Image default
Πολιτική

Δάνεια πρώτου μνημονίου: Τι σημαίνει η πρόωρη αποπληρωμή €5,29 δισ. που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης- Στα €40 εκατ. το άμεσο όφελος

Πολλαπλά οφέλη θα έχει η χώρα από την προεξόφληση μέρους του ακριβού ευρωπαϊκού χρέους, στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση. Ως κίνηση βαρύνουσας σημασίας σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητος, υπερδανεισμού και υψηλών επιτοκίων, η κυβέρνηση στέλνει άμεσα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στο εξωτερικό και στις αγορές, φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα, βελτιώνει το προφίλ του δημοσίου χρέους και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για της ελληνικής οικονομίας.

Πρακτικά, το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπει πρόωρη αποπληρωμή δύο δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ των διακρατικών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο. Έτσι το δημόσιο «σβήνει» χρέη που έτρεχαν με επιτόκιο 3,9% και γλιτώνει από –διόλου ευκαταφρόνητους- τόκους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που θα τα κατέβαλε σε βάθος χρόνου.

Εκτός από το ταμειακό όφελος, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί και ενισχύει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, σε μια στιγμή που τα ελληνικά δεκαετή κρατικά ομόλογα έχουν «πέσει» στο 3,55% όταν τα αντίστοιχα της Ιταλίας τιμολογούνται 45 μονάδες βάσης ακριβότερα, ενώ της Ισπανίας είναι μόλις 30 μονάδες πιο χαμηλά!

Και όλα αυτά, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται η αξιολόγηση από τον καναδικό Οίκο DBRS, ενώ ένα μήνα νωρίτερα αναμένεται και η κρίση της Scope (στις 4 Αυγούστου) που, προς το παρόν πάντως δε συγκαταλέγεται στους Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ.

Η δέσμευση Μητσοτάκη στο -

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου δύο έτη νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του -, σε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του.

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε τα δάνεια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως αυτό «είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

NEW: “It’s a commitment to investors”

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis pledges to repay two years of bailout loans ahead of schedule, in a confident signal to financial markets at the start of his second term in office https://t.co/VyNgXpsxKl pic.twitter.com/imbTeV3FHy

— - TV (@-TV) July 4, 2023

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Μητσοτάκης κέρδισε ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Αυτό θα σημάνει την κατάργηση του χρέους της Ελλάδας των 356 δισεκατομμυρίων ευρώ (388 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στη ζώνη του ευρώ.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας για επενδύσεις, 13 χρόνια αφότου χάθηκε στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο 55χρονος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε. «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση μετά τα σχόλια Μητσοτάκη, με την απόδοση στο 3,42% μετά τη διαπραγμάτευση στο 3,56% νωρίτερα την ίδια ημέρα. Οι σημειώσεις αναφοράς 10 ετών άλλαξαν ελάχιστα.

Η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης διευκόλυνσης ελληνικού δανείου θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να παραδώσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής που είδε τη χώρα του να κοντεύει να χάσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και να την εγκαταλείψει ως το μόνο μέλος της ευρωζώνης με βαθμολογία σκουπιδιών. Η Moody’s Investors Service και η Scope Ratings δήλωσαν και οι δύο ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.

ikonomia

Οι επενδυτές επένδυσαν φέτος στα ελληνικά ομόλογα με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα ως τα καλύτερα ομόλογα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το γεγονός αυτό έχει ρίξει το κόστος δανεισμού της χώρας σε τέτοιο βαθμό που τώρα πληρώνει λιγότερα από την Ιταλία, ακόμη και όταν το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης.

«Συναλλασσόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, σε σύγκριση με την πτώση κατά 10 μονάδες βάσης των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, περίπου στο 2,5%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων αναφοράς της Ελλάδας και της Ιταλίας έφτασε τις μείον 50 μονάδες βάσης, τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

elliniki-ikonomia

Σύμφωνα με το -, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας επανεκλογής του, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να έχει ανακάμψει ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της, το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το ανώτατο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί περισσότερο από 39% φέτος.

Ο Μητσοτάκης έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ των τιμών της ενέργειας, έφτασε το 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

ellada

Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που της έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του GLF που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.

Η διευκόλυνση αυτή αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και ανερχόταν σε 53 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Νατσιός δηλώνει ενάντιος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

Συναγερμός στις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ: Βρέθηκε κοκαΐνη στον Λευκό Οίκο

Η Wagner και οι άλλοι μισθοφόροι: «Σκυλιά του πολέμου» με μισθό €3.000 την ημέρα

Σχετικα αρθρα

Δείτε live: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

admin

Κασσελάκης: Θεσμικό πραξικόπημα της κυβέρνησης η αλλαγή στη σύνθεση των ΔΣ ΑΔΑΕ και ΕΣΡ

admin

Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ 100,3: «Δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση φορολογικών συντελεστών»

admin

Ο Κασσελάκης «εξηγεί» γιατί εξαφάνισε τη Δόμνα Μιχαηλίδου από το βίντεο: Ήρθε απρόσκλητη

admin

Βρυξέλλες: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για το μεταναστευτικό

admin

Νίκος Βούτσης: Με κυνήγι μαγισσών για υπονομευτές Τσίπρα έφεραν τον Κασσελάκη σαν αντισυστημικό!

admin

Σκουρλέτης: O Κασσελάκης δεν με εκφράζει ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Άρθρο Βέμπερ- Μεϊμαράκη για το μεταναστευτικό: Είναι οικονομικοί μετανάστες, όχι πρόσφυγες – Θα πρέπει να τους στέλνουμε πίσω

admin

Β.Κόκκαλης στον ΣΚΑΪ: Πιθανή η αποχώρηση κάποιων στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ – Μέχρι ενός ορίου η κριτική στον Κασσελάκη

admin

Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας – Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα

admin

Μπέος: Όλος ο Βόλος έγινε λίμνη, μιλάμε για την «καταστροφή του Νώε» – Κινδύνευσαν ζωές

admin

Χρήστος Γιαννούλης στον ΣΚΑΪ: O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

admin