Image default
Οικονομία

Διατρέχει κίνδυνο η παγκόσμια δυναμικότητα των ΑΠΕ;

«Αν και είναι δύσκολο να το πει κανείς οτιδήποτε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή, υποθέτω ότι είναι πραγματικά ένα ζήτημα που αφορά συνολικά τη βιομηχανία».

Η μετοχή της Siemens Energy την περασμένη εβδομάδα κατακρημνίστηκε καθώς η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας απέσυρε το guidance των κερδών της για το 2023 λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στον κλάδων των ανεμογεννητριών, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους για διεθνή «μετάδοση» των προβλημάτων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπραχ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «είχαν χωθεί πάρα πολλά προβλήματα κάτω από το χαλί» στη Siemens Gamesa και τα ζητήματα ποιότητας ήταν «πιο σοβαρά από όσο πιστεύαμε ότι ήταν δυνατό». Η μετοχή της Siemens Energy καταβαραθρώθηκε 37% στις 23 Ιουνίου, ενώ άλλες αιολικές εταιρείες είδαν επίσης τις μετοχές τους να υποχωρούν καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα προβλήματα μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός ευρύτερου ζητήματος για τον κλάδο.

Ο Νίκολας Γκριν, επικεφαλής κεφαλαιουχικών αγαθών και βιομηχανικής τεχνολογίας της ΕΕ στην AllianceBernstein, μιλώντας στο CNBC επεσήμανε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι σε όλη τον τομέα των ΑΠΕ. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η τοποθέτηση ολοκαίνουργιων μηχανημάτων σε αιολικά πάρκα είτε πρόκειται για χερσαία είτε πρόκειται για θαλάσσια και ο ρυθμός αντικατάστασης των εν λόγω μηχανημάτων μας έχει βάλει σε ένα ελαφρώς αχαρτογράφητο έδαφος», προειδοποίησε.

«Αν και είναι δύσκολο να το πει κανείς οτιδήποτε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή, υποθέτω ότι είναι πραγματικά ένα ζήτημα που αφορά συνολικά τη βιομηχανία» έσπευσε να συμπληρώσει. Το διοικητικό συμβούλιο της Siemens Gamesa θα διεξαγάγει μια «εκτεταμένη τεχνική επανεξέταση» για το ζήτημα, το οποίο αναμένεται να επιφέρει κόστος άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και ενώ η μετοχή της έχει διαγράψει ορισμένες από τις απώλειες, εξακολουθεί να διολισθαίνει 33% τον τελευταίο μήνα.

Δύσκολη διετία

Η αιολική βιομηχανία έχει επεκταθεί ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έναντι των ορυκτών καυσίμων, ενώ ενισχύεται με ολοένα και περισσότερες επενδύσεις, μειώνοντας την εξάρτησή της από κρατικές επιδοτήσεις. «Αυτές οι μειώσεις κόστους έχουν επιτευχθεί με καινοτομίες στην τεχνολογία και με την υπέρβαση των ορίων της μηχανικής», δήλωσε στο CNBC ο Κριστόφ Ζιπφ, εκπρόσωπος της WindEurope. «Πριν από 20 χρόνια, μια τυπική ανεμογεννήτρια θα είχε χωρητικότητα 1 εκατομμυρίου watt. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δοκιμάζουν τουρμπίνες 15 MW. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρμπίνες έχουν γίνει μεγαλύτερες, θέτοντας προκλήσεις στους μηχανισμούς που τους υποστηρίζουν» πρόσθεσε.

Η έκθεση Statistical Review of World Energy που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευαν το 12% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας πέρυσι, ενώ ο κλάδος επλήγη σκληρά από την πανδημία Covid-19, καθώς τα lockdown που προέκυψαν μείωσαν τη δραστηριότητα μαζί με την παγκόσμια ζήτηση και η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα επακόλουθα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι κατασκευαστές υπέστησαν επίσης ένα νέο σοκ από τον πληθωρισμό ενώ και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκλόνισε τις αγορές και επιδείνωσε τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με το ONYX Insight, το οποίο παρακολουθεί 14.000 ανεμογεννήτριες σε 30 χώρες, τονίζει πως πάνω από το 40% των στροβίλων που κατασκευάστηκαν το 2023, θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά από 20 χρόνια ζωής μαζί με το 20% των ρουλεμάν και το 5% των πτερυγίων. Σε όλη την αιολική βιομηχανία, περίπου το 65% του κόστους λειτουργίας και συντήρησης είναι χωρίς προγραμματισμό, σύμφωνα με την ONYX ενώ οι δαπάνες για επισκευές θα αυξηθούν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029.

Σχετικα αρθρα

Αύξηση 12,3% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

fastpath

Ντάιμον (JPMorgan): Στο 7% το επιτόκιο της Fed – Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,3% στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

fastpath

Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Χατζηδάκης

fastpath

Τι ωθεί τις εισπράξεις ΦΠΑ σε νέο ιστορικό υψηλό

admin

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027

fastpath

Έρευνα ΕΕΑ – Pulse: To 87% θεωρεί την ακρίβεια «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό πρόβλημα

fastpath

Νέο σοκ στην αγορά ακινήτων -Ανατροφοδοτείται ο κύκλος των ανατιμήσεων λόγω κόστους κατασκευής

admin

IEA: Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα

admin

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν το shutdown

admin

Την πέμπτη θέση κατέχει η Ισπανία, μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων

admin

Τα μερίδια αγοράς στην ψηφιακή τηλεόραση – Πρωτη η Cosmote

admin