Image default
Οικονομία

Αέριο: Ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει στον αγωγό Ελλάδας – Β. Μακεδονίας και το τμήμα στη γειτονική χώρα

Το γεγονός ότι θα έχει υπό την επίβλεψή του την υλοποίηση όλης της υποδομής, σημαίνει καλύτερο συντονισμό των εργασιών στα δύο τμήματα και καλύτερο έλεγχο τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών. Το αμέσως επόμενο διάστημα και επίσημα η Τελική Επενδυτική Απόφαση από το Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ για το ελληνικό τμήμα της υποδομής.

Το project management και για το σκέλος του αγωγού Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας που θα διατρέχει τη γειτονική χώρα ανέλαβε ο ΔΕΣΦΑ, επικρατώντας στον σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε η κρατική εταιρεία Nomagas, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του τμήματος του διασυνδετήριου αγωγού στη Βόρεια Μακεδονία. Η επικράτηση του ΔΕΣΦΑ, έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων στον διαγωνισμό, πρακτικά σημαίνει πως ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος θα έχει την επίβλεψη κατασκευής του συνόλου της υποδομής – καθώς, όπως είναι φυσικό, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του εγχώριου σκέλους της.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 125 χιλιόμετρα, ώστε να διασυνδέει τα συστήματα μεταφοράς αερίου των δύο χωρών. Το ελληνικό τμήμα, μήκους 57 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας και θα καταλήγει στην περιοχή των Ευζώνων – Γευγελής. Από εκεί θα ξεκινά το εκτός συνόρων σκέλος του έργου, μήκους 68 χιλιομέτρων, το οποίο θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκότινο.

Η ανάληψη από τον ΔΕΣΦΑ του project management για το σύνολο του διασυνδετήριου αγωγού θα έχει ως συνέπεια τον καλύτερο συντονισμό των εργασιών στις δύο χώρες, με όφελος στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης της υποδομής. Επίσης, θα επιτρέψει τον πληρέστερο έλεγχο τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών στα δύο τμήματα, η οποία όπως είναι φυσικό είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του αγωγού ως ενιαίου έργου.

Επενδυτικό «πράσινο φως» για το ελληνικό τμήμα

Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του ελληνικού σκέλους, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) είχε θέσει ως προϋπόθεση της διενέργεια Market Test, ώστε να καταδειχθεί το ενδιαφέρον «παικτών» της αγοράς για τη χρήση του αγωγού. Το Market Test ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, γεγονός το οποίο «ξεκλείδωσε» την υλοποίηση του εγχώριου τμήματος και, κατά συνέπεια, όλου του έργου.

Για την προετοιμασία ανάπτυξης του εγχώριου σκέλους, τον περασμένο Μάιο ο Διαχειριστής προχώρησε στον διαγωνισμό προμήθειας των σωλήνων, όπως και του μετρητικού σταθμού που θα εγκατασταθεί στα σύνορα. Ο διαγωνισμός έχει αρχικό προϋπολογισμό 25,5 εκατ., ο οποίος μπορεί να ανέλθει έως 27,5 εκατ. με το δικαίωμα προαίρεσης.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Δ.Σ. του Διαχειριστή θα λάβει και επίσημα την Τελική Επενδυτική Απόφαση για την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος, γεγονός που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση και των επόμενων διαδικασιών για την έναρξη των εργασιών. Η επόμενη διαδικασία θα είναι η προκήρυξη της κατασκευής του, η οποία είναι πιθανό να «βγει στον αέρα» μέσα στον Ιούλιο.

Κόμβος μεταφοράς αερίου και υδρογόνου

Ο αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρα μας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της ως ένα ενεργειακό σταυροδρόμι που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το ελληνικό σύστημα στη γειτονική αγορά. Μάλιστα, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας έχει αναβαθμισθεί μετά την απόφαση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, καθώς ενισχύεται η προοπτική μετατροπή της σε gas hub, για τη διαμετακόμιση καυσίμου σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, το έργο προορίζεται να αποτελέσει στο μέλλον μέρος του δικτύου αγωγών που θα αναπτυχθούν στην περιοχή για τη διακίνηση «πράσινου» υδρογόνου. Κι αυτό γιατί θα είναι «Hydrogen Ready», δηλαδή θα κατασκευασθεί με τεχνικές προδιαγραφές ώστε να είναι συμβατός στη μεταφορά έως και 100% ανανεώσιμου αερίου. Υπενθυμίζεται πως επίσης «Hydrogen Ready» είναι ο αγωγός που κατασκευάζει ο ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Μακεδονία, όπως και το έργο που σχεδιάζεται στη Δυτική Ελλάδα.

Οι δύο αυτές υποδομές προορίζεται να αποτελέσουν κλάδους της «ραχοκοκαλιάς» υδρογόνου, δηλαδή του συστήματος αγωγών μήκους 540 χλμ, που σχεδιάζει ο Διαχειριστής και το οποίο θα διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, για να μεταφέρει αποκλειστικά «πράσινο» υδρογόνο. Το προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ πρότζεκτ, το οποίο θα επιτρέψει να μετατραπεί η Ελλάδα σε hub για τη μεταφορά ανανεώσιμου αερίου, εγκρίθηκε προς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με την ένταξή του στη νέα 6η λίστα των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI).

Η ελληνική «ραχοκοκαλιά» βρίσκεται σε συντονισμό με αντίστοιχο έργο που προωθεί ο Διαχειριστής του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς Bulgartransgaz, καθώς τα δύο συστήματα μεταφοράς Η2 θα διασυνδέονται στα σύνορα των δύο χωρών. Και το έργο της Bulgartransgaz προκρίθηκε από την προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν.

Σχετικα αρθρα

Προς κυβερνητικό shutdown οι ΗΠΑ – «Αδειάζει η κλεψύδρα» την Κυριακή

admin

Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ παρουσία Χατζηδάκη – Τι ειπώθηκε

admin

«Παράθυρο» Γουίλιαμς (Fed) για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Γέλεν: Επικίνδυνο και περιττό ένα κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ

admin

Κάλεσμα Στουρνάρα για «απορρόφηση» και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

fastpath

Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις

fastpath

Παπαθανάσης από Κοζάνη: Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί

admin

Φινκ της BlackRock: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 5%

admin

Σκρέκας: Δεκαπλασιάστηκε η ισχύς των ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο στην Ελλάδα

fastpath

Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

fastpath

Σκάλκος (Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ): Ευέλικτη, καινοτόμα και οικονομικά επαρκής η Πολιτική Συνοχής

admin

Στασιμοπληθωρισμός, ο νέος «μπαμπούλας» – Μνήμες από τη δεκαετία του 1970

fastpath