Image default
Ευρώπη

Τα «γεράκια» του Βορρά πάλι πιέζουν την Ε.Ε. για το χρέος

Για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την προοπτική επίτευξης συμφωνίας έως τα τέλη του έτους.

Σε δηλώσεις του στους FT, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να υπαναχωρήσει από τις θέσεις του για μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, με κίνδυνο πλέον μιας μετωπικής σύγκρουσης με χώρες, όπως Γαλλία και Ιταλία, που θέλουν πιο ευέλικτο καθεστώς.

«Δεν υπάρχει μία λύση που να πείθει τους πάντες», υπογράμμισε ο Λίντνερ αναφερόμενος προφα-
νώς στη χώρα του, διατυπώνοντας μάλιστα και την άποψη ότι «δεν μπορεί να φανταστεί μια αναθεώρηση του Συμφώνου χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις γερμανικές προτάσεις».

Από την πρώτη στιγμή έγινε προφανές ότι η Γερμανία δεν θέλει η Κομισιόν να έχει τόσο μεγάλα περιθώρια στη διαπραγμάτευση με τις υπερχρεωμένες χώρες μέσω των διμερών συμφωνιών, μία θέση που υποστηρίζεται και από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά του ευρωπαϊκού Βορρά, που ζητούν πιο αυστηρούς κανόνες. Ο ίδιος ο Λίντνερ μάλιστα αυτοχαρακτηρίστηκε ως «φιλικό γεράκι», προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να δώσει θετική χροιά σε μία έννοια που έχει εκ των πραγμάτων αρνητική σημασία.

Ο Λίντνερ απέρριψε επίσης τα αιτήματα για νέα κεφάλαια για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τις μεγάλες δαπάνες που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θα πρέπει να θέσουμε νέες προτεραιότητες για τα ήδη διαθέσιμα κοινοτικά κεφάλαια προτού η Ε.Ε. ζητήσει πε-
ρισσότερα από τις χώρες-μέλη», προσέθεσε.

Δυσφορία

Η αμετακίνητη στάση του Βερολίνου έχει ωστόσο προκαλέσει δυσφορία σε αρκετές πρωτεύουσες. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στους FT, εάν δεν υπήρχαν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα είχε ήδη επιτευχθεί συμφωνία. Η Ισπανία, η οποία αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. από τη Σουηδία τον Ιούλιο, ευελπιστεί να έχει επιτύχει συμφωνία έως τα τέλη του έτους, όμως ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα.

Η θέση της Ιταλίας

Αντιρρήσεις στις προτάσεις της Κομισιόν προβάλλει και η Ιταλία, η οποία ζητά να διαδραματίζουν οι επενδύσεις μεγαλύτερο βάρος στον τρόπο υπολογισμού της ανάπτυξης, όπως και η Γαλλία, η οποία αντιτίθεται στις απαιτήσεις για αυτόματη μείωση του χρέους και του ελλείμματος.

Ο Λίντνερ ζητά επιμόνως να καθιερωθεί η ρήτρα που θέλει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στις υπερχρεωμένες χώρες να μειώνεται κατά 1% ετησίως, ανεξαρτήτως σε ποιο σημείο του οικονομικού κύκλου βρίσκεται μία χώρα, αίτημα που αρκετές χώρες-μέλη απέρριψαν ως υπερβολικά αυστηρό. Η Γερμανία ζητά επίσης και από τις λιγότερο υπερχρεωμένες χώρες να μειώνουν την εν λόγω αναλογία του χρέους τους κατά 0,5% ετησίως.

Σχετικα αρθρα

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin

Γερμανός νομοθέτης: Η Βαρσοβία παίζει πολιτικά παιχνίδια εναντίον του Κιέβου

admin

Ο λογαριασμός των όπλων για την Ουκρανία δυσκολεύει την Τσεχία

admin

Ευρωζώνη: Οι οιωνοί δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας

admin

«Πετάει, πετάει» το ελαιόλαδο για τα επόμενα δύο χρόνια

admin

Έξοδος της Ιταλίας από την BRI: Μεγάλο πλήγμα για τις διεθνείς φιλοδοξίες του Σι Τζινπίνγκ

admin

AstraZeneca: Δούλευε από το σπίτι και δεν έλαβε το μισό της μπόνους- Μήνυση στην εταιρεία

admin

Κίνα: Αλλάζει ρότα στα ακίνητα για να σώσει τον κλάδο – Πείραμα με την πόλη του Σι

admin

Σε φάση περιδίνησης η παγκόσμια οικονομία

admin

Τρεις μήνες δωρεάν διαμονή – Το Ιταλικό χωριό που καλεί ψηφιακούς νομάδες

admin