Image default
Επιχειρήσεις Πρώτο Θέμα

Μ.Τσαμαζ: Με τον ανταγωνισμό να γίνεται εντονότερος, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε

ote:-Η-cosmote-«γέμισε»-τα-ταμεία-του-με-400-εκατ.-ευρώ-το-2022-–-Νέα-εθελουσία

Η διοίκηση της εισηγμένης είναι αφοσιωμένη στο να πραγματοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι ο ΟΤΕ κατάφερε να διατηρήσει το επενδυτικό σχέδιό του αδιάσειστο, να το αναπτύξει και να προχωρήσει το όραμα του, να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκρίμενα ανεφερε :

Το 2022 ήταν ακόμη μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων για τον ΟΤΕ. Είμαστε υπερήφανοι που πετύχαμε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή του έτους. Και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τηλεπικοινωνίες ήταν ένας από τους πολλούς κλάδους που «χτυπήθηκαν» από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα κόστη. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός συνέχισε να εντείνεται, με τους πελάτες να αναζητούν όλο και περισσότερο εξατομικευμένες λύσεις για τις ανάγκες τους.

Κόντρα σε αυτό το περιβάλλον, εμείς συνεχίσαμε την αναπτυξιακή μας πορεία, αυξάνοντας τα έσοδα και την κερδοφορία EBITDA κατά 4%, ενώ και οι ταμειακές μας ροές αυξήθηκαν κατά 24%. Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις, αποτελούν πραγματικό επίτευγμα, και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα, το πάθος και τη δέσμευση όλων των εργαζομένων του ΟΤΕ. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους μας για τη συμβολή τους στα περυσινά αποτελέσματα, και τη συνεχή τους προσπάθεια να εδραιώσουν τον ΟΤΕ ως την ψηφιακή ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία χτίζεται το μέλλον της Ελλάδας.

Παρά τις αντιξοότητες και χάρη στις ισχυρές μας επιδόσεις, διατηρήσαμε στο ακέραιο το μεγάλο επενδυτικό μας πλάνο. Οι επενδύσεις μας αποτελούν προϋπόθεση για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας ανάπτυξης και για την υλοποίηση του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε με σταθερό ρυθμό τις προηγμένες υποδομές μας FTTH. Πέρυσι δώσαμε πρόσβαση στην οπτική ίνα σε επιπλέον 350 χιλιάδες σπίτια, ενώ στο τέλος του 2023 θα φτάσουμε σχεδόν τα 1,4 εκατομμύρια. Στόχος μας είναι να καλύψουμε τα 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας, ή 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, έως το 2027. Όσο επεκτείνουμε το δίκτυο FTTH, τόσο αυξάνεται το ποσοστό διείσδυσης στις υποδομές μας. H αξιοπιστία και η υπεροχή των υπηρεσιών μας, και οι στοχευμένες μας δράσεις, ενισχύουν σταθερά την πελατειακή μας βάση. Επίσης, το 2022 προχωρήσαμε σε μία σημαντική πρωτοβουλία, τη δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, για να ανταμείψουμε τους πιστούς μας πελάτες. Ως αποτέλεσμα, κλείσαμε τη χρονιά με μία μεγάλη αύξηση στους χρήστες υψηλών ταχυτήτων, με τους συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών να φτάνουν σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο.

Στην κινητή, η υπεροχή του δικτύου μας είναι ευρέως αναγνωρισμένη. Πρώτη μας προτεραιότητα, είναι η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου 5G. Έχοντας πετύχει 80% πληθυσμιακή κάλυψη στο τέλος του 2022, στοχεύουμε στο 90% για το 2023, και σε πάνω από 90% στις μεγάλες πόλεις. Και στην κινητή, η διαθεσιμότητα, η αξιοπιστία και η ταχύτητα του δικτύου είναι τα στοιχεία εκείνα που χτίζουν την εμπιστοσύνη των πελατών μας και οδηγούν στην προσέλκυση νέων. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε σε αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, παρέχοντας την κορυφαία υπηρεσία στην αγορά.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να επενδύουμε στο τηλεοπτικό μας περιεχόμενο, προσελκύοντας όλο και περισσότερους πελάτες. Εκτός από τα κορυφαία πρωταθλήματα UEFA Champions League και Europa League, έχουμε εξασφαλίσει αποκλειστικά δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων κορυφαίων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Σημαντική ανάπτυξη σημειώσαμε όμως και στον τομέα των επιχειρησιακών πελατών. Η δραστηριοποίησή μας στο Β2Β και το ICT αποτελούν καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο για τη δική μας μελλοντική εξέλιξη, αλλά και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και του δημοσίου. Τα έσοδα από υπηρεσίες ICT αυξήθηκαν κατά 26%, και εκτιμούμε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, επωφελούμενα από τη υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το δυνατό μας brand και η ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρουμε στους πελάτες μας, μας επιτρέπουν να λανσάρουμε νέες υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και υποστηρίζουν το όραμά μας να γίνουμε πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχημένη πλατφόρμα online παραγγελίας φαγητού BOX, που ξεκίνησε το 2019, παρέχει πλέον πρόσβαση σε περισσότερα από 11 χιλιάδες καταστήματα σε 70 πόλεις της Ελλάδας, και συνεχίζει να επεκτείνεται. Εξίσου εντυπωσιακή, η νέα εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές που λανσάραμε στα τέλη του 2022, το «payzy by Cosmote», έχει ήδη ξεπεράσει τους 100 χιλιάδες ενεργούς πελάτες. Το payzy αναπτύσσεται δυναμικά, με σημαντικές προοπτικές σε μία αγορά που μέχρι πρόσφατα ήταν περιορισμένη στην Ελλάδα.

Αποτελούμε μέλος του Ομίλου Deutsche Telekom, ενός εκ των κορυφαίων ομίλων τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με το Νο1 brand στην Ευρώπη, το brand «T». Ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το brand, ενσωματώνοντας σταδιακά το σήμα «T» στις επικοινωνίες μας. Αξιοποιώντας τη δύναμη της μάρκας Cosmote στην εγχώρια αγορά και ένα εμπορικό σήμα που αναγνωρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας. 

Η εξαιρετική μας πορεία σε όλους τους τομείς είναι το βασικό στοιχείο που μας διαφοροποιεί στην αγορά. Όμως, με τον ανταγωνισμό να γίνεται εντονότερος, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε. Γι’ αυτό, κοιτώντας μπροστά, διατηρούμε τις επενδύσεις μας σε υψηλό επίπεδο, και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την ξεκάθαρη στρατηγική μας. Αξιοποιούμε τα προηγμένα μας δίκτυα, την εμπιστοσύνη των πελατών και τη δυνατή μάρκα μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. 

Παράλληλα, διασφαλίζουμε ότι έχουμε τη βέλτιστη οργάνωση και την κατάλληλη διάρθρωση του κόστους για να συνεχίσουμε την επιτυχημένη μας πορεία. Εδώ και χρόνια, εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας, μετασχηματίζουμε την εταιρεία και εφαρμόζουμε προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, για να διασφαλίσουμε ότι τα ταλέντα και οι δεξιότητες των εργαζομένων είναι ευθυγραμμισμένα με τις απαιτήσεις των πελατών. Το 2022, αλλά και φέτος, επιδιώκουμε ενεργά τέτοιες πρωτοβουλίες. Επιπλέον, στις αρχές του 2023 υπογράψαμε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξασφαλίζοντας ένα σύγχρονο πλαίσιο παροχών για τους ανθρώπους μας.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Για τον ΟΤΕ, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα και λαμβάνεται υπόψη σε οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε. Επικεντρωνόμαστε σε τέσσερεις κύριους πυλώνες: στην Κλιματική Ουδετερότητα, την Κυκλική Οικονομία, τη Συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, και την Ψηφιακή Κοινωνία για όλους. Πέρσι, για άλλη μια χρονιά, πετύχαμε όλους τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που είχαμε θέσει, ενώ σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο και στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων μας. 

Επιβεβαιώνοντας την πίστη μας στις αναπτυξιακές μας προοπτικές, δεσμευτήκαμε σε μια πολιτική αμοιβών των μετόχων για το 2023 που περιλαμβάνει καταβολή μερίσματος ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ -μία  αύξηση άνω του 3% στο μέρισμα ανά μετοχή, καθώς και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, κυρίες και κύριοι μέτοχοι, σας ευχαριστούμε έμπρακτα για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας.

Είμαστε βέβαιοι ότι όλα όσα κάνουμε για να επεκτείνουμε τα δίκτυά μας, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας, να περιορίσουμε τα κόστη μας, να δώσουμε κίνητρα στους ανθρώπους μας, και να επιχειρούμε βιώσιμα, θα αποδώσουν φέτος και στο μέλλον, παρά τη παγκόσμια αβεβαιότητα και τον εγχώριο ανταγωνισμό. 

Με ξεκάθαρη στρατηγική, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για τους πελάτες, τους συνεργάτες, τους ανθρώπους μας και τους μετόχους μας.

Σχετικα αρθρα

Kalas Group: Η ιστορία πίσω από το «εθνικό αλάτι» – Η αποχώρηση από τις Ελληνικές Αλυκές και τα επόμενα βήματα

admin

Ιntrakat: To turnaround στόρι στις κατασκευές και η επιστροφή στην κερδοφορία

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ετήσια EBITDA 300 εκατ. ευρώ από την Αττική Οδό για τα επόμενα 25 χρόνια

admin

Meta: Πόσα εκατ. λίρες πληρώνει για να σπάσει το συμβόλαιο για μίσθωση σε γραφεία

admin

Motor Οil: Δωρεά πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία και νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

admin

Real Consulting: Αύξηση 32% στα EBITDA το α’ εξάμηνο 2023

admin

Η ΕΕ χρειάζεται Δημοσιονομική Ένωση – L. Reichlin

admin

Πρόστιμα συνολικού ύψους €81.000 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

admin

Cepal Hellas: Συμφωνία κοινοπραξίας με τον όμιλο Resolute Asset Management

admin

«Καμπάνες» από την Επ. Κεφαλαιαγοράς- Τα ποσά και ποιοι πληρώνουν

admin

Real Consulting: Αυξημένα κατά 32% τα EBITDA εξαμήνου

admin

Lamda Development: «Εκτοξεύτηκαν» κατά 90% τα EBITDA στο εξάμηνο

admin