Image default
Πρώτο Θέμα Τοις Μετρητοίς

Χρηματιστήριο: Αύξηση Συναλλαγών + Νέα = Αποτελεσματική αγορά

Καμία διόρθωση, καμία υποχώρηση: Η ανοδική αγορά του 2023 εκτός από μεγάλες αποδόσεις έχει διάχυση του ενδιαφέροντος, σταθερά υψηλούς τζίρους και ειδησεογραφία που κρατάει δεμένες τις τιμές με τα θεμελιώδη. Αυτή την φορά ήταν η σειρά της Alpha Bank να υποστηρίξει το αφήγημα της με υψηλότερους στόχους απόδοσης κεφαλαίων, κερδοφορίας και μερισμάτων.

 Η αγορά κάθε άλλο παρά ασυγκίνητη έμεινε διευρύνοντας το ανοδικό σερί κρατώντας το ενδιαφέρον ακμαίο σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 130 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κρατώντας την αδρεναλίνη των εμπλεκομένων ψηλά. Το μεγάλο κέρδος βέβαια είναι η αύξηση του βαθμού αποτελεσματικότητας της αγοράς, η ταχύτερη αφομοίωση νέων και το γρήγορο μάζεμα των διορθώσεων που έχει βάλει σε προβληματισμό όσα χαρτοφυλάκια έχουν μείνει εκτός αγοράς.

Πέρα από την εταιρική κερδοφορία και το οικονομικό περιβάλλον δείχνει ιδιαίτερα ευοίωνο στους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες: Η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο ήταν θετική κατά 2,1%, ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από 2,8% και το ισοζύγιο πληρωμών δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης. Οι ταξιδιωτικές αφίξεις συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία οδεύοντας προς ένα νέο ρεκόρ και η σοβαρή μείωση των ενεργειακών τιμών σταδιακά περνάει και στην οικονομία. 

Μπορεί να υπάρχει ακόμα χώρος για βελτιώσεις σε άλλους δείκτες δραστηριότητας ή επιδόσεων ωστόσο δεν παραγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα από τους μέσους όρους της Ευρώπης. Ως εκ τούτου η επιδίωξη προς την επενδυτική βαθμίδα παραμένει μια ρεαλιστική στόχευση γεγονός που αποτυπώνεται εκτός από τις μετοχές και στα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά τα οποία πλέον έχουν αποδόσεις κοντά σε αυτές των Ισπανικών.

Το ανοδικό κρεσέντο συνεχίστηκε παρά την εμμονή των τεχνικών δεικτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Οι υπερτιμήσεις δεν είναι αμελητέες καθώς και σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφονται εντονότατες υπερβολές ενώ και τα μηνιαία διαγράμματα έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής. Το φαινόμενο των υπεραγορασμένων ταλαντωτών σε επίπεδο μήνα έχει να εμφανιστεί στο ΧΑ από το 2007 ωστόσο η τότε διάρκεια του ήταν περίπου 2,5 χρόνια (2005 – 2007). Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον μπροστά του μόνο την αντίσταση των 1.371 μονάδων που αντιστοιχεί στα υψηλά του 2014.

 Από εκεί και πέρα υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία επιπέδων δείκτη και κεφαλαιοποίησης καθιστώντας οποιαδήποτε εκτίμηση επισφαλή με βάση τις προβολές του παρελθόντος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πλέον ξαναγράφονται από την αρχή τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη με βάση τα ισχύοντα στις κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς καθώς οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών το 2013 και 2015 έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις και ανακολουθίες. Αν και το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις είναι υψηλό φάνηκε ότι σαν σενάριο εξαντλείται πολύ ήπια δίνοντας οριζόντιες κινήσεις, ευνοώντας την μετατόπιση ενδιαφέροντος σε άλλους κλάδους.

Μια πολύ γεμάτη εβδομάδα σημαντικών ανακοινώσεων αναμένεται στο εξωτερικό με τον πληθωρισμό του Μάϊου (εκτ. 4,1%) στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη (και 13…) να ανοίγει την αυλαία. Αμέσως μετά την Τετάρτη η FED ανακοινώνει την απόφαση της για τα επιτόκια με την αγορά να προεξοφλεί πιθανότητα 72% να παραμείνουν αμετάβλητα στην περιοχή του 5,0-5,25%. Την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια του ευρώ με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 4,25%. Τέλος την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο επίσημος πληθωρισμός της Ευρωζώνης ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί για τον μήνα Μάιο στο 6,1%.

Ολοκληρώνονται οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις του πρώτου τρίμηνου την προσεχή Τετάρτη 14 Ιουνίου με τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ. Την Πέμπτη 15 Ιουνίου η Cenergy πραγματοποιεί on field investors day ενώ την Παρασκευή η μετοχή θα ενταχθεί στην σύνθεση του FTSE-25 στην θέση του ΟΛΠ στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών της αγοράς. Την ίδια ημέρα αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών θα έχουμε και για τους FTSE-Russel και Stoxx στο κλείσιμο της συνεδρίασης ενώ το μεσημέρι κλείνουν τα συμβόλαια παραγώγων σε μετοχές και παράγωγα για τον μήνα Ιούνιο.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύεται την Τετάρτη χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης των 0,14 ευρώ ανά μετοχή. Τέλος, επισημαίνεται ότι την προσεχή Τρίτη θα διεξαχθεί στην Γενεύη επενδυτική μερίδα για την εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ. 

Ανάλυση 

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η ναυαρχίδα του ομίλου Mytilineos

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Όταν οι “φίλοι” προτείνουν να μείνουμε στο σκοροφαγωμένο καναπέ

admin