Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 2,8% τον Μάιο – «Βούλιαξαν» οι τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Μεγάλη υποχώρηση κατά 49,6% το φυσικό αέριο, στα 20,1% η επιβράδυνση των τιμών ηλεκτρισμού, σε συνέχεια της μεγάλης αποκλιμάκωσης του Απριλίου. Σε ποιους τομείς επιμένουν οι αυξήσεις. Πώς «κινήθηκαν» τα τρόφιμα.

Νέα επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού κατέγραψε για τον μήνα Μάιο η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 2,8% έναντι 3% τον Μάρτιο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την τάση επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat, στο 4,1% τον Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο.

Χαρακτηριστική είναι η διαφορά με την αντίστοιχη σύγκριση του διαστήματος Μαΐου 2021-Μαΐου 2022, όταν οι τιμές είχαν πάρει την… «ανηφόρα», με ρυθμό αύξησης 11,3%.

«Οδηγός» στη νέα επιβράδυνση αποτέλεσε για άλλον ένα μήνα η «βουτιά» στις ενεργειακές τιμές, με το φυσικό αέριο να υποχωρεί κατά 49,6% και ο ηλεκτρισμός κατά 24,1%.

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα στερεά καύσιμα με 28,9% και στις μεταφορές με ταξί κατά 32,9% και με αεροπλάνο κατά 27,4%, ενώ επιμένουν και οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που γνώρισαν άνοδο 11,6%.

Σε ειδικές κατηγορίες τροφίμων, το ψωμί και δημητριακά γνώρισε άνοδο 11,1%, έναντι 13,8% τον Απρίλιο, ενώ το κρέας αυξήθηκε κατά 11,9%, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο, στο 12%. Tα γαλακτοκομικά «τσίμπησαν» 18% έναντι 19,1% τον Απρίλιο, τα ψάρια 5,2% έναντι 4,5%, τα Έλαια και λίπη 15,8% έναντι 16,2%, τα λαχανικά 9,7% έναντι 6,2% και η ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 10,3% έναντι 11%.

Επιπλέον, το τουριστικό πακέτο (Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία) επίσης αυξήθηκε, κατά 14,4%, καθώς πλησιάζουμε προς το επίκεντρο της τουριστικής σεζόν, αν και με σημαντικά μικρότερη άνοδο από το 22,2% του Απριλίου.

Η εικόνα ανά κλάδο

Πιο αναλυτικά, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών οφείλεται στις εξής μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 11,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 3,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 11,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 9,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 7,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
  • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 7,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 6,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

  • 12,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
  • 3,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλαταμοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 2,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Μηνιαία μεταβολή και εναρμονισμένος δείκτης

Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός ΔΤΚ τον Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, ενώ ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021- Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,8% έναντι αύξησης 5,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο δείκτη Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,1% έναντι αύξησης 10,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο εν λόγω δείκτης κατά τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2023, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021-Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,2% έναντι αύξησης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021.

Τα μισθώματα

Τέλος, αναφορικά με τα μισθώματα, το ποσοστό αύξησης τον μήνα Ιούνιο 2023 διαμορφώθηκε σε 2,1% (αύξηση δύο και ένα
δέκατο τοις εκατό) επί του καταβαλλόμενου μισθώματος. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ.

Σχετικα αρθρα

Κ. Σκρέκας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

admin

Σε ισχύ από 22/4 το «Καλάθι των Νονών», από τις 24/4 το «Καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

admin

Ακρίβεια: Όλα τα προϊόντα που μπήκαν στο «Καλάθι των Νονών» και στο «Καλάθι του Πάσχα»

admin

Κ. Χατζηδάκης: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές – Δεν θα δοθεί παράταση

admin

ΑΑΔΕ: Και στα αγγλικά οι ψηφιακές εφαρμογές για απόκτηση ΑΦΜ και κλειδάριθμου

admin

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

admin

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin