Image default
Οικονομία

Τουρκία: Η τουρκική οικονομία θα επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» δηλώνει ο νέος ΥΠΟΙΚ Σιμσέκ

Ο νέος «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας υποσχέθηκε δημοσιονομική πειθαρχεία και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ο νεοδιορισθείς Tούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε σήμερα πως η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» για να εξασφαλίσει την προβλεψιμότητα στην οικονομία.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Σιμσέκ χθες, Σάββατο, στο υπουργικό συμβούλιό του για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής και άλλα ζητήματα, σε μια σαφή ένδειξη πως η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή του θα επιστρέψει σε περισσότερο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ο Σιμσέκ δήλωσε πως ο κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να αυξήσει την κοινωνική πρόνοια.

«Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.

«Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο πεδίο του ορθολογισμού. Μια τουρκική οικονομία βασισμένη σε κανόνες και προβλέψιμη θα είναι το κλειδή για να επιτευχθεί η επιθυμητή ευημερία».

Η μακροοικονομική σταθερότητα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και γεωπολιτικών εντάσεων θα αποτελέσει προτεραιότητα, δήλωσε.

«Η καθιέρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εξασφάλιση σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας», πρόσθεσε.

Ο Σιμσέκ, για τον οποίο το Ρόιτερς αναφέρει πως έχαιρε εκτίμησης στις αγορές όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και μετά ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018, δήλωσε πως η μείωση του αυξανόμενου πληθωρισμού σε μονοψήφια ποσοστά θα είναι άλλη μια προτεραιότητα.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς και πάλι μεσοπρόθεσμα, να αυξήσουμε την προβλεψιμότητα σε όλους τους τομείς και να επιταχύνουμε το διαρθρωτικό μετασχηματισμό που θα μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», υπογράμμισε.

--

Σχετικα αρθρα

Ελεγκτικό συνέδριο: Στα επίπεδα προ του 2012 οι συντάξεις των δικαστών

admin

«Σοκ» στη γερμανική βιομηχανία από τον ευρω-δασμό για το διοξείδιο του άνθρακα

admin

Χατζηδάκης: Μειώσαμε στο 13% τον ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων – «Όπλο» για την αποκατάσταση της παραγωγής

admin

Ντάιμον (JP Morgan): Η Τεχνητή Νοημοσύνη «φέρνει» εβδομάδα 3½ εργάσιμων ημερών

fastpath

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική σοβαρότητα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για να αντιμετωπιστούν τα δίδυμα ελλείμματα

fastpath

ΤτΕ: Διευρύνθηκε τον Αύγουστο το περιθώριο επιτοκίου νέων καταθέσεων και δανείων

fastpath

Εθνική σύνταξη στα 426 ευρώ – Ποιες άλλες παροχές επηρεάζονται

admin

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική σοβαρότητα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ενάντια στα δίδυμα ελλείμματα

fastpath

Μειώνεται ο ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα και εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος

fastpath

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων: Στα 3,9% το επιτόκιο – Αντλήθηκαν 812,5 εκατ.

admin

Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά»

fastpath

Ιωάννινα – Κακαβιά: Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο

admin