Image default
Οικονομία

Η Κίνα καλεί για άρση του απομονωτισμού παρά το stop στις εξαγωγές μετάλλων

Έκκληση στις ηγεσίες των κρατών του κόσμου να απορρίψουν τις τάσεις απομονωτισμού και αποσύνδεσης των οικονομιών τους και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη διατήρηση και βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων απηύθυνε ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Έκκληση στις ηγεσίες των κρατών του κόσμου να απορρίψουν τις τάσεις απομονωτισμού και αποσύνδεσης των οικονομιών τους και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη διατήρηση και βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων απηύθυνε ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση να μπλοκάρει τις εξαγωγές κινεζικών σπάνιων γαιών προς την Ευρώπη.

Μιλώντας με τους ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε στις διακρατικές συνεργασίες με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, τονίζοντας πως όλα τα έθνη παγκοσμίως θα πρέπει να «απορρίψουν κάθε ενέργεια που φράζει, αποκόπτει ή αποσυνδέει» τις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Η πίτα της συνεργασίας μας θα πρέπει να μεγαλώσει και να παρέχει θετικά στοιχεία για όλες τις πλευρές», ανέφερε ο ηγέτης της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα «διασφαλιστεί πως τα κέρδη από τη ανάπτυξη θα μοιραστούν δίκαια σε όλο τον κόσμο».

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ έρχονται μία μόλις ημέρα από την απόφαση της Κίνας να σταματήσει τις εξαγωγές δύο εξαιρετικά σπάνιων γαιών -του γαλλίου και του γερμανίου- τα οποία χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία για την παραγωγή ημιαγωγών, ως απάντηση στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στη μείωση της οικονομικής εξάρτησης από το Πεκίνο.

«Οι έλεγχοι των εξαγωγών των μετάλλων είναι μόνο η αρχή», τόνισε σε απειλητικό τόνο ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου Wei Jianguo, συμπληρώνοντας παράλληλα πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς στον κλάδο της τεχνολογίας, τότε η Κίνα θα «εντείνει τα αντίμετρα», γεγονός που θα προκαλούσε «βαρύ πόνο σε ορισμένες χώρες».

Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες, αρκετοί Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν διαμαρτυρηθεί για τις τάσεις απομονωτισμού που υιοθετούν ορισμένες χώρες αλλά και για τις δράσεις απομονωτισμού από την Κίνα, με τον πρωθυπουργό Λι να ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο θα κατακερματίσει την παγκόσμια οικονομία με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Σχετικα αρθρα

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 5,59 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

admin

Σδούκου: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό

fastpath

New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί

fastpath

Τι καταβάλλεται αυτή την εβδομάδα από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. το 8μηνο

admin

Προϋπολογισμός: Ποια φορολογικά έσοδα στήριξαν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο – Αύξηση 21,6%

fastpath

Ρεύμα: Ενίσχυση της ζήτησης τον Αύγουστο – Σε αρνητικό έδαφος η κατανάλωση όλο το 2023

fastpath

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο – Πού προβλέπεται να φτάσει η τιμή του

admin

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλίας, που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις

admin

Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα

admin

«Τροχάδην» για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας – Σε ανοιχτή γραμμή υπουργείο Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ

admin