Image default
Οικονομία

Βέργη (Intrum Hellas): Σε καθεστώς ρύθμισης δάνεια ύψους €35 δισ.

   Δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη εξυγιανθεί πλήρως και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες, τόνισε η Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas, από το βήμα του Risk Management & Compliance Conference που πραγματοποιείται σήμερα, προσθέτοντας ότι η Intrum έχει επαναφέρει σε πλήρη κανονικότητα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ.

    Αναφερόμενη στη δραστηριότητα των εταιρειών διαχείρισης, η κ. Βέργη τόνισε ότι χιλιάδες δανειολήπτες έχουν επανέλθει σε μια κανονική τραπεζική σχέση με προοπτικές πλήρους ή και αναπτυξιακής πλέον συνεργασίας με την Τράπεζά τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 83% των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιήσει οι servicers τα τελευταία τρία έτη προέρχεται από συναινετικές λύσεις, είτε ρύθμισης είτε οριστικής διευθέτησης κατόπιν συναινετικής συνεννόησης με τον δανειολήπτη, και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς.

   Οι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο στόχος των ρυθμίσεων έχει ανέλθει σε επίπεδο κλάδου σε άνω των 3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, επισήμανε η κ. Βέργη.

    Σε ερώτηση για τον τρόπο λειτουργίας των servicers, η κ. Βέργη τόνισε ότι όλες οι εταιρείες διαχείρισης εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και υπάγονται σε ένα αυστηρό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ βελτιώνουν συνεχώς την επικοινωνία τους με τους δανειολήπτες αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. «Ως όμιλος Intrum προτάσσουμε αξίες, όπως η αφοσίωση και η ενσυναίσθηση και ο στόχος μας είναι να προτείνουμε σε κάθε δανειολήπτη την καλύτερη δυνατή λύση ρύθμισης, βάσει των δυνατοτήτων του για αποπληρωμή, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξασφαλίσεις που υφίστανται κάθε φορά. Ειδική πρόνοια λαμβάνουμε για περιπτώσεις, είτε ευάλωτων πολιτών βάσει των ειδικών διατάξεων, είτε ατόμων με ζητήματα υγείας, όπως επίσης και δανειοληπτών με πρώτη κατοικία αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ», επισήμανε.

    Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η κ. Βέργη τόνισε ότι η πλατφόρμα έχει πολύ ουσιαστική παρουσία στην ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και μικρών κυρίως επιχειρήσεων, με συνεχώς επιταχυνόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου 2023, έχουν υποβληθεί οριστικά αιτήσεις για οφειλές 8,5 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει εξεταστεί το 53% εξ αυτών, δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί συνολικά από Τράπεζες, Servicers και Δημόσιο ρυθμίσεις για οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

   «Η εγκρισιμότητα όσον αφορά τις οφειλές που διαχειριζόμαστε από δάνεια ανέρχεται σε 72% συνολικά, ενώ για μικρότερες οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ έχει ανέλθει στο 75%», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες και βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης, έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. 

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Σε δοκιμαστική λειτουργία αυτοκινητόδρομος 2.250 χλμ για την οικονομική σύνδεση με τη Ρωσία

admin

Ανδρουλάκης: Για την κυβέρνηση, το αναπτυξιακό όραμα ταυτίζεται με 5 -10 μεγάλες επιχειρήσεις

admin

Παπαθανάσης: Nέες δράσεις για ενίσχυση των ΜμΕ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας

fastpath

ΗΠΑ: Οι απεργίες επεκτείνονται σε ακόμα 38 μονάδες Stellantis και GM – Κοντά σε συμφωνία με Ford

fastpath

Σδούκου: Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, «ευαγγέλιο» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

fastpath

Σταϊκούρας: Ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

admin

Βρετανία: Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

admin

Σκυλακάκης: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

admin

Μάνη: Ένα δισ. ευρώ απο το νέο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί τα επόμενα χρόνια, για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των ΜμΕ 

admin

Σκυλακάκης: «Στοίχημα για εμάς το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο το 2030»

fastpath

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Θέλουμε επέκταση της τουριστικής σεζόν

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: Ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στο διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

fastpath