
Η ευρύτερη εικόνα στις αγοραπωλησίες πλοίων εντός του έτους είναι πτωτική το β’ τρίμηνο του έτους, έναντι του α’ τριμήνου, κάτι που φαίνεται να ισχύει τόσο για τα bulk carriers όσο και για τα δεξαμενόπλοια. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος των Ελλήνων πλοιοκτητών παραμένει καθοριστικός.
Ειδικότερα, βάσει έκθεσης της ναυλομεσιτικής Χclusiv, οι Έλληνες πλοιοκτήτες από τις αρχές του έτους προχώρησαν στην πώληση 97 πλοίων, δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα δεξαμενόπλοια που πωλήθηκαν ανήκε σε ελληνικά χέρια. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έλαβαν υπόψη τις υψηλές αξίες που καταγράφουν τα δεξαμενόπλοια εν μέσω της θετικής πορείας των ναύλων και προχώρησαν σε πωλήσεις tankers στη second-hand αγορά και σε παραγγελίες tankers. Συνεπώς, προχώρησαν σε κινήσεις ανανέωσης των στόλων τους και την ίδια ώρα αποκόμισαν σημαντικά premiums στις πωλήσεις παλαιότερων πλοίων.
Παράλληλα, πτωτική διαφαίνεται η δραστηριότητα και στη δευτερογενή αγορά των bulk carriers. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος των Ελλήνων πλοιοκτητών παρέμεινε κομβικός,. Οι Έλληνες προχώρησαν στην αγορά 71 bulk carriers και στην πώληση 55 στη second-hand αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κινήσεις στις οποίες έχουν προβεί οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι χαρακτηριστικές της αντικυκλικότητας που διέπει τις στρατηγικές τους. Όπως και στο παρελθόν, η ναυτιλία των Ελλήνων παραμένει προσηλωμένη στη long-term στρατηγική, εκμεταλλευόμενη τους κύκλους της αγοράς για να μεγιστοποιήσει το κέρδος της στις επενδύσεις.