Image default
Οικονομία

Ημιαγωγοί: Νέοι περιορισμοί της Ολλανδίας στην ASML για τις εξαγωγές στην Κίνα

Η ASML έχει σχεδόν μονοπώλιο στις μηχανές που χρειάζονται οι κατασκευαστές  για να παράγουν τα πιο προηγμένα τσιπ.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έθεσε νέους περιορισμούς στην ASML για τις εξαγωγές μηχανημάτων που κατασκευάζουν τσιπ ημιαγωγών στην Κίνα.

Ο νέος κανονισμός ελέγχου των εξαγωγών θα αναγκάσει την ASML να ζητήσει άδειες εξαγωγής για την αποστολή ορισμένων προηγμένων συστημάτων λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας (DUV). Σύμφωνα με το -, τα μέτρα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ολλανδική Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Παρασκευή, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Παρόλο που τα μέτρα δεν αναφέρουν συγκεκριμένα την Κίνα ή την ASML, έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις αποστολές τριών μοντέλων μηχανημάτων της εταιρείας στην ασιατική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η ASML είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών παγκοσμίως, με σχεδόν μονοπώλιο στις μηχανές που χρειάζονται οι κατασκευαστές για να παράγουν τα πιο προηγμένα τσιπ.

«Προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας. Είναι καλό που οι ενδιαφερόμενες εταιρείες γνωρίζουν τώρα πού βρίσκονται. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προσαρμοστούν εγκαίρως στους νέους κανονισμούς», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Λίσχα Στσχρεινμάχερ.

Οι περιορισμοί αναμένεται να εμποδίσουν τις αποστολές των TWINSCAN NXT:2000i, NXT:2050i και NXT:2100i, τα οποία είναι όλα μοντέλα DUV εμβάπτισης, όπως ανέφερε προηγουμένως το -. Η ASML απαγορεύεται ήδη να πωλεί την πιο πρωτοποριακή τεχνολογία της, τη λεγόμενη λιθογραφία ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας, σε κινεζικές εταιρείες.

  • Οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατά των κανόνων της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πιέζει την Ολλανδία και άλλα κράτη να βοηθήσουν να σταματήσει η Κίνα να αναπτύξει περαιτέρω τη δική της βιομηχανία τσιπ, να σημειώσει πρόοδο σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική πληροφορική και να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Οι ΗΠΑ έθεσαν τους δικούς τους εκτεταμένους περιορισμούς στις εξαγωγές, περιορίζοντας την πώληση ορισμένων προηγμένων ημιαγωγών και τεχνολογιών κατασκευής τσιπ σε κινεζικές εταιρείες.

Τον Ιανουάριο, Ολλανδοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Μαζί, οι τρεις χώρες είναι οι κορυφαίες πηγές μηχανημάτων στον κόσμο και διαθέτουν την τεχνογνωσία που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο.

Η ASML, η πολυτιμότερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας, δήλωσε προηγουμένως ότι τα μέτρα «δεν θα έχουν ουσιαστική επίδραση στις οικονομικές μας προοπτικές» για το 2023 ή μακροπρόθεσμα.

Σχετικα αρθρα

Παπαθανάσης: Στα 680 εκατ. ευρώ η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για Θεσσαλία – Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

fastpath

Σε «καλά νέα» από τον δομικό πληθωρισμό προσβλέπουν Fed και ΕΚΤ

fastpath

Η ελληνική αγορά ακινήτων ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτών

admin

Στουρνάρας: Οι 6 προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Πώς μπορούν να στηριχθούν

fastpath

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ: Αυξητικοί κίνδυνοι για τις τιμές τροφίμων και ενέργειας

admin

«Ελλάδα 2.0»: Την Τετάρτη στην Κομισιόν το νέο σχέδιο με έργα σε Θεσσαλία και Έβρο

admin

Νέες καταβολές πρώτης αρωγής ύψους 500.000 ευρώ προς πυροπαθείς

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα: Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών

fastpath

Γερμανία: Γιατί οι αναλυτές «αδειάζουν» τις εκτιμήσεις της Bundesbank 

fastpath

Ποιες κατηγορίες τροφίμων απειλούνται με ελλείψεις στο μέλλον – Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή

fastpath

Φυσικό αέριο: Μείωση 16% στην εγχώρια κατανάλωση το πρώτο 8μηνο

admin

Ανάκτηση Επενδυτικής Βαθμίδας: Προσδοκία ελπίδας

admin