Οι χαμηλές ταχύτητες που καταγράφει ο ρυθμός ένταξης των οφειλετών στο νέο σχήμα ρύθμισης έχει προβληματίσει το υπουργείο Οικονομικών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο με βελτιώσεις στους όρους της ρύθμισης προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε 36 ή 72 δόσεις.

Τα στοιχείαπου διαθέτει η ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι στιγμής στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσηςέχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης περίπου 6.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσό που έχει ρυθμιστεί να υπερβαίνει τα 160 εκατ. ευρώ.

Περίπου 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής «κόβονται» από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί. Συγκεκριμένα, δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι χρωστούσαν έστω και ένα λεπτότου ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2021 και ταυτόχρονα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν είχαν καταβάλει όλες τις δόσεις των παλαιών ρυθμίσεων των 120 ή των 72 δόσεων (για τα χρέη της πανδημίας), εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις

Μόνο όσοι είχαν πληρώσει ή είχαν ρυθμίσει όλα ανεξαιρέτως τα χρέη τους προς την Εφορία μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021, μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων με την προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης να λήγει στις 31 Ιουλίου 2023.

Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χαλάρωση των όρων υπαγωγής στη ρύθμιση ώστε να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων.

Στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων.

Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Με την ένταξη των οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Απώλεια ρύθμισης

Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης:

Δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο  τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Μετά την παρέλευση ενός μηνός από την υπαγωγή σε αυτήν, δεν έχει εξοφλήσει ή δεν έχει υπαγάγει σε πάγια ρύθμιση ή δεν έχει τακτοποιήσει με άλλο νόμιμο τρόπο το σύνολο των λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών του.