠΕΚ+, καθώς και από την απόφαση του Οργανισμού να μην δώσει διαπίστευση σε δημοσιογράφους του -, του Reuters και της Wall Street Journal για τη Σύνοδο στη Βιέννη. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ πραγματοποιούν τη συνάντησή τους το Σάββατο, ακολουθούμενη από πλήρη διάσκεψη του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin