Image default
Οικονομία

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Ο χάρτης των τιμών και των μεταβιβάσεων

Παρότι παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κατά 14,5% στις τιμές των ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αριθμοί συναλλαγών ακολουθούν αντίθετη πορεία, όπως δείχνει η έρευνα της Cerved Property Services, βασισμένη στα διαθέσιμα δεδομένα του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Συγκεκριμένα, κατά το δωδεκάμηνο Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, ο όγκος συναλλαγών στο σύνολο της χώρας υποχώρησε κατά 12,45% σε ετήσια βάση. Μεγαλύτερες ή μικρότερες πτώσεις καταγράφηκαν στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της ελληνικής επικράτειας, ενώ ελάχιστες ήταν οι περιοχές που σημείωσαν άνοδο.

Στον Δήμο Αθηναίων, οι καταγεγραμμένες μεταβιβάσεις ήταν χαμηλότερες κατά 7,56%, καταγράφοντας επίδοση καλύτερη από το σύνολο της χώρας, ενώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης είδαμε μείωση 18,16%.

Οι τουριστικού ενδιαφέροντος νομοί ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που κατέγραψαν αύξηση. Κατά 15,69% ο νομός Χανίων, κατά 9,9% τα Δωδεκάνησα, 1,85% η Χαλκιδική, ενώ τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος και Τήνος, σημείωσαν αύξηση 4,9%.

Υποχώρησαν οι μεταβιβάσεις στην Αττική

Στην Αττική, ο αριθμός των μεταβιβάσεων υποχώρησε 13,20%, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής κατά 17,88%, τα βόρεια και τα δυτικά προάστια κατά 16,55%, ενώ στα νότια προάστια, τον Πειραιά και τους λοιπούς δήμους της Νομαρχίας Πειραιά η πτώση ήταν πιο συγκρατημένη, κατά 10,17%, 9,71% και 11,7%, αντίστοιχα.

Παρά ταύτα υπήρχαν και λίγες περιοχές της Αττικής με θετικό πρόσημο, όπως τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, του Παπάγου, το Χαϊδάρι, ο Κορυδαλλός, η Ηλιούπολη, η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη.

Εξετάζοντας διαχρονικά την εξέλιξη των μεταβιβάσεων στο σύνολο της χώρας, οι ανοδικές τάσεις που καταγράφονται από καταβολής του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων κορυφώθηκαν στο τέλος του 2019, όμως στη συνέχεια αντιστράφηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας. Το 2021 ανέκαμψαν, και παρά τις γεωπολιτικές αναταραχές και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία είχαμε κορύφωση των μεταβιβάσεων το 2022, με σημαντικό μερίδιο συμμετοχής ξένων επενδυτών.

Ποιες περιοχές πρωταγωνιστούν

Σήμερα, οι περιοχές της χώρας που δείχνουν αντοχές ή και αύξηση του αριθμού των μεταβιβάσεων είναι οι περιοχές τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως η Αθήνα, η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη και τα τουριστικά νησιά, ενώ οι περιοχές που αφορούν κυρίως Έλληνες αγοραστές παρουσιάζουν κατά κανόνα πτώση με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που αντλούνται από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρονται σε μεταβιβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και ενδοοικογενειακών και όχι μόνο συναλλαγές μεταξύ τρίτων. Οι ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις που έλαβαν χώρα το 2022 ήταν περισσότερες από τις συνήθεις, λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου από €150.000 σε €800.000 στις γονικές παροχές. Αυτό σημαίνει ότι για την περίοδο αυτή, οι συναλλαγές μεταξύ τρίτων ήταν ακόμα λιγότερες. Είναι γεγονός ότι το Μητρώο ως πηγή έχει περιορισμούς. Όμως, δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα στοιχεία που να προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους όγκους των “πραγματικών” συναλλαγών.

Αυξάνονται οι τιμές

Στο φετινό πρώτο τρίμηνο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση στο σύνολο της χώρας, ενώ στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα η αύξηση ήταν ακόμη υψηλότερη, καθώς άγγιξε το 16,5% στην Αττική και το 16,1% στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, στις άλλες μεγάλες πόλεις, η αύξηση ήταν της τάξεως του 13,1%, ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 13,1%.

Σημαντική αύξηση κατά 12,8% σημείωσαν επίσης τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ τα παλαιότερα κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 15,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Σχετικα αρθρα

«Διαβάζοντας» προσεκτικά το σχέδιο Προϋπολογισμού, εν όψει της επερχόμενης καταιγίδας

fastpath

Ποινικές διώξεις και πρόστιμα για «μαύρο» χρήμα

admin

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική αίτηση για απονομή εφάπαξ

admin

Σαουδική Αραβία: Προβλέπει… έλλειμμα 21 δισ. δολαρίων για το 2024

fastpath

Ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών: Οδηγός για την αποφυγή έξτρα φόρου

admin

«Πάτρα – Πύργος»: Προχωρούν «χέρι – χέρι» εργασίες (στο 25%) και διαιτησία για τα κόστη του αυτοκινητόδρομου

admin

Πώς επηρεάζει την αγορά ακινήτων η βραχυχρόνια μίσθωση

fastpath

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

admin

Χατζηδάκης: Αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

admin

Στο γερμανικό «μικροσκόπιο» η «αποσύνδεση» Δύσης- Κίνας

fastpath

Εξοικονομώ: Οι παρατάσεις, τα νέα προγράμματα και οι δράσεις που “τρέχουν”

admin

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2024: «Βαραίνει» από το κόστος των καταστροφών

admin