Image default
Ευρώπη

Η Σένγκεν στο μενού του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Οκτωβρίου

Η είσοδος της Βουλγαρίας και της Ρουμανία στη Σένγκεν μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Ισπανός πρέσβης στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Ο χώρος Σένγκεν πρέπει να λειτουργεί «σεβόμενος το αρχικό του πνεύμα, δηλαδή χωρίς εσωτερικούς ελέγχους», δήλωσε σχετικά ο πρέσβης της Ισπανίας στη Ρουμανία, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Ο διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στους προσωρινούς ελέγχους που εισήγαγαν ορισμένα κράτη μέλη εντός του χώρου Σένγκεν.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε την Αυστρία με νομικές ενέργειες για τους διευρυμένους συνοριακούς ελέγχους της Σένγκεν και ξεκίνησε επίσημη διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη της ΕΕ.

Επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Ισπανίας για την επέκταση του Σένγκεν, ο πρέσβης δήλωσε ότι «το θέμα αυτό είναι πιθανό να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ΔΕΥ τον Οκτώβριο». Ωστόσο, «ο Οκτώβριος δεν αποτελεί προθεσμία».

Ο διάλογος πρέπει να εντατικοποιηθεί «για να επιτευχθεί συναίνεση μέχρι την ημερομηνία αυτή», δήλωσε ο Ισπανός πρέσβης.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ετοιμάζονται να δεχθούν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη Σένγκεν φέτος, με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τα αεροπορικά ταξίδια να αναμένεται τον Οκτώβριο, ενώ θα ακολουθήσει η κατάργηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα έως την 1η Ιανουαρίου, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες και στο βουλγαρικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση στη EURACTIV.

«Η Ρουμανία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για την ενταξιακή διαδικασία», δήλωσε η Luminita Odobescu, εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία συνεργάζεται με την ισπανική προεδρία της ΕΕ, έχοντας ήδη συζητήσει λεπτομερώς τόσο με τον πρέσβη όσο και με τον ομόλογό της και άλλους υπουργούς «πώς θα προχωρήσουμε με αυτόν τον ουσιαστικό φάκελο τους επόμενους μήνες».

Η Ρουμανία συμμετέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αν και -όπως διευκρίνισε η Odobescu- δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της μετανάστευσης και της Σένγκεν. Αναφέρθηκε επίσης στο πιλοτικό πρόγραμμα που διεξάγεται από το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξέφρασε την ελπίδα ότι τα εν εξελίξει πιλοτικά σχέδια στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα σύνορα με τη Σερβία θα χρησιμεύσουν ως πρότυπο καλών πρακτικών και για άλλα εξωτερικά σύνορα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να επιλύσουν μια πικρή διαμάχη σχετικά με τη μεταρρύθμιση των μεταναστευτικών κανόνων του μπλοκ, αφού η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν να υποχωρήσουν στην αντιπαράθεσή τους με τους άλλους 25 ηγέτες της ΕΕ.

Όσον αφορά τον διάλογο με την Αυστρία, η οποία ψήφισε κατά της ένταξης της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, η Ρουμάνα εκπρόσωπος ανέφερε ένα σχέδιο δράσης για να αποδειχθεί «αυτό που είναι στην πραγματικότητα πολύ σαφές, ότι η Ρουμανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, ένας προμηθευτής ασφάλειας και ένας ενεργός εταίρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV νωρίτερα αυτό το μήνα, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Marcel Ciolacu δήλωσε ότι θα δρομολογήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο τους επόμενους μήνες για να πείσει την Αυστρία να άρει το βέτο της στην πολυπόθητη ένταξη της χώρας στη Σένγκεν.

Σχετικα αρθρα

Πορτογαλία: Στους δρόμους σήμερα για το δικαίωμα στη στέγαση

admin

Λίθιο: Νέα τεράστια κοιτάσματα, καταρρέουν οι τιμές

admin

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin