Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Mondelez-Nestle: «Διεθνείς χορηγοί του πολέμου»…

Ο πρόεδρος της Mondelez International Ευρώπης δήλωσε την Πέμπτη ότι η σοκολατοποιία Milka «ξεχωρίζεται και αντιμετωπίζεται διαφορετικά» από αντίπαλες εταιρείες που συνεχίζουν επίσης να πωλούν τρόφιμα και ποτά στη Ρωσία,σύμφωνα με ένα σημείωμα που είδε το Reuters.

Στο υπόμνημα με τίτλο “Ένα σημείωμα για τους Σκανδιναβούς/Ρωσία” που εστάλη στους εργαζόμενους την Πέμπτη, ο Vinzenz Gruber έγραψε για τα μποϊκοτάζ που ξεκίνησαν κατά της Mondelez από τις σκανδιναβικές εταιρείες σχετικά με την απόφασή της να παραμείνει στη Ρωσία όπου επιτρέπεται νόμιμα να λειτουργεί. Περιέγραψε την πίεση απο τους Σκανδιναβούς ως «προκλητική» και ότι ήταν «βαθιά λυπημένος από αυτό που συμβαίνει» με τις μάρκες της εκεί. 

«Είναι δύσκολο για όλους μας να δούμε την εταιρεία μας να ξεχωρίζει και να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλες, παρά την πραγματικότητα της κατάστασης», είπε ο Gruber στο σημείωμα, το οποίο διανεμήθηκε εσωτερικά στη Mondelez. «Αν κοιτάξετε στα περισσότερα ντουλάπια κουζίνας, θα δείτε πολλά προϊόντα από εταιρείες τροφίμων και ποτών που δεν έχουν φύγει από τη Ρωσία». Ο Gruber δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες μάρκες.

«Εάν υπήρχε μποϊκοτάζ σε όλες τις μάρκες που έχουν μητρικές εταιρείες με δραστηριότητα στη Ρωσία, θα υπήρχε θέμα προμήθειας τροφίμων», είπε ο Γκρούμπερ, χωρίς να διευκρινίσει καμία μάρκα.

Τα μποϊκοτάζ ξεκίνησαν εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής εταιρείας SAS,  την περασμένη εβδομάδα στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Η αντίδραση προήλθε από την Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας που κατονομάζει τη Mondelez «διεθνή χορηγό πολέμου» τον περασμένο μήνα επειδή συνέχισε να πουλάει τα προϊόντα της στη Ρωσία. Ο Mondelez δεν σχολίασε τον χαρακτηρισμό.

Δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο για εταιρείες να μποϊκοτάρουν μια άλλη εταιρεία. Για παράδειγμα, εκατοντάδες σταμάτησαν να διαφημίζονται στο Facebook, τώρα στο Meta, το 2020, αφού ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ στρατολόγησαν πολυεθνικές για να πιέσουν την εταιρεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να εμποδίσει τη ρητορική μίσους.

Μετά από μποϊκοτάζ των εμπορικών σημάτων σοκολάτας Freia και Marabou της Mondelez στη σκανδιναβική περιοχή αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι εργάζεται για να κάνει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία αυτόνομες με μια “αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού” πριν από το τέλος του έτους. Η εταιρεία δεν παρείχε λεπτομέρειες για τα σχέδιά της για τη Ρωσία. Τα τρόφιμα δεν εμπίπτουν σε διεθνείς κυρώσεις.

Καθώς ο πόλεμος του Πούτιν μπαίνει στο δεύτερο έτος του, εταιρείες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν επικρίνει ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πελάτες, υπαλλήλους και επενδυτές, σύμφωνα με πολυάριθμους λογαριασμούς ΜΜΕ.

Ένας εκπρόσωπος στη Ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.Η Mondelez δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό στο υπόμνημα.

Οι ανταγωνιστές της Mondelez στη σοκολάτα, συμπεριλαμβανομένης της Nestle εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία, όπως και πολλές άλλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων. Η Nestle ανέφερε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι είχε έξι εργοστάσια στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ζαχαροπλαστικής. Η Nestle δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Η Mondelez υποσχέθηκε ότι στις 9 Μαρτίου, μετά την εισβολή, «αποκλιμάκωσε» μη ουσιώδεις δραστηριότητες στη χώρα και επικεντρωνόταν σε «βασικές προσφορές». Την Πέμπτη, η Mondelez δήλωσε ότι «περιόρισε τις δραστηριότητές μας, διακόπτοντας νέες επενδύσεις κεφαλαίου, λανσαρίσματα νέων προϊόντων και τις δαπάνες μας για διαφημιστικά μέσα στη Ρωσία».

Ωστόσο, συνέχισε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και αύξησε τις αποστολές ορισμένων από τα προϊόντα της στη χώρα, δείχνουν τα τελωνειακά δεδομένα που καλύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Οι αποστολές στη Ρωσία προϊόντων με περιγραφές που αναφέρουν συγκεκριμένα τις μπάρες σοκολάτας Milka αυξήθηκαν 131% στα 22,4 εκατομμύρια κιλά το έτος μετά τον πόλεμο, από τον Απρίλιο του 2022 έως τα τέλη Μαρτίου, από 9,7 εκατομμύρια κιλά τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με αρχεία Το Reuters τα έλαβε από έναν εμπορικό πάροχο τελωνειακών δεδομένων.

Οι αποστολές όλων των προϊόντων της Mondelez στη Ρωσία εκτινάχθηκαν στα 45 εκατομμύρια κιλά από 28,7 εκατομμύρια κιλά τις ίδιες χρονικές περιόδους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μια εκπρόσωπος της Mondelez, με την οποία επικοινωνήσαμε πολλές φορές, δεν σχολίασε τα τελωνειακά δεδομένα.

Σε δήλωσή της, η Mondelez ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο, οι συνολικοί όγκοι της εταιρείας στη Ρωσία έχουν «μειωθεί διψήφια», και τόσο οι όγκοι των εισαγωγών όσο και το μερίδιο αγοράς της έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα στοιχεία. Είπε επίσης ότι δεν αποκαλύπτει στοιχεία για τις πωλήσεις, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές σε επίπεδο χώρας.

Η Mondelez δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι συνεχίζει να μειώνει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και αναμένει περαιτέρω μείωση του όγκου και των πωλήσεων.

Μέχρι στιγμής, η ρωσική επιχείρηση της Mondelez ήταν πιο κερδοφόρα τους τελευταίους μήνες από ό,τι στο παρελθόν, επειδή η εταιρεία ανέστειλε τη διαφήμιση στη χώρα, εξοικονόμησε κόστος και αύξησε τις τιμές, σύμφωνα με μια κατάθεση του Απριλίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) που καλύπτει τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. Οι αλλαγές συναλλάγματος βοήθησαν επίσης την επιχείρηση, δείχνει η τριμηνιαία κατάθεση της SEC.

Ο Jan Kæraa Rasmussen, επικεφαλής περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) και βιωσιμότητας της επενδυτικής Mondelez Pension Danmark, δήλωσε ότι το συνταξιοδοτικό ταμείο της Δανίας θεωρεί «την υποβάθμιση της επιχείρησής τους στη Ρωσία μια πρόοδο.

“Βλέπουμε δυνατότητες για περαιτέρω βήματα από την εταιρεία”, δήλωσε ο Rasmussen. «Είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με την ανάγκη να είναι παρούσες οι περισσότερες εταιρείες στη Ρωσία και να τις ενθαρρύνουμε να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα».

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι προσδοκίες στον τομέα κατασκευής κατοικιών

fastpath

Συντάξεις Μαρτίου: Πότε θα καταβληθούν – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

admin

Θεοχάρης: Θα είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, όχι στη φοροδιαφυγή

fastpath

Τράπεζες: Τι είδε ο SSM σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank

admin

Αύξηση παραγωγής 8,9% για την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2023

admin

Γερμανία: Ο πονοκέφαλος της οικονομικής ύφεσης του Όλαφ Σολτς

admin

Wall Street: Η Nvidia «απογείωσε» τους δείκτες

fastpath

Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: Πώς θα είστε ένας από τους 100.000 δικαιούχους της επιδότησης

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 23% στα πονταρίσματα και 11% στα έσοδα το 2023

admin

Μ. Βορίδης: «Τις επόμενες ημέρες, η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης με τους Θεσσαλούς αγρότες»

admin

Χάρκερ της Fed: Μην περιμένετε μείωση των επιτοκίων ευθύς αμέσως

admin

Συνεχίζει να μειώνεται το εμπόριο της ΕΕ με τη Ρωσία

admin