Στο 7,85% το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για τον ΔΕΣΦΑ για την 4ετία 2024-2027, στο 8,57% για φέτος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τους τρεις διαχειριστές που ανήκουν στην εταιρεία (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ).
Αποφάσεις που οριστικοποιούν τα ρυθμιζόμενα έσοδα των Διαχειριστών των εγχώριων υποδομών φυσικού αερίου, έλαβε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), κατά τη συνεδρίαση του κλάδου ενέργειας. Έτσι, αποκτούν επενδυτική ορατότητα τόσο ο ΔΕΣΦΑ (ο οποίος διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς), όσο και οι τρεις Διαχειριστές δικτύων διανομής που υπάγονται στη ΔΕΠΑ Υποδομών (δηλαδή οι ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ).
Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) προσδιορίστηκε από τη ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) στο 7,85% για την επόμενη Ρυθμιστική Περίοδο 2024-2027. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό κινείται ανάμεσα στο WACC με το οποίο έκλεισε η προηγούμενη ρυθμιστική περίοδος (και το οποίο ήταν 7,44%) και το μεσοσταθμικό κόστος που είχε αιτηθεί ο Διαχειριστής, ο οποίος το προσδιόριζε στο 9,14%.
Με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ, ο ΔΕΣΦΑ μπορεί πλέον να οριστικοποιήσει και τα τέλη χρήσης συστήματος, με βάση τα οποία οι εταιρείες θα συμμετάσχουν στις επικείμενες ετήσιες διεθνείς δημοπρασίες για τη δέσμευση δυναμικότητας στα σημεία εισόδου-εξόδου καυσίμου από το ελληνικό σύστημα. Οι δημοπρασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε λίγα 24ωρα, και πιο συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου, ενώ ενόψει της πραγματοποίησής τους, ο Διαχειριστής είχε αναρτήσει στην πλατφόρμα προσωρινά τιμολόγια, με βάση το WACC που είχε ο ίδιος προτείνει.
WACC για ένα έτος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
Την ίδια στιγμή, η απόφαση για το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου των τριών Διαχειριστών υπό τη ΔΕΠΑ Υποδομών αφορά αποκλειστικά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, στην περίπτωση των τριών εταιρειών διαχείρισης των δικτύων διανομής, σε πρώτη φάση θα καθοριστεί το WACC για το 2023 και θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η απόφαση για την υπόλοιπη ρυθμιστική περίοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση αυτή υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να υπάρξει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα για τον νέο ιδιοκτήτη της ΔΕΠΑ Υποδομών, την ιταλική Italgas, ώστε να αποκτήσει μία σαφή εικόνα για τις τρεις εταιρείες και να οριστικοποιήσει τα business plan τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύο αποφάσεις της η ΡΑΑΕΥ έλαβε υπόψη της τις ίδιες ακριβώς παραμέτρους, για τον καθορισμό των WACC. Η μόνη διαφορά, που διαφοροποίησε και το τελικό ποσοστό στις δύο περιπτώσεις, ήταν η δανειακή επιβάρυνση. Έτσι, καθώς η ΔΕΠΑ Υποδομών έχει υψηλότερο δανεισμό (λόγω της πρόσφατης έναρξης υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ), το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου κλείδωσε υψηλότερα για τη θυγατρική της Italgas.
Αποφάσεις εντός Ιουλίου και για τους 2 άλλους διαχειριστές
Μετά τον ΔΕΣΦΑ και τις τρεις ΕΔΑ, τη σκυτάλη παίρνουν οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ για τα WACC των δύο Διαχειριστών ηλεκτρικών δικτύων, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς) έχει υποβάλει αίτηση για την αναθεώρηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου για τη ρυθμιστική περίοδο 2022-2025.
Στο πλαίσιο της αρχικής απόφασης της Αρχής, το WACC είχε καθοριστεί το 2021 στο 6,1%. Ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ζητά το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου να αναπροσαρμοστεί στο 8,51%, επικαλούμενος την επιβάρυνση του OPEX του στο διάστημα που μεσολάβησε, όπως για παράδειγμα την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω του πληθωρισμού.
Μετά την απόφαση για τον ΑΔΜΗΕ θα ακολουθήσει η εξέταση του αιτήματος αναθεώρησης που έχει καταθέσει ο ΔΕΔΔΗΕ, για τη διετία 2023-2024 που απομένει στην υφιστάμενη ρυθμιστική περίοδο, η οποία ξεκίνησε το 2021. Υπενθυμίζεται ότι το WACC έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για την τρέχουσα 4ετία.